Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Asiuniacz

Jednowzroczność

Polecane posty

Gość Asiuniacz

Witam serdecznie! Miesiąc temu byłam w klinice we Wrocławiu i okazało się, o czym nie wiedziałam przez 22 lata, że mam wrodzoną jednowzroczność. Lewe oko jest w pełni sprawne, prawe +2,5 i zezuje. Powiedziano mi, że żadna operacja laserowa nie pomoże, a wręcz będzie to wywalenie pieniędzy w błoto i noszenie okularów też nic nie da. Początkowo byłam załamana, ale jak zaczęłam siedzieć na internecie to uświadomiłam sobie, że takich przypadków jak jest dużo. Jedynie co mi daje do myślenie, to pani Doktor powiedziała mi, że za każdym razem jak coś będę chciała zrobić to żebym pomyślała...wymieniła takie czynności jak rąbanie drzewa, przybijanie gwoździa...czy to ma jakiś związek ze wzrokiem? czy wysiłek może pogorszyć widzenie zdrowego oka? Dzięki za odp. Pozdrawiam gorąco

Gość na pocieszenie dla ciebie
Ja mam amblyopie - to jest jeszcze gorsze. Na jedno oko nie widzę w 80 % czy jak się domyślasz widzę same kontury i kolory. Na drugie widzę normalnie. Czyli podobnie jak ty. Przez 25 lat żaden specjalista nie umiał tego zdiagnozować aż do teraz. Ale i tak lekarze nie znają jeszcze metody wyleczenia tego.

Gość Asiuniacz
Tzn. może nie do końca opisałam...ja też mam niedowidzenie, a raczej w ogóle to prawe oko wyłączyło się i cały czas patrzę tylko lewym...prawym jedynie jak zasłonię lewe...ale nic nim nie przeczytam, ani nie zrobię...

Gość xbv nj
taki ma to zwiazek ze wzrokiem, zebys sobie krzywdy mlotkiem czy siekiera nie zrobila przypadkiem a nie ze to wysilek :o

Gość Asiuniacz
Widzę, że kolega/koleżanka ma ubaw...chyba masz zdrowe oczy..powiem jedno - ciesz się i szanuj to !

Gość na pocieszenie dla ciebie
ten kolega dobrze to skomentował. W naszym przypadku należy baczniej postrzegać świat ponieważ mamy tylko jedno oko sprawne. Jesli stracimy wzrok na to zdrowe oko to koniec z nami, znaczy się z naszym widzeniem

Mam pytanko. Jestem w podobnej sytuacji. Jedno oko mam praktycznie ślepe(na badaniu czytam tylko jedną linijkę), drugie już powoli się pogarsza(okulista uprzedzał, że ponieważ jest przemęczone, to jest takie ryzyko), ale na szczęście na razie widzę. Utrudnienia wynikające z tej sytuacji są. Po pierwsze okulista nie chce mi podbić zdolności do pracy przy komputerze(jestem informatyk i księgowa z wykształcenia). Wiem, ze nigdy nie będę kierowcą, bo sama znam swoje ograniczenia-czuję je. Czy orientujecie się, czy z takimi problemami jest szansa na uzyskanie poziomu niepełnosprawności?

Gość Jednowzroczny kierowca
Jednowzroczność polega na tym, że nie widzimy w 3D, więc mamy problem z oceną odległości, z tym czy coś ma kanty, rogi itp. Jeżeli masz jednowzroczność to wbijając gwoździa możesz łatwo trafić w palec. Bo nie potrafisz ocenić ; w taki sposób jak osoba normalnie wisząca; odległości między młotkiem a ścianą. Nie do końca potrafisz też ocenić dokładne położenie gwoździa ponieważ jest on płaski. Ty nie masz pojęcia jak on wygląda w 3D bo tego po prostu nie widzisz. To samo ze schodami. Z doświadczenia wiesz że mają stopnie i że te stopnie mają jakąś wielkość ale nie jesteś w stanie stwierdzić dokładnie jaką. Dlatego właśnie musisz dużo bardziej uważać. Nie dlatego że to drugie oko jest słabsze.. Prawo jazdy możesz mieć tylko na samochód i dodatkowo oczywiście musisz być duuuużo bardziej ostrożna właśnie ze względu na to że nie potrafisz ocenić prawidłowo odległości pomiędzy samochodami.