Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monique_monique

Przysięga składana na kolanach..

Polecane posty

Gość monique_monique

Ostatnio przyszło mi do głowy, że bardzo piękne i wzruszające jest gdy Państwo młodzi mówią przysięgę na kolanach przed ołtarzem zwróceni do siebie , mówią a nie powtarzają za księdzem ;) ...co sądzicie?

Gość superaśno
Ksiądz wtedy też powinien byś na kolanach i oczywiście kościelny i fotograf. Można jednak zrobić coś w rodzaju stału czy innego podwyższenia na którym młodzi przy przysiędze klęczą ale ksiądz, kościelny, fotograf stoją.

Gość truskawka_w_szampanie
A nie boisz się, że z nerwów zapomnisz słów przysięgi? Albo imienia męża? :D

Gość Pełna powaga....
Przysięga na dwóch kolanach a zakładanie obrączek już na jednym.

Gość monique_monique
Spokojnie...przysięge znam już od dawna na pamięć ;) W taki razie wszyscy będą klęczeć razem z nami :)

Gość monique_monique
Troszkę nie rozumiem związku z tematem.Ciągle zapominam ,że na forach często pojawiają się Ci "zabwni inaczej" ...welon w główkę uciska, nie martw się za to Ciebie nigdy nie uciśnie!:)

niestey w kościele katolickim taka przysięga się nie liczy, trzeba powtarzać za księdzem!!!

Gość waleryja
Mnie sie osobiscie ten pomysł nie podoba. Głupio by to wyglądało i też nie wiadomo po co wlasciwie

Gość no ale przecież
przysięgę jeszcze wypowiada twój narzeczony, więc to że ty ją znasz od dawna nic nie wnosi. Znam pary które chciały recytowac z pamięci iles tam ćwiczyli a w ostateczności zrezygnowali z recytowania z pamięci bo jedno albo drugie sie zestresowało.

Gość walryja
A co do tego, ze z pamięci - ja nie mam nic przeciwko, ksiądz przeciez zawsze moze podpowiedziec w razie zaniku pamieci, jak się z nim to wcześniej uzgodni, albo moze wam trzymać ten tekst, zeby można było zerknąć

Gość no ale przecież
i przysiega taka się liczy w kościele katolickim, tylko że rzadko sie praktykuje bo własnie młodzi często sie stresują i wolą powtórzyć za księdzem

Gość waleryja
hihi ;)

hmmm no właśnie się nie liczy!!! nie można w kościele katolickim samemu wyrecytować jak to jest modne w filmach, u nas powtarza się za księdzem, bo to on Wam udziela sakramentu ślubu w tym momencie.

Gość waleryja
Nieprawda, to oni sobie udzielają slubu, a nie ksiądz

Ze swojej strony proponowałabym skupić się na tym, co w tym dniu i sakramencie jest naprawdę ważne, a nie żeby doszukiwać się sensu w wymyślonej przez siebie, kuriozalnej "symbolice".

Gość mmm1983
W kościele katolickim sakrament małżeństwa jest jedynym z sakramentów, którego nie udziela ksiądz ( szafarz sakramentu). Sakrament małżeństwa narzeczeni udzielają sobie nawzajem w obecności księdza, a nie przyjmują np. jak komunię czy bierzmowanie. Nie widzę potrzeby klęczenia. Klękamy przed Bogiem chcą oddać mu hołd, przed przyszłym małżonkiem nie musimy.

Popieram osobę powyżej :) poza tym jaki sens ma klękanie przed osobą która również klęczy? :D:D:D

mmm ma racje sakramentu małżeństwa nie udziela ksiądz. Uczą tego na religii. Jeżeli o tym nie wiesz, to może się zastanów nad sensem ślubu. A przysięgę mozna mówic z pamięci. Nam tak zaproponowął nasz ksiądz i nie było problemu.

Przysięgę można oczywiście z całą pewnością powiedzieć bez powtarzania za księdzem, byle to była dokładnie ta przysięga :) sama tak robiłam :classic_cool: Co do tego, by być na kolanach - na np. Słowacji taki jest standard :) przysięga w kościele katolickim u nich zawsze jest składana na kolanach. A u nas..? Pewnie można spróbować, o ile to się nie kłóci z rytuałem, ale minus jest taki, że rodzina słabo Was wtedy będzie widzieć :P

Gość KrissWawa
Zabulina chyba coś Ci się pokręciło. Owszem na Słowacji para składa sobie przysięgę ale w kościele protestanckim. Zresztą u nas jest tak samo.

Nie pokręciło, byłam w lipcu i widziałam na własne oczęta :P To był z cała pewnością kościół rzymskokatolicki. Ale kto wie, może tam też mają koloryty lokalne?