Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jasmin23

Umiecie gotowac taką zupę-- FITKĘ?

Polecane posty

Gość jasmin23

moja niezyjąca babcia ją gotowala i nigdzie nie ma przepisu

Nigdy nie słyszałam o takiej zupie ,ale może zapodaj chociaż z czego ona była i co sie dodawało do niej będzie łatwiej .Często babcie wymyślają same nazwy potraw a tak naprawdę to zupełnie znane regionalne danie :)

Gość jasmin23
mysle ze to to samo co kartoflanka ,robi sie zasmazke do tej zupy

Gość 1234567.......
moja babcia mówiła na kartoflaną zupę ...zupa nic :) ale była pycha sama gotuje czasem ..... ja zazwyczaj gotuję tą zupę tak : jakaś kość .....pietruszka seler i por w całości marchew kroję w kostkę oraz ziemniaki ( tych musi być przeważająca ilość )....dodaje ziele angielskie pieprz oraz majeranek no sól wiadomo.....jak wszytko jest miękkie wyjmuje warzywa dodaje śmietankę z odrobinką mąki czasem żeby była bardziej pożywna dodaje kiełbaskę pokrojoną w talarki :)

Gość 1234567.......
skoro dodaje się kapustę to może być zupa jarzynowa z przewagą kapusty :)

Gość gaha
U ans fitką nazywa się zupę jarzynową zabielaną śmiataną z włoszczyzną, kapustą i ziemniakami, bez wywaru mięsnego, na wodzie, ale może być z dodatkiem zasmażki.

Gość MiwakoOo
A moja babcia do kartoflanki nie dawala smietany tylko zrumieniona zasmazke z maki i skwarek. pozatym robila tak samo a marchwke rozgniatala widelcem i wrzucala do zupy. pyszne to bylo. i tez z majerankiem.

a moja babcia to znowu robila kartoflanke na tym wszystkim, co pozostalo w prodizu po pieczeniu kaczki :) a do tego tylko kartofle i duuuuzo czosnku, no i pewnie jakies tam przyprawy ... ale zadnych innych warzyw chyba nie dawala. bosz, co to byl za przysmak :D w sumie nie na temat - nie wiem co to jest fitka - ale sie rozmarzylam czytajac o tych kartoflankach :)

Fitka to nic innego jak zupka Konczity,ale to już wersja full wypas.Z reguły okrasza się tylko słoninką z cebulką.To taka biedazupa.Może być na kiełbasie np.A dodając do niej zakwas i lekko zabielając śmietaną mamy tradycyjną zalewajkę ;) Żadnej kapusty!

Zupa nic (według mojej babci) to jest wrzące mleko na którym robi się "kluseczki" z ubitego na sztywno białka. Ja tego nigdy nie lubiłam, moja babcia uwielbiała.

amita, naprawde :D to trafilam slepy kula ;) babcia to nazywala kartoflanka na tluszczu z kaczki ... o jeny ... nie moge, jakie to bylo dobre 😭