Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ertyuikusadfghj

CZARNY PUNKCIK NA STOPIE - pomocy !

Polecane posty

Gość ertyuikusadfghj

od jakiegoś czasu na jednej stopie pojawił mi się tak czarny punkt. Przy chodzeniu nie ze czuję ból ale taki dyskomfort. Wątpie , że jest to kurzajka/brodawka bo miałam to kiedyś i kształtem mi to nie przypomina. Cóż to takiego? Nie jest to mały punkcik bo srednica okolo 2-3 mm .

Idź z tym do dermatologa. Nie chce Cię straszyć, ale moja ciocia umarła na czerniaka, zaczęło się od małego pieprzyka na pięcie.

Gość ertyuikusadfghj
czerniak na pięcie? :/ a od czego może się to robić ?

Akurat u mojej cioci 90% roli odegrało podłoże genetyczne, ponieważ jej matka umarła na to samo. Czerniak może powstać z jakiegoś znamienia, które jest albo mechanicznie ciągle podrażniane, albo np. wystawiane często na promienie UV.

Zobacz sobie, czy ta plamka Twoja ma jakiś nieregularny kształt, dziwny kolor, itp. Czerniaki i zmiany tego typu są zazwyczaj nieregularne. A najlepiej - idź z tym do dermatologa, widać to cię zaniepokoiło, po co zgadywać?

Gość ertyuikusadfghj
dziękuję za odp.. Z pewności na dniach wybiorę sie do lekarza, lepiej dmuchać na zimne. Pozdrawiam.

Gość ertyuikusadfghj
tzn zaczerwienienia wokół tego nie ma. Na początku jak sie to pojawiało myslalam ze to bedzie brodawka, a teraz cały czas jest tej samej wielkosci, a wyglada to mniej wiecej tak jakby jakss wieksza drzazga siedziała mi tam ... dziwne

Hmmm, jeśli widzisz, że jest to głęboko, to może rzeczywiście jest to jakaś drzazga? Może weszłaś na coś, nie pamiętasz i zarosło w skórę? Jeżeli trochę to przypomina np. odcisk (też mają taką kropeczkę i tak głęboko siedzi w skórze), to nie wydaje mi się, żeby to było coś groźnego.

Gość ertyuikusadfghj
dziękuję za rady, dobranoc :)