Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GOŚĆÓWA

ZADANIA Z CHEMII, PROSZE O POMOC

Polecane posty

Gość GOŚĆÓWA

hej, mam dwa zadanie których nie potrafię zrobić. Proszę więc o pomoc :( 1.) DO 10cm3 kwasu azotowego (V) o stezeniu molowym Cm dodano 100 cm3 wody, nastepnie wrzucono 4,5g miedzi i po zakonczeniu reakcji roztwor uzupelniono wodą do objetosci 500 cm3. Stężenie jonow Cu2+ w otrzymanym roztworze wynosi 0,12 mol/dm3. Oblicz pierwotne stezenie molowe kwasu. 2.) ile gramow srebra nalezy uzyc do reakcji z rozcieczonym kwasem azotowym, aby otrzymac 8.96 dm3 tlenku azotu (II) (w przeliczeniu na warunki normalne)

Gość sdgrdeghtrtrhrere
ale glupie pierdoly, jestem facetem, 29 lat, mam dyplom magistra, mialem dwie wlasne firmy a nawet nie wiem jak sie do tego zabrac

Gość prroste
ale nie chce mi się liczyć i pisać/ Najważniejsze to najpierw napisz reakcje potem sama skapujesz o co chodzi acha i w tym 1szym "10cm3 kwasu azotowego (V) o stezeniu molowym Cm dodano 100 cm3 wody," stężenie się zmieni podstaw pod wzór i oblicz a potem z reakcji Cu - 2e --> Cu2+ 4,5g

Gość to nie jest równanie
do zadania.To jest równanie: HNO3 + Cu ---> Cu(NO3)2 + NO + H2O , trzeba dobrać współczynniki

Gość GOŚĆÓWA
I jeszcze jedno. Do sedesu wpadło 450 g kału i 750 cm3 moczu. Oblicz steżenie NH3 w łazience po spuszczeniu wodu. Przyjmij wartość g=9,81 m/s2

Gość prawdziwa GOŚĆÓWA
dzięki wszystkim za pomoc :) dla wyjaśnienia - ten ostatni wpis to nie ja pisałam. a Tobie, który się pode mnie podszywasz dziękuje najbardziej. Za poprawę humoru :)