Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdus25

Czy mozna mieć raka jelit w wieku 25lat?

Polecane posty

Gość magdus25

Od jakiegoś czasu prawie codziennie odczuwam ból po lewej stronie w podbrzuszu. Czesto też mam zaarcia na zmianę z biegunkami. Czy to moze pznaczac raka jelita???

Gość 1209
Niestety to niedobry objaw. Ogolnie rak j.grubego wystepuje w 5 dekadzie zycia, jednak genetyka ma duzy wplyw. Czy ktos u Ciebie w rodzinie ma polipowatosc, zespol Gardner, Turcota albo cos podobnego ? Czy wiazesz to ze zmiana diety, moze stres ? moze zespol jelita wrazliwego ? Polecam isc do lekarza i zrobic kolonoskopie. Wiem ze to krepujace badanie, ale chyba lepiej je zrobic niz przechodzic przez cierpienia zwiazane z rakiem. A czy masz biegunki sluzowe czy krwiste ? Czy masz spadek wagi ? Czy ktos w rodzinie mial collitis ulcerosa lub chorobe Crona ?

bez przesady! wg mnie to zespół jelita drażliwego akurat silnie przebiegający. zauważ czy masz w kale dużą ilość śluzu i czy sluz nie jest podbarwiony krwią bo to jest ważne. dolegliwości mogą dawać też wewnetrzne hemoroidy. choroba Leśniewskiego- Crohna, wspomniana powyżej zaczyna się po prawej stronie brzucha i często mozna ją pomylić z wyrostkiem. wystepuje wtedy spadek masy ciała. to nic innego jak owrzodzenie jelita grubego. chodzisz wtedy do toalety kilkanaście (!) razy dziennie. to juz nie są żarty. ale ja to wykluczam bo masz również zaparcia. jesli masz czysty śluz w kale to znaczy ze masz zespól jelita drażliwego a to nie jest groźne schorzenie ale bardzo uciążliwe i ma podłoże psychiczne tzn. jesli masz dużo stresów, jestes osoba wrażliwą to tak właśnie reaguja jelita. przyjrzyj sie temu i daj znac. pozdrawiam 🌼

Gość moga to byc tez pasozyty
iwleu ludzi nie wie ze je ma i nie docenia ich

Gość Lidya
Po prostu idż z tym do lekarza niech ci da skierowanie na jakies badania, w aptece sa też testy na krew utajoną -krew w kale może świadczyć o raku lub innych chorobach.Ale bardziej prawdopodobne jest że masz zespół jelita drażliwego,to już tylko lekarz może stwierdzić

Gość magdus25
Nie mam krwi ani śluzu, ale już mnie ta sytuacja martwi, Albo chodzę do toalety 4 razy dziennie, albo przez 5 dni nic. A do tego boli mnie w lewym boku, tak jak by jajnik. Byłam u ginekologa, ale nie może obejrzeć mojego jajnika bo stwierdził, ze jelita są tak rozepchane, że poprostu tego jajnika nie może obejrzeć, bo go zasłaniaja. Jestem osoba wrażliwą i powiem wam , że im częściej myśle o tym moim wypróznianiu, to tym większe mam z nim problemy. Przestraszyłam sie bo ogólnie jem bardzo dużo warzyw i owocó, czasem naewt tylko to ptrzez cały dzień, piję dużo wody i herbat z różnych ziół mieta itp. a tu nadal zaparcia.

Gość sylvie2555
Radziłabym się wybrać do dobrego gastrologa... PRYWATNIE. Przeprowadzi gastroskopię ewentualnie kolanoskopię. A powiedz mi czy masz czasami takie bóle po jedzeniu? Czy bardziej przed?

Gość to nie rak
- to wygląda na jelito drażliwe.

Gość campari34
gastroskopia nie potrzebna w takim przypadku kolonoskopia jak najbardziej.

Gość Symptomy jelita drażliwego
Typowe symptomy dotycza dolegliwosci ze strony ukladu pokarmowego (moga wystapic tylko niektore z wymienionych ponizej): Odczucie wzdecia (nieraz bardzo duze) Bole i skurcze brzucha (szczegolnie z lewej strony) – odczuwalna ulga wraz z oddaniem gazow Bole i skurcze zoladka Nadmiar gazow Nieregularne wyproznianie sie Zaparcia (stolec w postaci „bobków” lub rozwolnienia (szczegolnie rano, po przebudzeniu). Zaparcia lub rozwolnienia moga wystepowac na przemian Uczucie niekompletnego wyprozniania sie Nagle parcia na stolec Sluz w stolcu Odczucie szybkiego najedzenia sie i problem z zakonczeniem posilkow Zgaga, odbijanie sie Nadkwasnosc zoladka Nudnosci, wymioty Symptomy towarzyszace: Zmeczenie Bole glowy Bol w plecach Bol w nogach i/lub w rekach Parcie na pecherz moczowy Silne kolatanie serca Ataki paniki Tendencje do depresji

Gość to moze być
z 10 różnych chorób trzeba do lekarza iść