Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_.P

jakie kaszki dla 5-miesiecznego alergika?

Polecane posty

Gość mama_.P

Czesc. Niedawno zaczelam rozszerzac diete mojemu niemowlakowi... jadł wszystko co nowe chetnie (marchew, owoce), ale nagle zaczal miec objawy alergii lub nietolerancji bialka - z bebilonu przeszlismy na bebiko i niewiem czy slusznie :-( Po konsultacji z pediatra otrzymałam zalecenie zeby malemu dawac kaszki... rozne... na bebilonie pepti (samo mleko pije niechetnie :-( ). Oprocz tego do picia tylko woda mineralna... wiec podawanie kaszek wydaje sie dosyc istotne. problem w tym, ze... poza kleikiem ryżowym nie bardzo wiem co mu podawac, zwlaszcza w 5-tym miesiacu dodam, jest karmiony sztucznie wiec na kaszki pszenne musimy jeszcze uwazac... co doradzicie?

Gość pani dobra radaaaa
sa kaszki ryzowe wielosmakowe popatrz sobie po sklepach

kaszki ryzowe bezmleczne wielosmakowe np. malinowa, bananowa, jablkowa (np. firmy Nestle). Kleik kukurydziany. Sinlac (kaszka dla alergikow).

Gość przeciez takich informacji
udziela lekarz wiec czemu nie zapytasz

Gość mama_P.
lekarz powiedziala "rozne" i ze jest duzo... dzieki, zwl. te owocowe bezmleczne brzmia ciekawie, poszukam,dzieki.

Moje dziecko tez jest alergikiem i pije nutramigen.Pediatra kazal podawac kleik ryzowy wlasnie na tym mleku. Zastanawiam sie ,dlaczego Twoj pediatra kazal podac bebiko.Moze to wlasnie ono jest przyczyna nasilenia sie alergii.

Moja córka miała alergie i zgodnie z zaleceniem lekarza przeszliśmy na mleko nutramigen. Początkowo właśnie na tym mleku robiłam kaszki. Przeglądając różne fora trafiłam na wątek mleka koziego. Skonsultowałam to z lekarzem i okazało się, że właśnie te na bazie pełnego mleka koziego swoim składem bardziej przypominają mleko matki niż mieszanki na bazie mleka krowiego, przez co są szybciej i łatwiej trawione. Ponieważ nie chciałam rezygnować z nutramigenu postanowiłam poszukać kaszek do przygotowania na wodzie ale zawierające właśnie mleko kozie. Ku mojemu zdziwieniu córce nic po nich nie było, żadnych wzdęć, bóli brzuszka czy wysypek. Stosujemy kaszki Caprima ryżową i kukurydziano-ryżową z brzoskwinią i dynią. Są dostępne jeszcze dwa smaki ale one już zawierają gluten więc po 6 miesiącu będziemy ich próbować :-)

Gość Liliaankaa
Również polecam kaszki Caprima :-) u nas akurat od samego początku synek był na mm z mlekiem kozim więc byłam prze szczęśliwa gdy się okazało, że pojawiły się również kaszki na bazie tego mleka. Od siebie mogę dodać, że kaszki nie zawierają oleju palmowego i maltodekstryny. Mleko kozie użyte w tych kaszkach jest pozyskiwane z farm w Holandii i spełniają wszystkie wymogi HACCP. Są łatwo przyswajalne i trawione przez małe brzuszki. Nie są słodkie i przede wszystkim bez żadnych zbędnych dodatków - samo zdrowie. Jestem nimi zachwycona i synek chyba też patrząc jak szybko znikają w talerza :-)

Gość Moniaaak
Zmień lekarza ! Jeżeli dziecko dobrze tolerowało jedno mleko to po cholere kazał zmieniać na zupełnie inne ... Po 6 miesiącu zacznij wprowadzać kaszki zbożowe (glutenowe) do tego czasu podawaj kleik ryżowy lub kukurydziany (jest lżejszy). Jeżeli znajdziesz jakieś smakowe kaszki do 4 miesiąca to nie kupuj bo to sam cukier. Pamiętaj na przyszłość jeżeli dziecko coś dobrze toleruje i nie ma podstaw do zmiany na inny produkt to olej co mówi lekarz....

Gość gość00700
Kaszki Sinlac są chyba dla alergików.

Gość Francia
U nas ten sam problem, córka ogólnie jest na nutramigenie robię jej na wodzie płatki owsiane, jaglanke ale mam wrażenie ze zaczyna jej sie nudzić. Gluten wprowadzałam na kaszce nestle zdrowy brzuszek, teraz zachęcona opiniami kupiłam te kaszki Caprima. Narazie jeszcze nie dawałam bo mam stresa że to jednak też mleko.

Gość gość
Po pierwsze to po co juz rozszerzasz diete? Dziecko do konca 6 miesiaca powinno byc tylko na mleku.To, ze na sloiczku czy kaszce jest od 4 miesiaca to jest czysty marketing. Poczytaj sobie o zaleceniach zywnosciowych.

Gość gość
Nie ma co się spieszyć z kaszkami. Ja pierwszą podałam wprowadzając gluten. Kupowałam bezmleczne.

Gość torcetta72
no przeciez Holle jest super dla alergików! od mlek, przez kaszki po słoiczki, wszystko delikatne, bez soli i cukru, bez chemicznych dodatków, ekologiczne i bezpieczne. u nas jest numerem jeden, a mam dwójke alergikow....

Gość Jessq
Ja sama zrezygnowałam z kaszek jak zaczęłam czytać ich skład więc po prostu robie zwykłe kaszki na wodzię, dodaje mm i świeże owoce, borówki, banana, co tam mam pod ręką. Ważne jest to że dodaje mm takie jak ja używam i takie które ma sprawdzony skład, my akurat capri care i już nie chce mieszać niczego w tej kwestii

Gość Hela1a
Nie wiem jakie mleko stosujesz ale przy alergii to raczej bezmleczne najlepsze. Holle mają dobry skład. Możesz też robić na wodzie płatki owsiane albo kasze jaglaną i dodać owoce. Dobre są też kaszki z mlekiem kozim.

Gość gość
U mnie kaszek/ kleikow bezmlecznych nie ma ani w Biedronce ani w Lidlu, tylko w Tesco. Pierwsze padalam kleik ryzowy malinowy, potem kaszke chyba trzy owoce. Na bebilonie pepti