Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zoneczka ktora kocha mezusia11

podajemy tu przepisy na DANIA Z KURCZAKIEM

Polecane posty

Gość Burza na Warszawa
Szybki obiad :) Podsmazyc na patelni piers pokrojona w kostke ,papryke czerwona w kostke i ok 2 cebule . Dodac pieprz,sol i ziola. Kiedy mieso bedzie miekkie zalac to smietana (ok szklanki) i pogotowac aby zgestnialo.Na koniec dodac ok 2 lyzek keczupu aby sos uzyskal rozowy kolor i posypac natka pieruszki. Polac ugotowanym makaronem penne.Smacznego :) Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nbdfivhe
Udka wytrybować, mocno przyprawić ziołami, solą, pieprzem-zostawić na noc w blaszce w lodówce. Kolejnego dnia wlewamy dużą, gęstą, kwaśną śmietanę na kurczaczki i pieczemy-pyszneeee, a jaki sosik powstaje mniam :D :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marika44
Składniki DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB: 1 pierś z kurczaka, ciastko francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15x25 cm), 2 plastry żółtego sera, 2 płąsterki szynki, 1 jajko, oregano, sól, pieprz. Wersja do druku Wyślij przepis Kurczak w cieście francuskim czyli cudo nad cudami Danie niezwykle efektowne, a do tego przepyszne. Przepis, zmodyfikowany wg. moich upodobań, pochodzi z niezastąpionej GALERII POTRAW (http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23138222,50251528,0.html?v=2). Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;) Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :) Przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ojejciu, widzialam zdjecia do tego przepisu na innym topiku :D to wyglada po prostu nieziemsko, ze az szkoda jesc! mam nadzieje, ze zwyklym smiertelnikom tez tak ladnie wyjdzie, jak autorce. sama chyba sie pokusze sprobowac ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blablak
Piersi z kurczaka dla zabieganych - szybko i zdrowo Dla dwóch osób: -2 piersi umyć, posypać mocno czarnym pieprzem i posmarować grubo majonezem, położyć każdą na osobny kawałek folii aluminiowej -zetrzeć na tarce o grubych oczkach: 3 marchewki, pietruszkę, mały kawałek selera, dodać pół pora posiekanego w półtalarki. Posiekane jarzyny wymieszać, nie solić jarzyn ani mięsa! Nałożyć na pierś duuużą stertę startych jarzyn, zawinąć wszystko w folii. Piec 20 min w 180stopnich. Szybkie, smaczne i lekkie. Podaję z ryżem. Włączam piekarnik na maksa, wstawiam wodę na ryż, wyjmuję folię alu i od razu zaczynam szykować resztę. Zapakowuję kurczaka z jarzynami w folię, wrzucam ryż, wstawiam kurczaka(zmniejszając twmp. na 180) i wychodzę na 20 min.:) Wracam i wszystko gotowe!:-D Pracy razem ze zmywaniem 15minut. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blablak
Majonezem smarujemy z dwóch stron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sonia00
Składniki: 6 filetów z kurczaka 3-4 ząbki czosnku lub granulowany czosnek sol i pieprz 4 łyżki masła 1 szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek mąka ½ szklanki startego sera mozzarella ½ szklanki startego parmezanu 1/3 szklanki rosołu z kurczaka (dałam bulion grzybowy) 1/3 szklanki wina Marsala (dałam białe słodkie wino) Lekko rozbić filety, tak aby były mniej więcej tej samej grubości. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie lekko otoczyć w mące. Rozgrzać masło na patelni i zrumienić filety (partiami) około 3-4 minuty na każdej stronie. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu tak, aby filety lekko zachodziły jeden na drugi. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki w łyżce masła, a potem rozłożyć je równomiernie na filetach. Na patelni roztopić jeszcze 2 łyżki masła, dodać wino, rosół i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. tak powstałym sosem polać mięso. Piec odkryte w temperaturze 200°C, przez 10 minut. Mozzarelle zmieszać z parmezanem i posypać kurczaka. Piec dodatkowe 5 minut, aż ser będzie ładnie rozpuszczony. Bajaderka podaje, iż kurczak taki świetnie smakuje z makaronem fettuccine lub pieczonymi ziemniaczkami i duszona cukinia z marchewka. Smacznego:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kromka chleba ze smalcem
