Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Daffnia

czy dredy i dredloki to nazwa tej samej fryzury???

Polecane posty

Gość Daffnia

Mam takie nietypowe pytanie i wdzięczna będę za rzetelne odpowiedzi. Nigdy szczególnie nie interesowałam się stylem Rasta, muzyką reggae czy kulturą z nimi związaną. Zawsze myślałam, że dredy i dredloki to to samo, ale ostatnio odwiedziła mnie kuzynka zafascynowana tą kulturą , która zafundowała sobie tę fryzurę i próbowała mnie przekonać,że się mylę. Pokazywała mi nawet zdjęcia jednych i drugich stanowczo podkreślając różnice pomiędzy dredami i dredlokami, których ja tak wyraźnie nie zauważyłam. A, że jestem z natury osobą ciekawą świata i po wielu poszukiwaniach w różnych encyklopediach i internetowych forach postanowiłam poszukać tu odpowiedzi. Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę o w miarę przystępne wyjaśnienie. Z góry dziękuję i z niecierpliwością czekam na wpisy.

no wiec sprawa wyglada nastepujaco..:) dredy sa robine z naturalnych wlosow (teraz czesto z domieszka syntetycznych zeby byly np. dluzsze albo grubsze) sa skrecane bezposrednio na glowie. a dredloki sa to, skrecone wlosy syntetycznie ktore doczepia sie do wlasnych wlosow mocujac je na warkoczyki. dredloki sa czesto nazywane czasowymi dredami bo siciaga sie je po 3 miesiacach (gdy widoczne beda odrosty) i mozna z powrotem je zalozyc:) wystarczy wpisac sobie w jedna karte w googlach dredloki a w drugiej dredy i wejsc w grafike. pozniej porownac obie fryzury.:) ja jestem osobiscie bardzo za dredami czasowymi :)

Gość Daffnia
dzięki za wyjaśnienie i właśnie oglądam zdjęcia i faktycznie widać różnicę, a kuzynka i tak nie miała racji, bo tłumaczyła mi, że dredy są filcowane i szydełkowane,a dredloki zaplatane podobnie do warkoczyków,o doczepianiu na zapleciony warkoczyk nie było mowy i zarówno dredy i dredloki mogą być naturalne bądź syntetyczne, a tu chodzi głównie o trwałość fryzury i dredloki mogą być tylko sztuczne.

Gość Daffnia
a i jeszcze zdjęcia, ktore mi pokazywała a o których wspominałam oba przedstawiały z tego co już zdązyłam zauważyc dredy,tyle ze różnej długości i koloru i w różnym stadium wykonania