Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja czyli pytakaca

pyt z dziedziny tabletek, jestem ciekawa

Polecane posty

Gość ja czyli pytakaca

powiedzcie mi jak to jest z tymi pigulami. Jesli chce sie przyspieszyc krwawienie, to powrzechnie wiadomo ze mozna skonczyc opakowanie kilka tabletek wczesniej po prostu ich nie biorac, to czy wtedy tez jest sie zabezpieczonym???Bo w normalnej przerwie tak jest. A kiedy np zapomni sie jednej tabletki to zeby byc nadal zabezpieczonym to naley do 12 godzin ja przyjac, to jesli zapomni sie do 12 godzin ja wziasc to czy mozna dac sobie spokuj juz z tym opakwaniem i zaprzestac brania do konca opakowania i czekac na przyspieszone krwawienie???To by byla metoda na zapomniana pigulke, czy tak mozna??? Zrobilam troche metlik ale moze ktos zrozumial o co mo chodzi>>

1. można skonczyć wczesniej opakowanie by przyspieszyć krwawienie, ale bez przesady, nie mozna wziąć np. tylko 10 tabletek to za mało by być zabezpieczonym, uznaje się, że do pełnego zabezpieczenia wystarczy 18 tabletek, wiec opakowanie mozna skrócić sobie raptem o 3 dni aby być zabezpieczonym w przerwie. Jeśli krwawienie wypada w jakims czasie w ktorym go nie chcesz to prościej je opóźnić niż przyspieszać- wziąć 21 tabletek + kilka z kolejnego opakowania i dopiero zrobic przerwe (obojętnie ile weźmiesz z drugiego opakowania, mozna wziąć tylko parę, a można dwa opakowania pod rząd). 2. Jeśli zapomni się tabletki to "plan działania" zależny jest od tego ktory to tydzień brania z nowego opakowania- zapomnienie tabletki w pierwszym lub drugim tygodniu = natychmiast wziąć zapomnianą tabletek, pozostałe przyjmować normalnie + 7 dni dodatkowo zabezpieczać sie gumką, jeśli trzeci tydzien to tak samo lecz wtedy zaleca sie również nie robić przerwy pomiedzy tym opakowaniem a nastepnym, generalnie odpuścić sobie tą zapomnianą tabletke i po prostu skonczyc opakowanie robiąc przerwe mozna tylko w przypadku zapomnienia jakiejś końcowej tabletki (3,2,1 od konca)