Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracujacaFizycznie

PROBLEM Z USTALENIEM POSIŁKóW?!? załamana

Polecane posty

Gość pracujacaFizycznie

Mam problem,duży problem ponieważ mam złą przemianę materii,cierpie na zaparcia i chciałabym troche schudnąć i zacząć się zdrowo odżywiać. Własnie i w tym problem bo nie wiem jak ustalić godziny na posiłki i co jadać?? Wstaję o godz 5.00 -nic nie jem tylko pije kawe. o 6.00 zaczzynam pracę o ok 8.00 przerwa na sniadanie herbata i 2male kanapki 'zlozone' o ok 11.00 2-przerwa pije kawe. Pracuje do 14tej nieraz 15tej,zadnych plynow wiecej nie pije, dopiero jak przychodze do domu to pije jakies herbaty i jem za caly dzien ze tak powiem,napad glodu mi sie robi,bo tylko prog przekraczam i patrze co by zjesc. Węc może ktos pomoże mi ,jak ustalic sobie 5posilkow dziennie? o jakich porach maja byc? jak ja mam pic 2l plynow,kiedy? i jakie posilki moge robic sobie do pracy??

Gość pracujacaFizycznie
Byłabym wdzieczna jak by cos ktoś doradził,a moze jest jeszcze ktoś kto też tak ma jak ja ???

Gość bfgbvuyvbudf
zacznij od sniadania a potem w regularnych odstepach i koniecznie zmniejsz ilośc kawy, np o 5, 8, 11, 14-15, 18... tylko małe porcje, nie jesz nic rano dlatego potem rzucasz sie na jedzenie

Gość pracujacaFizycznie
no bo nie mam kiedy mam 2przerwy po 20min i to wszystko ,a do pracy nie wiem co brac do jedzenia zeby mnie nie wysmieli ,zazwyczaj biore 2kanapki albo bulki,nieraz jogurt czy serek,a pic to tylko szklanka herbaty ,a nie pije bo nie mam zbytnio kiedy a i potem klopot bo do lazienki czesto bym biegala:/ wiec widzisz problem:/

Gość warlonbrambo
a nie masz możliwości w pracy mieć pod ręką butelki z wodą? na zaparcia dobre raczej jest częste jedzenie a nie wieczorne nadrabianie :( ale jak już jest tak strasznie to zainwestuj w jakiś środek- np. błonnik (ja używam colon c i jestem zadowolona) a mam też takie problemy

Gość pracujacaFizycznie
nie ,nie moge miec przy sobie zadnej butelki z wada czy co kolwiek do picia

powinnas szybciej jesc sniadanie i ono powinno byc dosc kaloryczne, tak, abys miala energi no i nie byla głodna ta przerwa o 11 - nie pij kawy ale zjedz cos, chociazby kanapke zrób jakas sałate i dodaj kałek urczaka, alboo fety itp i pij!!

Gość pracujacaFizycznie
jak szybciej ja i tak szybko jem ,tylko sie na lykam nawet dobrze nie pogryze i to wszystko w pospiechu i potem czuje jak mnie caly zołądek boli

Gość internal
5 posilkow dziennie!Tyle powinnas jesc zeby wyrownac przemiane materii pozbyc sie zaparc no i schudnac oczywiscie.

Gość pracujacaFizycznie
wiem ze powinnam jesc 5posilkow dziennie,ale nie potrafie ustalic godzin,tak zeby bylo dobrze ,bo ja do poludnia moge wogole nie jesc nie czuje glodu ale za to po poludniu to szkoda gadac taki mam apetyt ,ze szok wilczy apetyt i wtedy chodze i podchodze co pare minut do lodowki to tego zlapie to tamtego i tak moge do wieczora..

Gość voice
zamiast tej drugiej kawy zrób sobie lepiej herbatkę z ziela bratka, wspomaga on przemianę materii... jedzenie musisz przeżuwać dokładnie, to też ma wpływ na pracę jelit... każdy kęs powinien być przeżuwany conajmniej 30 razy... postaraj się dobrze przeżuwać... po powrocie z pracy masz jeszcze wystarczająco czasu żeby wypić chociaż 1,5 litra wody mineralnej, im więcej płynów dla organizmu tym lepsza praca jelit, poza tym zapełnia ona żołądek i zmniejsza uczucie głodu... staraj się kontrolować z jedzeniem, nie obżeraj się, nie jedz po 18, ewentualnie jakieś owoce, np arbuza czy śliwki, śliwki są przeczyszczające... możesz też kupić herbatkę poprawiającą pracę jelit i pić ją po pracy... na zaparcia dobry jest tez sok z buraków albo surówka z kiszonej kapusty... mam nadzieję że poradzisz sobie z tymi zaparciami, bo wiem jakie to okropne;/ pozdrawiam

