Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość roark

Szczury i wilki

Polecane posty

Gość plik
Splath - przecież są ludzie, którzy z wyrażaniem takich emocji nie mają najmniejszego problemu.

Gość jakas tam 33-latka
Witam.Ciekawy temat.Ksiazki nie czytalam, american history nie widzialam, widzialam fanatyka,choc juz dawno dawno temu i nie do konca pamietam jak to szlo. Ale z obserwacji tego co dzieje sie wokol nie moge zrozumiec tego rasizmy,nienawisci do tego co inne..mieszkam w Irlandii,gdzie przekroj narodowosciowy jest b duzy i wydaje mi sie,ze spoleczenstwo irlandzkie jest tolerancyjne, niestety jak patrze do jakiego stopnia polacy sa rasistami to wstyd mi za nasz narod, nie moge i nie potrafie pojac skad to wynika, czy az tak jestesmy zakompleksieni,ze jakiekolwiek chocby najbardziej irracjonalne poczucie wyzszosci daje nam lepsze samopoczucie???ostatnio w sklepie taka scena: polskie mlode malzenstwo z malym dzieckim w wozku, kreci sie sporo ciemnoskorych, 3 mulatki podchodza do wozka,usmiechaja sie do dzieciaka a pl ojciec z falszywym usmiechem na ustach mowi do dziecka''zobacz tyle malp do nas przyszlo a my nie mamy bananow''...az ciarki przechodza po plecach,ze ludzie maja w sobie tyle nienawisci i glupoty,skad w ogole sie biora uprzedzenia rasowe?czym jest to dyktowane????

Nie wiem 30-to latko. Wydaje mi się że ogromne znaczenie miało to że Polska przez wiele lat była krajem zamkniętym. Obcokrajowców się tu nie widywało. Chyba że Rosjan. A potem nagle szok kulturowy. Z tym że to by tłumaczyło uprzedzenia starszego pokolenia ale nie młodszego. Może bierze się to stąd że ludzie myślą stereotypowo bo to łatwiejsze? Nie wiem.

Gość roark
Ale ytr - kiedyś Polska była jednym z najbardziej tolerancyjnych krajów. Co było przyczyną zmiany nastawienia?

Trzeba by się cofnąć do historii Polski i Europy. Naprawdę chcesz tu prowadzić dysputę historyczną?:)

Gość roark
Dlaczego nie? Od tego jest chyba forum?:) Ale niech będzie że pominiemy ten aspekt. Pytanie - dlaczego dzisiaj ludzie tak nienawidzą siebie nawzajem?

Gość bo zwlaszcza mlodzi ludzie
maja juz tak zryte berety przez media ze szok!!zwlaszcza polacy

Bo opluwanie innych rozładowuje frustracje. Chociażby na krótko. Ktoś inny jest winny wszystkiemu. Tylko nie ja biedny raczek nieboraczek. Więc będę nienawidzić cyklistów bo to oni robią kuku światu.

Gość tartatatin
Gdzieś czytałam (na jakimś forum) argument jednego z rasistów - że jego krzywdzi stawianie go w jednym rzędzie z czarnym. I dlatego on ma prawo do nienawiści :/

To mu napisz że ja go stawiam nie na równi z czarnymi bo wielu czarnych stawiam o wiele wyżej niż jego.

To dokładnie taki sam przykład jak w przypadku homofobów - też tłumaczą się tym, że mają prawo nienawidzić i wyrażać swoje zdanie. Przecież chodzi o tolerancję ;/