Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbdebdbdbdbdbdb

jak sie pisze? nie wziąłem ze soba psa czy nie zabrałem ze soba pasa

Polecane posty

Gość fbdebdbdbdbdbdb

Gość fbdebdbdbdbdbdb
jak to jest z ta stylistyka?

Gość wziąc lub zabrać
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2541472 wziąć 1. «chwycić, objąć kogoś lub coś, przystosowując do niesienia lub trzymania» 2. «udać się z kimś, z czymś dokądś» 3. «otrzymać na własność lub do okresowego użytkowania» 4. «kupić, wynająć lub wypożyczyć coś» 5. «zdobyć kogoś, coś siłą» 6. «skorzystać z czegoś» 7. «otrzymać coś jako zapłatę» 8. «zobowiązać się do czegoś» 9. «użyć czegoś jako leku lub zastosować coś jako zabieg leczniczy, higieniczny» 10. «użyć czegoś w jakimś celu» 11. «w połączeniu z rzeczownikami nazywającymi czynności: dokonać tych czynności, np. Wziąć rozpęd.» 12. «pobrać coś skądś» 13. «powierzyć komuś jakąś funkcję» 14. «pokonać kogoś, jakąś trudność» 15. «włożyć coś na siebie» 16. «nadać określoną pozycję jakiejś części ciała, zwykle cofając lub przybliżając ją do tułowia» 17. pot. «wzbudzić zainteresowanie, zachwyt» 18. pot. «o chorobie: zaatakować kogoś» 19. «zostać zainspirowanym przez kogoś lub przez coś» 20. «o uczuciach, wrażeniach: opanować kogoś» 21. «pojąć coś w jakiś sposób» 22. «zostać pobitym» 23. «zwykle o jakichś cechach, nawykach: odziedziczyć je po kimś»

Gość wziąc lub zabrać
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2541779 zabrać — zabierać 1. «pozbawić kogoś czegoś» 2. «wziąć kogoś lub coś ze sobą, idąc lub jadąc dokądś» 3. «wziąć coś z jakiegoś miejsca i przenieść w inne» 4. «siłą zaprowadzić kogoś gdzieś lub wyprowadzić skądś»

Gość wziąc lub zabrać
Podsumowując: wziać 2. «udać się z kimś, z czymś dokądś» zabrać Znaczenia obu tych słów wyczerpują twoje intecje i potrzeby wyrażenia tego co zrobiłaś.

Gość fbdebdbdbdbdbdb
czyli mozna tak napisac i tak? bo tu chodzi o mojego pasa nie zabrałem mojego psa jest poprawne i nie wziąłem mojego psa tez poprawnie??

Gość fbdebdbdbdbdbdb
kurde noooooooooooo