Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marzenuśka

Tabletki antykoncepcyjne- jak powiedzieć rodzciom że chce je brac??

Polecane posty

Gość Marzenuśka

Hey;] mam 16 lat i od ponad roku i trzech miesiecy jestem z moim P. JAkies 2 miechy tamu mamuska zagadala na temat anty-koncepcji i wogole ale nie mialam odwagi jej powiedzieć. Jednak teraz bym chiala poprosić mame o tabsy..jak to zrobić jakos logicznie i wogole?? macie pomysly??

Gość a po co chesz prosic mame
widac ze nie doroslas. Ja poszlam sama do gienia on mi przpypisal i razem z chlopakiem skladalismy sie na pol. Mozesz pogadac z mama na ten teamt, ale chcesz ja zapytac czy da ci kase. Ja bym nie mogla ;/

Gość Marzenuśka
No tak.. tylko że tabsy są za zgodą rodzicow zanim nie skończysz 18.. no nie?? przynajmniej tak sie orientuje..

wcale nie. niektorzy lekarze faktycznie nie chcą przepisywać tabletek niepełnoletnim dziewczynom, ale to tylko ich własna zasada bo na to żadnego "przepisu" nie ma. jeśli ma sie skonczone 15 lat to bez problemu mozesz sama isc do lekarza i poprosic o tabsy, ja sama zaczełam brac jak miałam niecałe 17

aha- skoro Twoja mama juz sama zaczęła rozmowe na ten temat, to moim zdaniem bez problemu mozesz do tego wrocic. młode dziewczyny czesto sie boją, ze rodzice sie wściekną czy cos.. a skoro Twoja mama juz o tym z Tobą rozmawiała to znaczy, ze bierze pod uwage, ze mozesz juz współżyc i chce byś do tego rozsądnie podeszła. uważam, ze Twoja mama naprawde jest super że o tym porozmawiała ;) wiec mysle, ze warto zagadać znów na ten temat

Coooooooooo Ty dziewczyno mowisz? ;| Ze niby od 18 lekarze przepisuja tabletki?! W zyciu podobnej bzdury nie slyszalam... nie ma ograniczen wiekowych na sama wizyte u ginekologa, badania etc, chociaz mlodsze dziewczynki do okolo 13tu lat sa milej widziane z rodzicem. Natomiast po tabletki mozesz sie zglosic bez rodzicow chyba jakos od 15go roku zycia... ja zaczelam brac jak mialam 13, bez wiedzy ani zgody rodzicow, ale ja mieszkam w uk a tam to nieco inaczej wyglada. Lekarz moze odmowic wypisania Ci recepty na tabletki, ale wtedy musi wskazac Ci lekarza ktory zrobi to odrazu i bez gadania. Jesli takiego nie bedzie, badz nie bedziesz miala jak sie do niego dostac, wtedy nawiedzony doktorek ma troszke problem i musi Ci wypisac czy mu sie podoba, czy nie :) A co do placenia za tabletki- kieszonkowego nie masz? A Twoj chlopak, zamierza sie dolozyc czy zostawil to na twojej glowie? Bo jesli zostawil, to lepiej sie za seks nie bierzcie boscie nie dorosli :/ . Mamie powiedz normalnie co jest grane, mozesz sie zaslonic nieregularnym okresem etc, ale lepiej jest powiedziec prawde. niech Ci da polowe. Chlopak powinien oplacic druga. W koncu korzystacie oboje, prawda? W sumie to tez zalezy od ceny tabletek. Microgynon jest czesciowo refundowany wiec bedzie Cie kosztowal 5-7zl, wiec w sumie o tak male kwoty nie ma sie co rozbijac. Jesli przepisze Ci te troszke nowsze, lepsze, i niestety 'troszke' drozsze, czyli takie jak Yasmin, Mecilon, Marvelon, Yasminelle Yaz, etc. (wydatek okolo 30-50zl) wtedy chlopak powinien sie dolozyc.

Gość Marzenuśka
hehe.. co do kasy to zaden problem....i nie powiedzialam ze mam problem kasowy... Moniak- dzieki za info mimo wszystko wolalabym zeby rodzce wiedzieli.. inaczej tez bd patrzyc na to gdy spie u mojego chlopaka i wogole.. nie bd sie stresowac w razie wyjazdu ,,we dwoje,,

no właśnie :) ja mysle, ze bez obaw możesz rozmawiać z mamą- jak juz mówiłam- sama zaczęła tę rozmowę więc nie widzę problemu byś znów nawiązała do tego tematu :) powodzenia !

Gość Marzenuśka
dzieki moniak:) dodalas mi sily;] zabiore sie za ta rozmowe przy najblizszej okazji,, sam na sam,, z mama;))

Gość etve v
---''poprosić mame o tabsy...''------- chyba nie mam a ginekologa! :p :D:D

Gość etve v
aha, ginekolog nie jes 'od 18 lat' ;) tak na pszyszłość...

Gość Marzenuśka
Szpoks szpoks

Gość aajajjajajajajakkakakaalallala
Boze, 16lat juz sex, tabletki :O dziewczyno :O

Gość Marzenuśka
jak masz poglady ze sredniowiecza to twoj problem.. nawet mlodsze matkami sa. a to ze chce tabsy brac to chyba normalne non ie??

Gość Marzenuśka
hehe.. w sumie fajnie ze mozna bez rodzicow ale jednak to bd moja pierwsza wizyta u gin.. i mam lekkiego pietra:)