Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agal67

Testy dla dzieci pozwalające rozpoznać rodzaj infekcji

Polecane posty

Gość agal67

Witam wszystkie mamusie i nie tylko zorientowane w temacie. Jakiś czas temu na jednym z forum czytałam o testach pozwalających rozpoznać rodzaj infekcji - wirusowa czy bakteryjna. Ponoć to norma w większych miastach a szczególnie w szanujących się poradniach dla dzieci. Lekarz w kilka sekund ma jasność czy dziecko złapało wirusa czy rozwija się stan bakteryjny. Forum dotyczyło chyba szczepień ale ktoś wtrącił tak przy okazji na ten temat. Jeżeli ktoś wie co to za testy i jak się nazywają byłabym wdzięczna. Wczoraj byłam w kilku aptekach ale nikt nic nie wie i nie słyszał. Jak już odzyskałam wiarę w wiedzę farmaceutów to okazało się dzisiaj, że sprowadzono mi z hurtowni test na helikobakter. Byłam wczoraj z synkiem u lekarza na wszelki wypadek na zaróżowione gardło dostał antybiotyk. Mam dosyć to już piąty raz w tym roku a przecież jeszcze jesień i zima przed nami.

z tego co ja wiem to chodzi o sprawdzenie CRP w krwi jesli jest podwyzszone to jest infekcja bakteryjna... w tv mowili kiedys wlasnie o tych testach ze wystarczy tylko kropla krwi i lekarz dowiaduje sie czy trzeba antybiotyk czy nie ale wspomnieli tez ze koszt takiego testu to ok 12 zl i NFZ nie bedzie tego sponsorowac wiec dlatego nie stosuje sie tego w przychodniach... a szkoda bo pewnie wiekszosc rodzicow byla by w stanie zaplacic za cos takiego! Ale proponuje poprostu za kazdym razem jechac na badanie krwi i zrobic OB (5 zł) i CRP i wtedy sie poprostu dowiesz.... ja mam 1,5 rocznego syna i jak sie cos dzieje to najpierw jade prywatnie na te wlasnie badania a potem z wynikami do lekarza... bo lekarz nie zawsze zechce dac skierowanie a ja nie widze sensu zeby dziecko faszerowac antybiotykiem

Gość agal67
Dzięki za info. Miałam nadzieję, że są to raczej testy nieinwazyjne czyli ze śliny. Ja mam trójkę dzieci więc jak jedno coś złapie to zaraz mam szpital w domu. Takie testy mogłyby mi zaoszczędzić czasu, pieniędzy i paradoksalnie zdrowia dzieciom.

Też jestem zainteresowana tym tematem, poszukałam w necie i znalazłam że test tobi się z wymazu z gardła i kosztuje jednorazowo 15 zł, ale urządzenie to kosztuje 3 tys. Więc musimy trzekać żeby w końcu ośrodki zdrowia zmądrzały i kupiły te urządzenia a my już te 15 zł zapłacimy.

Gość agal67
Bardzo szkoda niestety. Nie tak dawno bo w lipcu moje bliźniaki przechodziły w przeciągu dwóch tyg. trzydniówkę, leczyłam je biseptolem (wiem, że to nie antybiotyk) bo lekarka u jednego i drugiego coś znalazła na wszelki wypadek.

http://www.screenmed.pl/crp.htm jakieś paskowe testy chyba jednak są, ale nie wiadomo czy dostępne w aptekach, sama się chyba zorientuję, można by kupić i z takim paseczkiem do lekarza bo sama dziecku palucha nie nakłuję ;)

Gość agal67
Kurcze to moje dzieci będą już chyba dorosłe i same będą chodziły do lekarza.

Gość agal67
Mam zadzwonić jeszcze dzisiaj przed piętnastą jedna z pań z apteki powiedziała, że spróbuje się czegoś więcej dowiedzieć. U mnie w przychodnie nie ma szansy ani na aparat ani na testy.

Gość agal67
Zajrzę trochę później, muszę teraz dzieci kłaść spać, gotować obiad itd. Ufff....

jednak te testy są tylko do użytku profesjonalnego, ale może warto się o zrobienie takiego testu upominać w przychodniach, warto wydać 12 zł zamiast niepotrzebnie podawać dziecku antybiotyk :)

Gość agal67
Właśnie aptekarka potwierdziła, że te testy nie są do użytku domowego lecz w warunkach ambulatoryjnych. Nie ma ich w sprzedaży w aptekach są na zamówienie przez przychodnie i punkty laboratoryjne. Trochę to dziwne bo w zasadzie sposób ich wykonania nie wiele się różni od badania poziomu cukru we krwi a przecież takie badania wykonuje się w domu. Daleka jestem od leczenia samodzielnie dzieci, ale diagnozy lekarzy też są niejednokrotnie na zasadzie chybił trafił. Moje dziecko może być przecież alergikiem dlatego tak często łapie infekcje, ale jest jeszcze za małe żeby to stwierdzić. Nie wiem jeszcze jak ale zdobędę te testy i będę je zabierała za każdym razem do lekarza.

Gość Mommy85
Już dostepne są na rynku testy na CRP do domowego użytku. Pani w aptece po kolejnym zakupie antybiotyku dla dziecka polecila mi testy diagnostyczne, które znalazłam też na stronie https://labhome.pl/produkt/test-crp/. Nieoceniona pomoc!

Gość gość
podbijam temat, takie infekcje nadal są aktualne. Ja juz kilkakrotnie kozystalam z CRP-Screen przed wizyta u lekarza, tylko raz bylo wysokie CRP ponad 40 i dopiero wtedy lekarz rozwazal antybiotyk. Chwala ze sa takie rzeczy w Aptekach a nie tylko leki i suplementy na okraglo