Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marina901

Alimenty a ślub

Polecane posty

Gość marina901

Witam planuje wziasc slub cywilny i czy jak go wezme to strace przez to zasiłek alimentacyjny?

Gość marina901
Na siebie

Niestety tracisz, bo przechodzisz pod tzw. opiekę męża (wedle Polskiego prawa ma cię już kto utrzymywać)

To samo jak byś miała rentę po rodzicach, bo są to świadczenia dla tych, co się uczą i nie mają, kiedy pracować a wiadomo musza z czegoś żyć a jak mają męża to ma je, kto utrzymywać.

Gość malutka87
Tak, jeśli zawrzesz nowy związek małżeński, to od tej chwili Twoje roszczenie alimentacyjne dotyczy nowego męża, były nie jest już zobowiązany wspierać Cię finansowo. No, chyba że będzie to nadal robił dobrowolnie ;), ale w świetle prawa już nie musi płacić Ci alimentów.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaankaaaaaaaaaaa
a jesli mam alimenty zasadzone od swojego rodzica i urodze dziecko (ale nie bede w zadnym formalnym zwiazku) to alimenty od mojego rodzica przepadaja??

Znam to z autopsji i sprawa wygląda następująco: alimenty masz do 26 roku życia, jeśli się uczysz, jeśli nie to do 18. Bez względu na to czy masz dzieci czy nie. Jeśli zawierasz związek małżeński to z rodziców spada obowiązek alimentacyjny. Reasumując, jeśli planowałaś ślub, bo jesteś w ciąży to może lepiej poczekać z tym do póki możesz pobierać alimenty to, po co robić taką uprzejmość starym, co? Dodatkowa kasa na pewno się nie zmarnuje :)

Gość aaaaaaaaaaaankaaaaaaaaaaaaaaaa
dzięki :) bo bałam się, że przez dzidzie strace alimenty :) a takiej przyjemnosci "kochanym" rodzicom nie chcialabym zrobic. :D

Doskonale Cię rozumiem :) Tylko jak się nie będziecie hajtać to chyba musi być sprawa w sądzie o ustalenie ojcostwa, ale tego akurat nie jestem pewna. Tak kiedyś słyszałam, że nawet jak ojciec się deklaruje, że jest ojcem to musi być sprawa. Ale to musisz sprawdzić.

Gość malutka87
Cienka, to nie do końca tak, jak piszesz. Nie ma żadnej górnej granicy wieku, do której otrzymuje się alimenty. Przepisy mówią, że dziecko ma prawo do świadczeń alimentacyjnych od rodziców, dopóki się nie usamodzielni. Zazwyczaj rzeczywiście pokrywa się to z ukończeniem studiów i rozpoczęciem pracy, więc mniej więcej 26r.ż., ale znam przypadek 30-latka, który dostawał alimenty, bo był "wiecznym studentem" ;). Aaaaaaaaaaaaaaankaaaaaaaaaaa, nie stracisz alimentów od rodziców po urodzeniu dziecka. Nie jest też takie oczywiste, że po ślubie do alimentacji jest zobowiązany mąż. Jeśli np. Ty jesteś studentką, a Twój mąż będzie się jeszcze uczył albo zarabiał niewiele i nie będzie w stanie was oboje utrzymać, to sąd prawdopodobnie podtrzyma alimenty od rodziców. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. A jeśli ojciec dziecka uzna je w Urzędzie Stanu Cywilnego, sprawa o ustalenie ojcostwa nie jest potrzebna.

No ja nie mówię o ekstremalnych przypadka tylko takich w miarę normalnych

Gość malutka87
Proszę, nie siej tu dezinformacji, jeśli nie znasz dokładnie przepisów. Kończę studia prawnicze i mierzi mnie, jeśli ktoś ma tylko blade pojęcie o prawie, a udaje eksperta i miesza ludziom w głowach. Przypadki są różne, a nie "w miarę normalne" i "ekstremalne". Z k.r.o. wynika jednoznacznie, że: 1) jeśli ktoś ma alimenty od byłego małżonka, to po zawarciu kolejnego małżeństwa traci prawo do tych alimentów - art. 60 par.3 2) jeśli ktoś ma alimenty od rodziców, to po urodzeniu dziecka nie traci ich, a jeśli weźmie ślub, to zależy od sytuacji. Małżonek jest w pierwszej kolejności zobowiązany do alimentacji, ale jeśli nie dysponuje on odpowiednio wysokimi dochodami, rodzice alimentują dziecko tak długo, dopóki się nie usamodzielni - art. 133

