Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jasjajsjasj

Sos czosnkowy jak z pizzerii ? KTos zna przepis ? ?

Polecane posty

Gość jasjajsjasj

Szukam i szukam takiego przepisu, zeby sos był taki gesty i aksamitny jak da grasso chociazby...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahahahahahahahahahahaha
maslanka plus czosnek w proszku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie mądra
śmietana + czosnek (może być granulowany) + koperek (koniecznie suszony) + trochę oregano, papryki + sól = mniam mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdasdsafasdf
taki jak zolza to robie, ale wychodzi zawsze rzadki, nawet jak dodam duzo majonezu ;/ tu musi byc jakis składnik "X" :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skdjaskdfjaksdjf
moze ktos poradzi jednak ? heloł :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tyle zem znalazla Składniki: Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano. Jak przyrządzić? Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalny. Jest o wiele mniej kaloryczny niż śmietana, a sos i tak będzie gęsty, dzięki czemu nie musimy kupować serków. Wychodzi taniej i szybciej. Następnie wciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku. Potrzebne przybory: wyciskacz do czosnku Uwagi: Żeby osiągnąć delikatny aromat czosnkowy, ząbki czosnku przed zgnieceniem należy pokroić na ćwiartki i wymoczyć w oleju. Olej wyciągnie z nich ostry smak i sos będzie o wiele łagodniejszy. Olej odlewamy i wyrzucamy, ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do jogurtu. Proporcje składników dobieramy według własnego gustu. Dajemy 2 ząbki czosnku; dwie łyżki cukru; trochę soli; 2łyzki majonezu;przyprawy to są mniej więcej proporcje. I tak: sosy w da grasso są słodkie. Wolisz bardziej słodki?Śmiało więcej cuku. Czegoś mu brakuje? dodaj majonezu, soli. Z tymi składnikami i dodając danego składnika, lub uznając że go juz wystarczy, dojdziecie do smaku lepszego niż w da grasso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość noele
Składnik X to pewnie sperma sfrustrowanych pracowników :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość albo jogurt grecki
jest lepszy od zwyklego do tego typu sosów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość magna mater
asdasdsafasdf - nie bedzie rzadki jak dodasz jogurt typu grecki albo balkanski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A powiedziec wam mój tajemny sekret na gęsty pyszny sos czosnkowy? icon_wink_smile.gif Otóż - znacie pewnie serek do kanapek bieluch. Weźcie ten naturalny, wywalcie do miski, dajcie łyżeczkę, półtorej majonezu, do tego czosnek wg uznania i oregano. Jako dodatek mozna sypnąc troszkę ostrej papryki w proszku, lub dodac troche keczupu. Konsystencja sosiku jest idealna, smak taki cudownie kremowy - do mięsek cacy, do kanapek, do pizzy... A jeżeli będzie troszke za gęsty dla was - dodajcie troche mleczka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja znam robiłam codziennie przez 3 lata he he na słoik majonezu pół główki czosnku zmiksowanego z jogurtem natyralnym bakoma uwaga najlepszy jest najtańszy majonez gdyz po zmieszaniu z helmansem juz jest inny samk wszystko mieszamy i odstawiamy zeby sie przegryzło najlepszy na drugi dzień

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ser kanapkowy albo feta jak ktoś woli dwie łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu kilka ząbków czosnku Wszystko zmiksować blenderem Ładnie wygląda jak się doda jeszcze szczyptę oregano. Oczywiście nic nie solimy ani pieprzymy. Ser jest na tyle słony że załatwia cała sprawę doprawiania. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×