Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje blizniaki

A moje dzieci będą się nazywać...

Polecane posty

Gość tokio Ice
No, wlasnie, nie przyjelo sie. Dlatego brzmi obco. Szczegolnie, ze w polskiej wersji jest to chyba Beniamin. A ja jestem konserwa :D Poza tym wolalabym, zeby Polska otwierala sie na swiat z troche innej strony. Bo na przyklad,co z tego, ze moja corka bedzie miala na imie Nikola albo Dzesika, skoro nie bedzie umiala slowa po angielsku?

Gość ale trzeba przyznac
ze Zuzanna czy Julia to mimo wszystko klasyki! Przepiekne imiona, jakos w komunizmie mniej sie ich uzywalo... trzeba pomyslec ze jesli imie jest polskie, klasyczne i do tego piekne to wiele osob bedzie je wybierac. To nie moda ksztaltuje wybor mam, tylko mamy ksztaltuja mode, tak trudno to zrozumiec?

Gość wierka
A jakie tam polskie - polskie to może Mieszko i Rzepicha - ani julia, ani zuzanna, ani anna, ani marek, ani adam - NIE SĄ polskimi imionami. Zostały tak samo przyjęte jak dzisiaj alan czy wanessa

Gość moze nie sa
pochodzenia polskiego, ale istnieja w polskiej wersji. Jakby tak myslec po twojemu, to tylko stare poganskie imiona sa polskie ;) bosmy katolikami sie stali tylko 1000 lat temu :)

Gość wierka
Nie, jakby mysleć po mojemu, to można nadac kazde imie jakie się tylko zamarzy. A jakby myslec po twojemu, to by tylko rzepichy nadawać. Bo "polskie". Tylko to, co ty uwazasz za polskie, polskie wcale nie jest. Za 300 lat wanessa, brajan i alan będą pięknymi, staropolskimi imionami. wedlug takich jak ty dzisiaj

Gość tokio Ice
Pewnie, ze nie sa typowo polskie. Ale wrosly w polska kulture i nie sa dziwowadlami. Natomiast imion Allan i Dzesika (kurde, jak to okropnie wyglada zapisane!) na pewno nie uznalabym za silnie zakorzenione. Dopiero puszczaja korzonki, i sa szanse ze sie nie przyjma. :)

Gość tokio Ice
Tfu, tfu! Nie kracz! Dla konserwy to jak cios w zoladek :D

Gość pisze wersji
a mysle kalendarz ;) zgadzam sie ze sa imiona ktore po prostu nie nadaja sie do zpolszczania. Te ktore sa w kalendarzu chyba uwazane sa za "polskie" Dodatkowo, kedys "w modzie" byla Joanna, Katarzyna, Anna i nikt sie nie czepial, bo byly polskie...

Gość tokio Ice
Owszem, czepiali sie, ze gdzie nie spluniesz tam Kasia, Ania lub Asia. Sama mam nie przeliczone ilosci kolezanek o tym imieniu :) Ale przynajmniej nie pytano ich ciagle, jak zapisac imie w dokumentach :)

Gość jestem katoliczką
a jak wam się podoba Krystyna?

Gość ojojojojojojoj
ja tam córkę ( heh jak będę miała) to nazwę Anastazja albo Lilianna :) myślałam jeszcze nad Mileną. A z zagramanicznych to mi się podobają te wschodnie Jakaś Nadia, Aliona albo Natasza ( tylko kurcze po Nataszy Urbańskiej jakoś tak nie). Te wschodnie imiona są jakieś takie bardziej melodyjne niż te dżesiki i amandy

Gość tokio Ice
Ladne. Ale jak powiem, ze nazwalabym corke Nadia, to zaraz mi Wierka wytknie niekonsekwencje, i dorzuci, ze nie wiem, co jest typowo polskim imieniem ( co jest nieprawda :D ) :/ jestem w kropce.

Gość hera00786
a ERYK I JOWITA?

Gość lody bakaliowe
Męskie jakie mi się podobają: Bartosz, Tomasz, Artur, Dawid Żeńskie: Monika, Kalina, Kinga :)

Gość erika ładnie

Gość a ja chcialam dac swojemu dzie
cku na imie Alan albo Laura...Jak zobaczylam przy porodzie,ze to chlopiec to jakos tak dziwnie,ale stwierdzilam,ze te imie w ogole do niego nie pasuje i wybralam Jasiu...Pelne Jan Wiktor

Też bym się chciała dołączyć do dyskusji... Z imionami to jest tragedia. Jak byłam z dzieckiem znajomych na placu zabaw, to z siedmiu chłopców bawiących się tam, z pięciu zareagowało na imię Kubuś. Fajne imię, też tak chciałam nazwać mojego synka, ale już chyba nie nazwę. Kiedyś był taki rosyjski program dokumentalny o tym, jak rodzice nazywali swoje dzieci... Ojciec poszedł do przedszkola odebrać syna Andrzeja, a tam ich z pięciu było w jednej grupie i wychowawczyni nazywała ich po swojemu- nie wiem już jak. Więc rodzice wpadli na pomysł, że kolejne dzieci, jakie będą mieli, nazwą tak, żeby więcej się nie spotkać z takim imieniem. I dziewczynki były Piękność, Mądrość itd. Porażka. No ale musieli zapisać w urzędzie tak, bo wolno wymyślić imię jakie chcesz!

mi się poda Szymon, ale jeden już będzie w rodzinie, więc odpada... Zosia, Amelia, Elżbieta, Elwira mi się podobają.ale czy tak nazwę. chyba jednak nie :P

Gość masajkaaa
Moje maluchy otrzymają imiona: Jaś i Amelka. Czekam na nie z niecierpliwością, urodzą się w grudniu :) I już spotkałam się z tekstami typu "Jaś? bleeee" - ale mało mnie to obchodzi, ważne jest to, jak my czujemy. Jak tylko się dowiedziałam, że będzie syn i córcia - imiona przyszły mi intuicyjnie na myśl, nie wertowałam kalendarza i nie zastanawiałam się, ile "Julek" będzie w klasie.

Gość o nie nie nie
a ja mam trzyletniego Jakuba Krzysztofa. Kubuś zawsze mi sie podobalo, znam tylko dwóch dorosłych o tym imieniu, wiec jakos tak mnie nie przerazalo ze tylu ludzi sie tak nazywa... mysle ze to imie bylo zawsze "modne" , w mniejszym lub wiekszym stopniu, a teraz faktycznie duzo dzieci sie tak nazywa, ale mam to gdzies. Podoba mi sie i co, mam nie dac bo inni juz tak nazwali? tez mi problem, to lepiej nazwać Brajan bo ich mało??? Niech każdy nazywa jak mu sie podoba, dla mnie Jakub, Kuba i Kubuś to super imię!!!!! Nie zdrabniane brzmi elegancko, a zdrobnione łobuzowato:):):) Pasuje do czlowieka w kazdym wieku.