Gość pracujacaFizycznie
Ale ja nie mam kiedy wczesniej zjesc? bo jak tak rano wstaje to wogole nie chce mi sie jesc ,bym musiala sie zmuszac do jedzenia, jakis czas temu ze 2razy tak zjadlam to potem ziołądek mnie bolał czułam się wzdęta i tyle

2 male kanapki, a w nich pewnie niewiele nadzienia, do 14 i przy pracy fizycznej :o jak ty biedaku mozesz przezyc? ja bym ci zaproponowala takie oglne rozwiazanie np. do porannej kawy przed wyjsciem cos malego chociaz zjesc, cos co nie zabiera czasu na przygotowanie, jak jogurt z jakimis platkami, albo jajko ugotowane i pomidor, albo chociaz kawalek sera (czy pare lyzek serka wiejskiego) i jakis maly owoc, garsc winogron, pare truskawek ... potem jak jesz o 8 te kanapki, to tak je rob, zeby w srodku bylo cos do najedzenia, grubo plasterkow sera i wedliny, a pieczywo najlepiej pelnoziarniste. ja bym prawdopodonbie te bogate kanapki zjadala na 2 kolejnych przerwach, nie obie na raz. z takim podkladem nie bedziesz wilczo wyglodzona po powrocie do domu. zaleznie od tego, jak lubisz jadac, czy na cieplo, czy na zimno, masz 2 nastepne posilki, powiedzmy o 15 i o 18-19-20, zalezy co tam potem robisz i kiedy idziesz spac. jeden z tych 2 posilkow moze byc bardziej obfity i skomplikowany, typowe danie obiadowe, np. warzywa, miso/ryba i cos tam jeszcze, a drugi lzejszy, np. zupa albo salata z dodatkami. co do picia, do dobrze, ze pijesz duzo herbaty, ale jeszcze sproboj w tych godzinach po pracy zmiescic ze 2-3 szklanki wody :)

Gość internal
7-8,10-11,13-14,15-16,18-19 ostatni posilek.wiem co pisze jestem po konsultacji u dietetyka.

Gość pracujacaFizycznie
Ostatnio raczej jadam na zimno, i prawie w ogóle gotowanego , chleb jadam razowy wieloziarnisty ze słonecznikiem juz od dluzszego czasu,nie jadam białego pieczywa ,. A spac to przewaznie chodzę o 22,23ej roznie to bywa.

i nie chodz co chwile do lodowki cos wyjadac, tylko zrob sobie konkretny posilek. nie wiem czy mieszkasz sama, jesli tak, to ciezko sie zmobilizowac na konkretne posilki, nie ma zadnych ram czasowych, wtedy grozi chodzenie do lodowkowego sezamu ;) a jak mieszkasz z kims, to wspolne jedzenie zdrowych i pozywnych posilkow wzajemnie ludzi dopinguje.

jak bialego pieczywa nie jesz, to juz pierwszy maly kroczek do sukcesu :) teraz tylko zadbaj, zeby jesc jak najwiecej warzyw i owocow, a takze sporo produktow bialkowych - ryby (chocby z puszki), chudy nabial i mieso.

Gość pracujacaFizycznie
Zaraz sobie zrobie jakis grafik i bede sie tego trzymac:) moze wyjdzie cos dobrego z tego:) Dziekuje bardzo Wszystkim za rady . Pozdrawiam.

Gość gyygggyydyy
najlepsza pora na posiłki dla ciebie to 8, 11, 14, 17, i ewent 19 . nie obiadaj się na noc i nie podchodz do lodówki między tymi posiłkami.

ja bym jadła śniadanie przed wyjściem, ja zawsze jem, nawet wtedy gdy nie mam na nie ochoty

Gość gumisiaa ja vipera
jedz zawsze przed wyjsciem sniadanko obowiązkowo ./ czyli tak sniadanko za cała rodzinke obiadku zjedz poloe a kolacje zostaw wrogom;)

Gość gumisiaa ja vipera
aaa i pij duzo ,jesli w pracy nie mozesz to jak do domu przyjdziesz i tez bedzie Ok :) a w pracy to zrezygnuj z tej kawy, a jedz na dwoch przerwach np na pierwszej jakas kanapeczke a na drugiej jogurcik +np jabłko albo inny powoc :)

Gość gumisiaa ja vipera
tak wiec Powodzonka:) a na zaparcia to dobry jest ruch;) jakies spacery, przysiady sklony +masaz brzucha rano i na wieczór .