Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

Czy prośba o badania na choroby weneryczne jest ryzykiem utraty partnera?

Polecane posty

Gość X77
Do chodzezglowaponad: To wcale nie musi być była ***** Wystarczy normalna dziewczyna po pierwszym razie z byłym facetem który był zakażony, przy czym ona sama może nie wiedzieć że ten były mógł mieć Hiv'a który się na nią przeniósł. A tym samym czytając twój komentarz, przypomniał mi się Simon Mol A poza tym jak ktoś już powiedział: Obrażają sieci, którzy mają coś do ukrycia!

Gość nanas
W odpowiedzi na pytanie zadane w tytule, wedłgu mnie prośba o badanie na choroby weneryczne (jak chociażby hiv, hpv) nie powinna grozić utratą partnera. Pod pewnymi warunkami, o takie badanie raczej nie możemy poprosić już w chwili zbliżenia, bo może być to deprymujące i co jak co uwłaczające (nie generalizuję, ale może tak być szczególnie u kobiet). Najlepiej poruszyć ten temat odpowiednio wcześniej, jeśli myślicie o współżyciu i postawić sprawę jasno, z retrospekcji mogę stwierdzić, iż czułam się delikatnie skrępowana obawiając się reakcji partnera, ale niepotrzebnie. Po prostu pewnego dnia podczas luźnej rozmowy i krzątania się w kuchni powiedziałam mu, że chce mu pokazać (akurat broszurka o hpv leżała na barku) i dałam mu ją, wspomniałam o szczepionce dla kobiet oraz, że jest to groźne (również dla mężczyzn). On sobie przejrzał zadał pytania, chwilę odczekałam i wprost zapytałam 'czy miałbyś coś przeciwko temu, abyśmy sobie zrobili badania na hiv? Ufam Ci, ale oboje chodzimy do dentystów, fryzjerów, ja do kosmetyczki i chciałabym być po prostu pewna." Nie miał nic przeciwko i zaaprobował ten pomysł. Myślę, że podobnie można uzasadnić prośbę o badanie na choroby weneryczne podając jako argument "Ufam Tobie, ale nie Twoim partnerom z którymi byłaś i chciałbym abyśmy weszli w ten związek 'na czysto' ":) Nie wstydźcie się, jeśli jesteście na tyle dorośli, aby wspołżyć to tym bardziej, aby podjąc bezpieczny seks i zrobić przed nim niezbędne badania.

Gość takatam sobie ona
Każdy szanujący się i dbający o swe zdrowie, normalny człowiek ma prawo do poproszenia drugiej osoby o to aby ta zrobiła badania kontrolne w zakresie obecnosci wirusa HIV czy tez jakiejkolwiek choroby wenerycznej, owszem , nalezy to zrobić z należytą delikatnością , ja np. nie musiałam o to prosić partnera , bo oboje jestesmy honorowymi dawcami krwi , wiec oboje przechodzimy te badania co jakiś czas ;) Pozdrawiam