Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość erteter

możecie mi wytłumaczyć to?

Polecane posty

Gość erteter

Proszę, wytłumaczcie mi sens dwóch powiedzeń: "wyjątki potwierdzają regułę" "z ładnej miski sie nie najesz" (niby czemu? tak samo najem się z ładnej miseczki co z brzydkiej)

Gość fantastycznie
http://pl.wikiquote.org/wiki/Wyj%C4%85tek_potwierdza_regu%C5%82%C4%99 z ładnej miski sie nie najesz - chodzi o ładną/brzydką dziewczynę brzydka ponoć nie zdradzi

Gość erterter
"z ładnej miski sie nie najesz - chodzi o ładną/brzydką dziewczynę brzydka ponoć nie zdradzi" Ja rozumiem co ma znaczyć to powiedzenie, ale jest ono bez sensu. Niby dlaczego z ładnego naczynia nie mozna sie najesc?

"wyjątki potwierdzają regułę" Proszę, oto przykład:) Regułą jest podobno to, że wszystkie kobiety myślą tylko seksie. Z wyjątkiem naszych matek. A wyjątki ttylko potwierdzają regułę. Nie wierzysz - zapytaj swojej :p

Gość eeeeeeeeeeetam co za porównani
e że ładna dziewczyna zdradzi a brzydka nie... To nie o to chodzi. Chodzi o to, że samo to co jest ładne nie nakarmi cię. Nieważne czy zjesz z kryształu, czy z glinianej miseczki - smak jest ten sam. To chyba mniej więcej to samo, że nie jest złotem to, co się świeci. Tak się utrało, że jest jakaś reguła, według której coś się dzieje. Jeśli trafi się rodzynek, który łamie tę regułę, to jest on tak nikły, że regule nie zaprzecza :)

Gość erterter
Ale mi nie chodzi o wytlumaczenie do jakich sytuacji się to odnosi, bo ja wiem, ale jak sie zastanowicie nad sensem zdania to jest bez sensu. Z ładnej miski sie nie najem? Ale ja mam same ładne naczynia i jestem najedzona. Chodzi mi tylko o to konkretne zdanie

Gość adasdas
z ładnej miski - czyli z ładnej kobiety - się nie najesz - czyli ładna laska zazwyczaj więcej bierze niż daje. Mniej atrakcyjna jest skromniejsza ale zazwyczaj bardziej pracowita i nie zadufana w sobie jak jakaś wytapetowana blondi, która myśli tylko o luksusie i kasie nie robiąc nic przy tym :) to dla przykładu. Chodzi o to, że im ktoś mniej atrakcyjny fizycznie, tym bardziej może być bogaty we wnętrzu.. sumienny, pracowity, oddany. Wie taka osoba, że nie jest ładna i stara się to rekompensować charakterem.

Gość erterter
Czy wy nie rozumiecie? Nie piszcie mi o dziewczynach i chłopakach, mi chodzi o zdanie Z ŁADNEJ MISKI SIĘ NIE NAJESZ (wyobraxcie sobie miskę, nie chłopaka) równie dobrze mogłabym powiedzieć np. ładne buty nie dadzą ci wygody

Gość newermajnd
wydaje mi się, że z tym naczyniem nie chodzi o to że z ładnej miski się nie najesz a z pięknej tak, tylko raczej o to, że nie najesz się samym faktem że naczynie jest piękne...też bym sie przychylala do porównania z powiedzeniem "nie wszystko złoto co się świeci". Czyli reasumując - chodzi nie o to że nie liczy się wygląd naczynia a jego zawartość... a co do "wyjątku potwierdzającego regułę" to bym się nie doszukiwała jakiegoś specjalnego źródła. Tak jak ktoś wcześniej napisał, może "trafić się rodzynek", który niekoniecznie neguję regułe. No i utarła się taka gadka, że wyjątek regułe potwierdza.

Gość a mi prosze wytłumaczyc
dwa wykluczające sie powiedzenia: " co za dużo to niezdrowo", "od przybytku głowa nie boli"

Gość z ladnej miski sie nie najesz
Ladna dziewczyna moze nie byc dobra w lozku.

Gość przybytek nie oznacza
ze jest za duzo tylko, ze przybylo.

Gość z ladnej miski sie nie najesz
bo nie najadasz sie tym , ze miska jest ladna tylko tym, co w niej jest. Inaczej - czy sie najesz czy nie nie zalezy od tego czy miska jest ladna. Jak dostaniesz miske bez zarcia to sie nie najesz nawet jak jest ladna.

Gość dobre z tymi butami
:D:D:DMasz racje zamiast konkretnie napisac"Ladna dupa moze dorabiac Ci rogi, grymasic, foszyc sie...To jakies przenosnie...:D "Ladna miska jesc nie daje" a ladny talerz??:D

Gość dobre z tymi butami
i jeszcze cos-Ja nie jem z miski ewentualnie z talerza!!!!!!!:D

Gość dobre z tymi butami
Tak, zupe jem w glebokim talerzu!:D Ty pewnie w misce jak pies!:D

Gość erterter
"Jak dostaniesz miske bez zarcia to sie nie najesz nawet jak jest ladna." No racja, ale tak samo nie najem się z brzydkiej miski jeśli jest pusta. Zdanie "Z ładnej miski się nie najesz" sugeruje że w takim razie najesz się z brzydkiej. Czyli jeśli mój kubek do kawy będzie ładny, to kawa będzie wstrętna, a jeśli będzie brzydki to kawa będzie pyszna? :classic_cool: mi chodzi o to, że to zdanie jest totalnie bez sensu, to przysłowie mogłoby inaczej brzmieć, np "ładna miska to nie wszystko", albo "nawet jeśli miska jest ładna ale pusta to się nie najesz"

Gość dfgsdfgsdfg
I tak najgłupsze powiedzenie na świecie to "pieniądze szczęscia nie daja" hahahahah :D:D

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbb
To zdanie chyba wymyslił jakiś brzydal, który chciał wmówić że jak ktoś jest atrakcyjny to na pewno pusty i niczego nie warty, a jak jest szpetny to wartościowy i fajny.

Gość looki_as
A może jak by powiedzieć "Ładną miską się nie najesz". to miało by to sens.

Gość mnio
ja znam powiedzenie: "Z ładnej ale pustej miski się nie najesz"

Gość Ponoc liczy sie charakter
Ja bym napisał tak To ze coś jest ładne to nie znaczy ze jest dobre.

Gość gość
Odpowiedz jest prosta. Z pieknej miski sie nie najesz... tylko z pelnej! Jezeli szukasz meza/zony nie patrz na urode,ktora z wiekiem minie tylko na to co on/ona ma w srodku. Voila, c'est simple!

Gość gość
Na kafe się nie dowiesz, zapomnij ;)

Gość jebac_moderatorow
Dlaczego bierzesz powiedzenia tak doslownie?

Gość gość
K***a :D

Gość jebac_moderatorow
wjatki potwierdzaja regule...kiedys nauczyciel nam o tym mowil... napisal na tablicy rzad cyfr: 12345...a poznej wstawil liczbe 1, pozniej napisal 12345 i wstawil liczbe 2, nastepnie napisal 12345 i postawil liczbe 3 12345-->regula 1,2,3--->wyjatek (ktory potwierdza regule)

Gość gość
Nie p*****l o szkole :D nudy!

Gość jebac_moderatorow
no chcialabym sie jeszcze tak ponudzic...wole mowic o szkole niz o pracy, bo mature zdalam siedem lat temu.