Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka_za2lata

Pedagogika i psychologia czy warto iść na te kierunki?

Polecane posty

Gość studentka_za2lata

Za 2 lata pisze mature. Zastanawiam się wciąż na jaki kierunek się wybrac. Myślałam o dietetyce bo to przyszłościowy zawód ale sie waham. Rodzice mnie przekonują żebym szła na psychologie ale nie dostane się na UJ a chce w krakowie studiowac. Czy dobrym pomysłem byłay pedagogika a po niej (chyba podyplomowe sie to nazywa) 2 letnie psychologii? Pedagogika podobno mało wyczerpujące studia a psychologia to byłby taki dodatek. Robił ktoś tak?

Gość studentka_za2lata
no widze ze sama zawodówka tu siedzi :classic_cool:

Gość ppl
jak chcesz machać łopatą to studiuj tę psychologię/pedagogikę 🖐️

Gość nie rozumiem tego
"Pedagogika podobno mało wyczerpujące studia a psychologia to byłby taki dodatek." jak ci się nie chce to po co iść na studia? one są dla wybranych, tych ambitnych, naprawdę, nie trzeba ich kończyć (ani nawet zaczynać) :O

Gość studentka_za2lata
Ja chce je skończyć i zacząć :D Waham się tylko nad kierunkiem.

Co za nonsens myślenie 2 lata przed maturą, że się nie dostaniesz na UJ. Ucz sie pilnie, to dasz radę! Ja też nigdy orłem nie byłam, ale postawiłam sobie za cel dostać się na wymarzone studia i cel osiągnęłam. Poza tym - możesz aplikować w więcej miejsc, więc aplikuj i na psychologie na Ujocie i na dietetykę. Pedagogikę odradzam z Twoim podejściem ... studiów naprawdę lepiej nie mieć niż mieć dla papierka a potem jeszcze narzekać, że ten papierek Ci nic nie daje. Bo tak zapewne będzie.

Gość bope
dziewczyno, weź się w garść. albo masz powołanie, albo idziesz, bo tak mówią rodzice/chcesz być super i na czasie. pedagog czy psycholog to nie jest przyjemna robótka, do której nadaje się każdy, ty raczej predyspozycji nie masz - "Pedagogika podobno mało wyczerpujące studia a psychologia to byłby taki dodatek" - psychologia to nie jest żaden dodatek i gówno ci ta podyplomówka da, o pedagogice też nie masz pojęcia, więc lepiej weź tę dietetykę i się nie marnuj na bezrobociu, bo z twoim podejściem tylko to cię czeka :o

także uważam, że powinnaś iść na dietetykę, skoro sama tego chcesz ... Ale jeżeli chcesz też tylko po to, bo przyszłościowe, a miało by Cię to wcale nie interesować, to również odradzam :|

Gość sfdgsd3
psychologia trwa cale 5 lat i nie mozna isc na nia na 2 lata po licencjacie

Gość psychologia trwa 5 lat
nie ma czegoś takiego na psychologii jak 3+2 :O

o, ale dziwne ... Tzn. ja to jak najbardziej rozumiem i szanuję i uznaję, bo moim zdaniem nie można nauczyć się psychologii w 2 lata, ale wkurza mnie, że na innych kierunkach i uczelniach się trzymają obowiązku 3+2, bo np. na AE przychodzą tacy po pedagogice i muszą specjalnie pod nich zaniżać poziom kształcenia, jak dobrze, że się załapałam jeszcze na 5-letnie ...

Gość studentka_za2lata
Ale źle mnie zrozumieliście :). Moim marzeniem od zawsze była weterynaria albo psychologia. Ogólnie bardzo biologie lubie stąd ta dietetyka. Oceny mam jednak takie sobie i nie chce sie porywać na trudny kierunek jakim jest weterynaria. Dlatego pomyślałam o pedagogice (podobna do psychologii) a potem podyplomowe 2 letnie. Mówicie że sie nie da?

