Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ula12

jak zrobic wino pomocy!!!

Polecane posty

Gość ula12
zgniecione owoce wiśni juz wczoraj włożyłam w plastkowy baniak i co dalej mam robic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ula12
tylko tam różnie piszą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodajesz na
piec kg owoców 1 kg cukru i 1 saszetke paczke drożdzów po trzech miesiącach odsaczasz młode wino od farfocli i dalej chodzi po pól roku rozlewasz do butelek tak powinno jeszcze stac conajmniej 30 dni ale moze i rok smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ula12
dobrze zrozumiałam do gasiora mogę dać z owocami , czy juz odcisniety sok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ula12
pewnie że lepiej , ale jak mężulek kupił 20 kilo wisni i pół wieczora drilowal to troche szkoda teraz to wszystko zmarnować..............

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oj Ula,Ula :)..Leniu Ty.:). Wino z wiśni:). Owoce umyć, wydrylować i odstawić. Na drugi dzień wycisnąć sok, zalać ponownie przegotowaną wodą, wycisnąć, mieszając z poprzednim. Do moszczu wiśniowego dodaje się 25 - 33 dag cukru na każdy litr płynu. Wlać moszcz do butli (gąsiora), dodać matkę drożdżową (np. drożdży Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego na każde 10 litrów moszczu. Po fermentacji burzliwej i cichej zlać do czystej butli znad osadu, wino powinno dojrzewać przez miesiąc. Potem rozlać do butelek ściągając znad osadu. Koniec przepisu:).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jako doświadczony producent domowego wina - zdecydowanie, kategorycznie polecam wyciśnięcie jak najczystszego soku i dopiero do tego dodanie LETNIEj wody z cukrem. 1/4 kg cukru na każdy litr czystego soku. Czyli: masz 10l czystego soku bierzesz 2,5 kg cukru, zagotowujesz z 2,5litra wody i LETNI SYROP wlewasz do soku na zasadzie: o od razu pół syropu, + rozpuszczone drożdże winiarskie Przepis rozmnażania na opakowaniu) drugie pół syropu za trzy dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ula12
dzięki za przepis 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość areksocha
Kupowałem niedawno destylator ze sklepu internetowego na edestylatory.com/26-50-litrowe i jestem zadowolony. To jest właśnie 50 litrowy elektryczny, prosty w obsłudze, wydajny i dokładny. Nie ma przy nim za dużej pracy, łatwo się składa, czyści, ogólnie na duży plus, jakbym jeszcze raz miał kupować to znowu bym tutaj zamówił.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taarikkk
Nie wiem jak to wygląda przy innych produktach, ale destylatory na beczkach w dobrym standardzie mają na stronie edestylatory.com/26-50-litrowe. Kupowałem właśnie taki elektryczny na 50 litrowej beczce. Fajnym rozwiązaniem tutaj jest ocieplenie przez co cały czas podgrzewania się mocno skraca. Jakbym miał sam produkt końcowy opisać to powiem, że naprawdę wychodzi to dobre, nie przesiąknięte jakimiś innymi zapachami, nie wytrąca się nieprzyjemny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×