Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dreinar

Usunięcie resztki zęba!

Polecane posty

Witam! Około roku temu miałem leczony ząb - kanałowo, niestety leczenie wyszło tak sobie i pojawiła mi się w nim ogromna dziura, którą z własnej głupoty powiększałem wykałaczkami :/ Z miesiąc temu połowa tego zęba mi po prostu odpadła, zostałem tylko z dwoma ściankami zęba i częścią w zębodole, od miesiąca właśnie coraz bardziej mnie ten ząb boli, a na domiar złego dziś całkowicie mi się połamał i powyżej dziąsła już nic nie mam, został tylko dołek a w nim resztka zęba. Chciałbym zapytać czy taki zabieg usunięcia zawartości zębodołu może wykonać normalny dentysta czy jednak będę musiał udać się do chirurga... Osobiście wolałbym wyjście nr 1. Ząb nie przestaje mnie boleć i już trzecią noc nie śpię. Jeżeli u chirurga to jakie są koszty tego zabiegu i ile na zabieg się czeka :) Z góry dzięki za odpowiedź

Gość Wojtas***
Hej. Ja tam nie wierze w polskich dentystów. Raz jak dentystka założyła mi plombę to wypadła po 5 minutach jak wyszedłem z gabinetu. I ten sam ząb który mi leczyła wykruszył się po 2 latach. To znaczy nie tak do końca. Zaczeło boleć jak cholera ale postanowiłem sam sobie wyrwać. Potrzebne narzędzia to igła, rivanol, lód pasta do zębów , woda utleniona i zwykła woda. Pod zębem na dziąśle zebrała się ropa. Więc przebiłem je igłą skąd wycisnąłem całą ropę. Posmarowałem rivanolem i położyłem lód na bolące miejsce używając też wody utlenionej i pasty. Reszta zęba trzymała mi się przez 2 lata aż sama bezboleśnie wypadła. Po pół roku dziąsło zaczeło wypychaćresztki korzenia do góry, ale z tym też sobie poradze. Dlaczego warto samemu leczyć zęby: 1) Oszczędzamy czas i pieniądze 2) Sami regulujemy poziom bólu

Gość sfsfffsf
Że jak? :O Nie słuchaj Wojtasa! samemu wyrywac zęby?? Byc może był u dentysty państwowego. Ja zawsze chodzę prywatnie i jestem b. zadowlona, nigdy żadna plomba mi nie wypadła ani nic takiego. Autorze - idź po prostu do dentysty i to jak najszybciej. Dowiesz się wtedy wszystkiego. Nie warto cierpiec z pwoodu bólu tyle czasu. Zadzwoń i umów się już dziś.

Gość dentysta państwowy
ci go wyrwie. no problem. No chyba że zęba w środku jest ładny kawałek i da sie zaczepić wkład koronowo-korzeniowy.

Gość sabrinnaaa
ale brednie, ja chodzę do dentysty państwowo, płacę tylko za wypełnienia, więc nie opowiadajcie głupot ze jest podział na państwowych i prywatnych. Plomby mi się trzymają od 5-10 lat i nie wymieniałam jak do tej pory. Mam świetną dentystkę i nie zamienię jej na żadną inną. Jak dentysta nie potrafi zrobić zęba to za kasę też nie będzie potrafił

Gość sabrinnaaa
poza tym przecież dentsta "państwowy" też dostaje wypłatę, nie robi łaski

Gość dzihad
Wojtas, ja tak samo, ogolnie o zeby dbam ale z jedna 6 sie wk... raz mi sie skruszyla a gdy sie schlalem skruszylem reszte. Za tydzien ropa, wiec dezynfekca igly i jazda (spirytus w garsci). Zeszlo, pomeczylem 2 dni a po 2 miechach juz nerwu nie czulem. Potem zaczelo cos wylazic, z poczatku dlubalem po kawaleczku (1mm) potem wolalem zaczekac z 2tyg. jak wylazlo wiecej to i wiecej wychodzilo z moja pomoca. Dentysta wczesniej straszyl bolesnym lyzeczkowaniem a tak ja wlasnie pozbylem sie zeba niemal bezbolesnie! Grunt to zachowac spokoj. No i szalwie polecam, gozdziki i tabsy. Nie ma sie co lamac i bac, w nocy krwi nie widac, heh. Pozdrawiam.

Gość rreennaa1
Czy słyszałyście o usuwaniu zębów ultradzwiękami (piezosurgery) to rewelacyjna metoda w Krakowie jest już kilka gabinetów które to stosuje. W innych miastach myślę ze podobnie,poszukajcie w internecie .Jest rewelacyjna dużo mniej stresu, bólu itp. a cena równa lub nieco większa od normalnego usunięcia. Dziwię się więc dlaczego jest jeszcze tak mało rozpowszechniona

Gość gość
a, ja właśnie wziąłem płaski śrubokręt i sam wyjąłem ruszający się w dziąśle korzeń, a raczej jego reszte. Tak płytko siedział, po tych kilku latach, że nawet mi specjalnie krew nie leci :)