Proszę, nie siej tu dezinformacji, jeśli nie znasz dokładnie przepisów. Kończę studia prawnicze i mierzi mnie, jeśli ktoś ma tylko blade pojęcie o prawie, a udaje eksperta i miesza ludziom w głowach. Ktoś tu chyba ma o sobie duże mniemanie, spoko kończysz studia, ale chyba trochę pokory, co? Masz wiedzę ok., ale teoretyczną ja to przerobiłam w praktyce. Na wiecznych studentów też są haczyki i sędziowie nie są bezmózgowcami. Kochana więcej pokory w życiu

Gość cgnhvbmhnc
Dzieci Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka, dzieci przysposobione - do ukończenia 16. roku życia lub 25. roku życia, jeśli się uczą oraz bez względu na wiek, jeśli stały się całkowicie niezdolne do pracy przed 16. rokiem życia lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25. roku życia. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów. ciekawe rzeczy opowiadasz nie widze tu nigdzi einformacji ze po zawarciu malzenstwa zabieraja rente rodzinna?

Gość malutka87
cgnhvbmhnc - następny bajarz Nie wiem, skąd masz te informacje. Może tak było po wojnie, ale prawo podlega nowelizacji :]. Jeszcze raz powtarzam, że NIE MA ŻADNEJ GÓRNEJ GRANICY WIEKU dla osób uprawnionych do otrzymywania alimentów. Nie wiem, po co ktoś wprowadza takie zamieszanie, nie mając sprawdzonych informacji :/

Gość cgnhvbmhnc
kochana ale ja odnioslam sie do wczesniejszejwypowiedzi o rencie rodzinnej, nie o alimentach ;)

Gość malutka87
Cienka, sędziowie nie są bezmózgowcami, dlatego każdą sprawę oceniają indywidualnie. Nas na studiach uczą na większej ilości przypadków, niż twój jeden, tendencyjny. Pokory brakuje temu, kto nie umie przyznać, że akurat w zakresie prawa nie jest ekspertem. Kochana więcej dystansu do siebie :)

Gość malutka87
cgnhvbmhnc - sorry, mój błąd ;P

Miśka ja nie twierdze, że jestem ekspertem. Powiem tak, nie ma się, o co kłócić, życie na pewno zweryfikuje i mnie i Ciebie. Pozdrawiam życzę dużooo słoneczka :)

Miśka ja nie twierdze, że jestem ekspertem. Powiem tak, nie ma się, o co kłócić, życie na pewno zweryfikuje i mnie i Ciebie. Pozdrawiam życzę dużooo słoneczka :)

Gość kasiulek3
hej renty rodzinnej nie zabierają po zawarciu związku małżeńskiego ja jestem prawie 4 lata po ślubie i biorę rente rodzinną a zus wie że mam męża.Tylko nie wiem czy nie zabieraja renty po urodzeniu dziecka!!!jeżeli ktoś coś o tym wie to niech napisze!!!

Gość ja pierdziele ludzie nauczcie
sie czytać. Kasiulka - odpowiedz masz wyżej. Niezorientowanych odsyłam DO USTAW a nie tutaj siejecie zamęt i czerpiecie wiedzę z jakże wiarygodnego źródła jakim jest kafe. Malutka87 jako jedyna ma pojęcie o tym co mówi. Resztę domysłów możecie sobie wsadzić wiecie gdzie. A działanie na zasadzie :" mnie boli głowa wiec mam grypę, więc jak ciebie boli to też ją masz" jest idiotyczne. To że wy znacie jeden przykład jakiegoś tam rozwiązania, nie znaczy że ogarnęłyście wiedzę wszechświata i że możecie wydawać wyroki zamiast sędziów :D

Gość mikimiki1991
hej chcialabym sie dowiedziec czy po wyjsciu za maz strac alimenty od rodzicow ale to jest taki nietypowy przypadek zaraz opowiem jaki... jakies 13 lat temu saad pozbawil rodzicow praw do mnie i siostry mlodszej a opieke nad nami przejela babcia i byla prawnym opiekunem,ale sad tez przyznal ze oboje rodzicow musi placic na nas alimenty z tym ze matka gdzies wyjechala i nie placila bo nikt jej nigdzie nie mogl znalezc a ojciec raz placil a raz nie....wlasnie niedawno matka sie odnalazla i sad ustalil ze ma zadluzenie wobec nas ponnad 15 tys zl i musii nas splacic.....wlasnie skonczylam jedna szkole i zamierzam isc dalej ale chce tez wziac slub z moim chlopakiem i dlatego mozecie imi powiedziec czy strace te alimenty od rodzicow czy nie bardzo mi na tym zalezy

i co decyzje o slubie podejmiesz na podtswie tego co ktos tutaj anonimowo napisze?????????? lepiej zasiegnij opinii u prawnika

Gość gość
witam.mam pytanie czy jak mam alimenty od funduszu a wezme slub ale nie z ojcem dzieci czy je strace?

Gość gość
jakie cwane d**y,alimenty ciagna od kogo sie da

Gość gość
bo te p..py tylko to umieją.Nieroby i pasozyty.ojciec