WALCZ o weterynarię, skoro lubisz biologię to się don przyłóż i zdaj ładnie maturę. Masz jeszcze dwa lata, dasz radę!

Gość brykajaca siksa
nie warto!!

Gość no noe wiem czy pedagogika jes
taka łatwa, to zależy gdzie? Jezeli chcesz byc dobrym pedagogiem to polecam Uniwerek w Bydgoszczy - ale uprzedzam - ciezka praca...

Gość po np pedagogice
możesz zrobic psychologie w 3 lata na UAm w Poznaniu. Przygotuj sie jednak na wydanie kupy kasy :)

dziewczyno masz 2 lata do matury to pomyśl nad jakimś konkretnym kierunkiem ! teraz kierunki humanistyczne to tzw "zmarnowany, czas, życie i zmarnowane pieniądze..." teraz co druga osoba na to idzie z podejściem "byleby coś było..."

ja sie wybieram na pedagogike w październiku, wszyscy mi odradzali, bo pieniądze marne, bo pracy nie ma, ale ja poprostu chciałam iść na tą pedagogikę, wiem że jest wiele kierunków które mają popyt, moje koleżanki poszły na rachunkowość, ekonomię itd a ja zawsze byłam zielona z matmy także nie nie, choć zazdroszcze im troche, no ale ja będe mieć swoją pedagoikę upragnioną, mam nadzieje że nie będe żałować

Gość faithnomore32
Wszystko zależy od predyspozycji, osobowości, a głównie od tego, co chce się w życiu robić. Poza tym jeśli już wybierać taki kierunek, to też rozsądnie. Na przykład pedagogika na WSP w Łodzi to raczej zbyt wiele nie oferuje, bo znów kierunek otrzymał ocenę warunkową. Trzeba się dobrze zastanowić, gdzie studiować.

Gość gość
Moja koleżanka po psychologii założyła działalność gospodarczą i sobie chwali. Zajmuje się poradnictwem psychologicznym dla dzieci.

Gość gość
Jak chcesz być bogata to nie idź. Sama pedagogika to s**t. Od razu ze specjalnością jak juz tylko. Oligo, surdo, korekcyjna. Ale szczerze to roboty po tym nie ma duzo

Gość Anulka5
Polecam prewencje w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu chyba że magisterka to są o wiele ciekawsze specjalizacje

Gość gość
Hmm, jeżeli chcesz studiować w Krakowie, to tam właśnie takie kierunki ma uczelnia, do której chodzi moja siostra, czyli Akademia www.ignatianum.edu.pl. Podobno kształcą tam na naprawdę wysokim poziomie, siostra jest bardzo zadowolona, że wybrała właśnie tę uczelnię. Mają właśnie m.in. pedagogikę i psychologię, ale też inne ciekawe kierunki, np. kulturoznawstwo. Na psychologii np. mają bardzo interesujące specjalności. Popatrz sobie ich ofertę, jest naprawdę warta uwagi. Moja siostra mówi w ogóle, że ta akademia też bardzo rozwija pod względem duchowym i że ma wspaniałych wykładowców.

Gość alicec
Warto iść na pedagogikę do WSP im. J. Korczaka. Sama tam studiuję, bo zależy mi na wiedzy praktycznej, nie teoretycznej. Ta uczelnia rzeczywiście kształci praktycznie, inne często niestety składają obietnice bez pokrycia. Wiem to z własnego doświadczenia, ale też od znajomych, którzy bardzo rozczarowani są jakością studiów na innych uczelniach. WSP oferuje nowoczesny program studiów bez żadnych niepotrzebnych przedmiotów. Kadra dydaktyczna jest bardzo kompetentna, duży nacisk kładzie się tu na indywidualną pracę ze studentem.

Gość gość troki
2 lata temu skończyłam pedagogike na wyższej szkole bezpieczeństwa w Gliwicach, dzięki temu ze było tam duzo zajęć praktycznych udało mi sie ze stażu dostac etat wiec polecam wlasnie wsb

Gość gość
JMnQM39qyqXY2l8bHucp7XXa