Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emerantienne

badanie cytologiczne HSIL - ASC-H pap III, skąd?

Polecane posty

Gość emerantienne

Witam! Może ktoś miał podobny wynik cytologii i cos o tym wie? Ja właśnie odebrałam wyniki, jestem zszokowana. Skąd coś takiego mogło sie u mnie wziąść? Mam 18 lat, to moje pierwsze badanie. Mam stałego partnera, współżycie rozpoczełam od niedawna. Czym sie mogłam zarazić?

Wszystkiego dowiesz sie podczas wizyty u lekarza. Koleżanka miała to samo tylko że poziom II dostała globulki i lekarz polecił jej szczepionkę ktora sporo kosztowała ale już ma infekcje wyleczoną.

Infekcja ta prawdopodobnie spowodowana jest jak każda infekcja przez baktrerie. Więc po uleczenie żeby uniknąć nawrotu należy zainwestować w dobry płyn do higieny intymnej dla ciebie jak i dla partnera.

Może to byc również związane z rakiem szyjki macicy, ale do tego potrzeba więcej badań więc zero paniki

Gość emerantienne
to jest właśnie z wiązane z rakiem szyjki macicy. To nie infekcja. Lekarz powiedział że tego nie wyleczy sie tabletkami. Musze zrobić kolposkopie z weryfika histopatologiczną. Czyli będzie pobierany wycinek.

Gość emerantienne
ale skad to sie moglo u mnie wziąść? Przecież to niemożliwe chyba ;/

Własnie wszystko mzaczyna się od lekkiej infekcji, ktora się rozwija i właśnie takie coś nam robi w organiźmie.

Dlatego warto iść do ginekologa przy pierwszej menstruacji dzięki temu całkiem jesteśmy pod opieką specjalisty chociaż nawet to nie wyklucza żdnej choroby :( Bedzie dobrze, musisz w to wierzyć :)

Gość anonimkaaa
Zarówno przy pierwszej menstruacji jak i teraz jestem dziewicą. Ginekolog nie badał mnie przez pochwę. Dlatego zastanawiam się co może we mnie siedzieć i kiedy się o tym dowiem...skoro nie bardzo jest jak to sprawdzić ;]

Gość sonia_mał
Zrób sobie badania w kierunku bakterii np. chlamydie ( mycopausa, ureapusa) itp One mogły spowodować infekcję, stan zapalny. Są to bakterie atypowe i mogą błędnie wpływac na wynik cytologii. Kolposkopia i wycinek histopatologiczny sparwdza pierwotną diagnozę. Masz murowany stan zapalny, ale nie wyklucza też raka szyjki macicy np gruczolakoraka.