To ja tez sie dopisze. Piers z zkurczaka (jedna podwojna lub 2 pojedyncze) kroimy w kostke, tak ok cm na cm, lekko solimy i obtaczamy w mace. Robimy tempure z 2 lyzek maki ziemniaczenej 3 lyzek maki pszennej lyzeczki proszku do pieczenia i kurkumy do koloru +sol i pieprz do smaku, i bardzo zimnej wody, konsystencja ciasta ma byc rzadsza niz na nalesniki. Maczamy kawalki kurczaka i pojedynczo wrzucamy do rozgrzanego oleju (oleju musi byc sporo tzw glebokie smazenie). Uwaga zeby nie wkladac ich zbyt blisko siebie bo sie posklejaja. Usmazone kawalki odsaczamy na papierowym reczniku i ja jeszcze wkladam na kilka minut do goracego piekarnika zeby miec pewnosc ze w srodku nie sa surowe. Podawac z ryzem z warzywami, ja lubie jeszcze slodki sos chilli do tego. Taki gotowy z butelek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co to w ogole
blablak ale jak to zawinac? zrobic takie saszetki czy jak? nie wyplynie nic z tego? i zupelnie bez soli? Odpowiedz prosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maniaczka kurczakowa
Muffinki kurczakowe to BOMBA! Tak sie napaliłam na nie że od razu kupiłam foremkę :) Moje sposoby na filety: Małe rozbijam, doprawiam. Kładę podsmazone pieczarki, roluję, obwiązuję nitką i smaże... proste ale nudne Duże robię na święta lub dla większej ilosci osób- rozbijam filety, nakładam je lekko na siebie zeby powstał duzy prostokątny płat i kłade podgotowane lub posmazone warzywa w kontrastujacych kolorach- groszek straczkowy, paprykę, brokuły, marchewkę, pieczarki ( wybór zależy od Ciebie) Całość roluję zeby powstała gigantyczna rolada. Wkładam do rękawa dopieczenia, wlewam szklankę wody, trochę wspomnianych warzyw i pieke w piekarniku. Po upieczeniu rolade kroje w plastry i polewam powstałym sosem. Wygląda kolorowo i baaardzo apetycznie. Jest trochę paprania się z rolowaniem bo farsz ucieka ale warto się pomęczyć Skrzydełka - smaruję musztardą i miodem, oczywiście sól, pieprz i do piekarnika Cały kurczak- butelkę piwa ( otworzyć, upić kilka łyczków :) nasadzić kurczaka i wstawić do piekarnika. Nasmarować go wczesniej pastą- olej, musztardę i przyprawy zmieszać w miseczce na gładka masę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nadziewane piersi
piers kurczaka rozcinam z boku i robie w niej kieszonke farsz : - szpinak . - ser feta -czosnek - ewentualnie ser parmezan, ale nie koniecznie na masle podsmazam posiekane zabki czosnku , dodaje szpinak ( ja uzywam swiezego, ale moze byc mrozony ) gdy przestygnie dodaje pokrojony w kosteczke ser feta , pieprz . Ostroznie z sola , bo feta zazwyczaj jest bardzo slona ! Nadzieniem wypelniam kieszkonki w filecie, spinam wykalaczka , panieruje w jajku i bulce i smaze na wolnym ogniu .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blablak
Do "a co to w ogóle" - nie solimy dlatego, ze majonez jest słony a jego akurat dajemy sporo. Tak, zawijamy w folię alu, skręcając ją na górze w taki czubek:-P Nie wiem jak to napisać... wszystkie rogi folii do góry i zawijamy żeby nie wyciekło bokami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robie tak 2 podwójne piersi z kurczaka kroje w wiekszą kostkę posypuje solą i curry układam w naczyniu żaroodpornym smaruje majonezem i jogurtem naturalnym tak, żeby całość sie zakryła i wstawiam do piekarnika na 40 minut - 200 st.C Podaje z ryżem i surówką z kapusty świeżej z kukurydzą i takim sposobem 6 osobowa rodzina jest nakarmiona:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blablak
