Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soniaczek77

Czy ktoś jest po PCNL-usuwanie kamieni

Polecane posty

Gość soniaczek77

Witam! Bardzo proszę o pomoc.Ogarnia mnie potworny strach przed zabiegiem PCNL.Mam dwa kamienie w lewej nerce(ok.1 cm).Jestem po 15 kruszeniach ESWL i zabiegu usunięcia kamienia przez cewke moczową-niestety bez rezultatu.Czy ktoś mi może powiedziec ile taki zabieg trwa i jakie jest samopoczucie po takim zabiegu.Zabieg ma byc wykonany w Białymstoku w Akademii medycznej.Błagam napiszcie coś na ten temat.

Moje wrażenia po PCNL - zabieg pod znieczuleniem od pasa w dół,potem środki przeciwbólowe, po znieczuleniu obracają Cię na brzuch, nacinają, rozkruszają i wyciągają kawałki kamieni, u mnie sam zabieg trwał półtorej godziny, pod koniec czułam już ból ( znieczulenie działało ok 3-4 godzin), potem leżałam resztę dnia pod kroplówkami z trzema workami-:drenem z boku, a z dołu z cewnikiem i sondą. I tak do rana...rano każą już wstawać ( mimo, że strasznie byłam słaba), usuwają cewnik i sondę, natomiast z drenem chodzi się jeszcze kilka dni ( ja nosiłam go przez 5 dni).Przez pierwsze 2 dni po zabiegu niesamowicie bolały mnie plecy ( ból od klatki piersiowej do miejsca rany) ze strony boku,gdzie nacinali oraz gorączkowałam przez 4 dni, ale dostawałam antybiotyk i przeciwbólowe, choć nadal czułam ból. Ale po tych dwóch tragicznych pierwszych dniach z dnia na dzień ból powoli ustępował:-) Po tygodniu pobytu w szpitalu powrót do domu, już tylko z opatrunkiem i półtora tygodnia zwolnienia;-) Pozdrawiam!!!

Gość andrea7777
Piszesz ,ze miąłs robiony zabieg w znieczuleniu od pasa w dół , i tu jest problem mój lekarz twierdzi ,ze przy tego typu zabiegach tylko pełne znieczulenie ,a ja wolałabym bez narkozy ,gdzie miąłas robiony zabieg?