Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lagalna349211

Legalosc serwisow udostepniajacych mp3

Polecane posty

Gość lagalna349211

Na jakiej zasadzie dzialaja tego typu serwisy z ktorych mozna bez problemu sciagnac mp3. Chodzi mi tu miedzy innymi o strone http://mp3.teledyski.info/. Czy te serwisy dzialaja legalnie? Czy moglabym na przyklad zamiescic na swojej stronie internetowej link do tych piosenek? prosze o odpowiedzi

Gość lagalna349211
Wie ktos?

Gość legalna123321
Wie ktos?

jeżeli masz oryginalną muzykę w domu (np na płycie) to mozesz sciagnać te piosenki jako kopię w formacie mp3 (na płytach są w audio). Jesli nie masz oryginału w domu to to przestepstwo. A takie strony sa legalne bo udostępniają "KOPIE"

Gość mandaryna123
chyba cos zle mowisz, co ma wspolnego to ze mam w domu plyty z udostępnianiem ich w sieci? To i to wg mnie nie ma nic wspolnego z soba. Ponawiam pytanie.

Co prawda, nie jestem prawnikiem, ale miałam na studiach przedmiot poświęcony w całości analizie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, więc podstawową wiedzę mam i na tej podstawie się wypowiem ;) Zgodnie z posiadaną przeze mnie wiedzą, zamieszczanie na swojej stronie internetowej linków do nielegalnych plików mp3 jest nielegalne. Co ważne, jest to nielegalne bez względu na to czy działanie to jest świadome czy też nie. Czyli jeśli nie masz pewności czy pliki na danym serwerze są umieszczone legalnie, lepiej dla własnego dobra nie uczestniczyć w tym. W przeciwnym wypadku możesz zostać uznaną współuczestniczącą w nielegalnym rozpowszechnianiu tych plików i możesz wówczas podpaść pod Art. 116 ust. 4 [odpowiedzialność karna w przypadku nieumyślnego rozpowszechnienia cudzego utworu bez uprawnienia to grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku] oraz Art. 79 [odpowiedzialność cywilno-prawna, m.in. może to być zapłata sumy pieniężnej w wysokości odpowiadającej dwukrotności bądź trzykrotności strat osoby posiadającej autorkie prawa majątkowe do utworu] itp. Czy podana przez Ciebie strona jest legalna? Moim zdaniem, nie. Działa ona na tej samej zasadzie, na której Ty byś chciała. Spójrz do ich regulaminu: "Serwis mp3.teledyski.info nie przechowuje żadnych plików audio na swoim serwerze, gromadzi jedynie linki, od użytkowników do zasobów znajdujących się w ogólnodostępnym internecie. Użytkownik pobierając dany zasób, pobiera go na własną odpowiedzialność, deklarując przy tym, iż posiada odpowiednią wymaganą licencję, a pobrany zasób traktuje jako kopie zapasową." Autorzy serwisu chcą w ten sposób umyć ręce, ale - moim zdaniem - przy ewentualnej konfrontacji z organami prawa niewiele im to by pomogło... A czemu w takim razie ta strona jeszcze działa skoro jest nielegalna? Sądzę, że dlatego bo organom ścigania bardziej zależy na łapaniu "grubych ryb" niż nieświadomych pomocników. Jeśli złapią osoby odpowiedzialne za zarządzanie serwerem, na którym są składowane te nielegalne mp3-ki i zabezpieczą ten serwer, to wtedy jednocześnie i linki do plików na tych serwerach z innych serwisów przestaną działać. Z kolei poprzez usunięcie linku do nielegalnego pliku nic poza tym się nie uzyskuje. Polecam również lekturę artykułu: http://www.nowemedia.home.pl/nuke/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=28

Gość gość
czy działają legalnie to zostaw im, ważne że Ty pobierając muzykę na własny użytek prawa nie łamiesz, a jak już pobierać z sieci, to tylko przez androidmp3.pl wpisujesz tam tytuł utworu, teledysku.. wklejasz linka z youtube, soundcloud, vimeo, wrzuta, czy nawet redtu*e możesz pobierać całe playlisty z youtube, albo konwertować teledyski na mp3 i to wszystko w super jakości za darmo do tego mają super wersję mobilną, więc możesz to wszystko pobierać bezpośrednio na swojego smartfona :D