Dwie podwójne to w sumie cztery pojedyncze. Jakby każdą rozciąć na dwie cieńsze to może nawet osiem kotlecików by ci wyszło:) Dwa dla gości.;) Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Dwie pojedyncze lub jedna podwójna (piersi) pokroić w kostkę/większą. Posolić, popieprzyć i wrzucić na rozgrzany olej. Obsmażyć krótko na dużym ogniu. Posypać przyprawą chińską "5 smaków". Wrzucić wszystko do garnuszka. Na oleju po piersiach przesmażyć krótko pół mieszanki chińskiej z biedronki, dosalając do smaku. Wrzucić do mięsa. Wszystko zalać w garnku wodą, tylko tyle żeby przykryła składniki. Do tego dodać pół słoiczka koncentratu pomidorowego, dużą łyżkę octu i 1/3 szklanki cukru. W kubku rozprowadzić na gładką masę łyżkę mąki z wodą. wlać do sosu mieszając, by zgęstniał. Kurczaka słodko-kwaśnego stylizowanego na chińczyka:_P podawać z ryżem. Ja daję pół szklanki cukru i więcej octu ale to kwestia gustu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blablak
I daję cały słoiczke koncentratu ale nie namawiam...:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upaupaupa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak dla mnie to bardzo
kurczak w czosnkowo - cytrynowej marynacie z chili marynata: 3 cytryny 3 limonki 2-3 papryczki chili posiekane bardzo drobno 6 zabkow czosnku przecisnietych przez praske pare galazek swiezego tymianku pare galazek swiezego rozmarynu oliwa z oliwek lub olej udka z kurczaka Cytryny i limonki umyc, przekroic na pol i wycisnac z nich sok (skorki zostawic) Wlac do szklanki i tyle i jest soku tyle dodac oleju (tak zeby bylo pol na pol soku i oleju) Wlac do miski. Dodac czosnek, posiekane ziola i papryczke chili. Do tego dodac skorki z wycisnietych cytryn i limonek pokrojone na polowki lub cwiartki. Wymieszac i wlozyc do tego udka z kurczaka i dokladnie wymieszac z marynata. Zostawic na noc. Przed pieczeniem udka nalezy odsaczyc z marynaty. Potem, razem ze skorkami z cytryny piec w naczyniu zaroodpornym. Podawac z dowolna salatka i ryzem lub frytkami. Moj maz sie nimi zajada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jak dla mnie to bardzo
a ja do sosu slodko kwasnego polecam specjalna marynate do kurczaka zeby rozplywal sie w ustach :) 3 lyzki sosu sojowego 3 lyzki sherry 3 lyzki oleju wszystko wymieszac i zalac tym kurczaka pokrojonego w kostke. zostawic na 2 godziny. potem odcedzic, mieso oproszyc maka i smazyc na glebokim tluszczu. wyjac i osaczyc z nadmiaru oleju. dopiero wtedy polaczyc z ulubionym sosem slodko kwasnym i reszta skladnikow. kurczak smakuje wtedy wysmienicie :) polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lehannaa
No muszę przyznać, że pychotliwe te Wasze przepisy, chyba popróbuję kilku Ja robię trochę inaczej piersi z kurczaka- mój ulubiony przepis ze względu na szybkość i łatwość przygotowania :) Składniki: *3/4 piersi z kurczaka *30dag pieczarek *cebula *1-2 ząbki czosnku *1 łyżka przecieru pomidorowego *olej *mąka *pieprz, sól, oregano, jarzynka na wykonanie i fotografie jedzonka zapraszam na mój blog dot. gotowania: http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nikaazsaa
Ja polecam przepis na kurczaka z kfc. Szukałam przepisuna tego kurczaka w sieci i jest dużo wersji. Wybrałam taką ze zdjęciami na żywo, zrobiłam i wyszedł bardzo smaczny.:)Nie wiem czy tu można wklejać linki? W każdym razie zalazlam to na bezkofeinowa.blogspot.com i mogę polecic bo sama robiłam i wyszedł. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja również znam dobry przepis na pierś kurczaka QAFP z suszonymi śliwkami oraz chlebem pumpernikiel: Składniki: 4 piersi z kurczaka QAFP każda po 150 g 100 ml przecieru pomidorowego 50 g posiekanych śliwek 7 g pieczonego czosnku 120 ml czerwonego wina 200 ml wywaru z kurczaka 90 ml śmietany 36% sól i pieprz Chlebowo-śliwkowe nadzienie: 30 g masła 20 g cebuli posiekanej 20 g tartej marchewki 20 g selera 1 ząbek czosnku posiekanego 60 g miodu 150 g posiekanych suszonych śliwek 100 g chleba pumpernikiel sól i pieprz (przepis dostępny jest tutaj - http://www.sprawdzonydrob.pl/smaczny-drob/przepisy-kulinarne/dania-z-drobiu/) Często robię to danie na spotkania rodzinne i danie oceniam jako b. dobre. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×