Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Danielita

zwolnienie w ciazy-pomocy

Polecane posty

z dniem 7 wrzesnia zaczelam prace.12 wrzesnia poszlam na L4 gdyz okazalo sie,ze jestem w 3 tyg ciazy a ciaza jest zagrozona.przepracowalam 5 dni.jak to wyglada z pensja?czy po 30 dniach nalezy mi sie wynagrodzenie za miesiac na L4 czy tez nie?jesli nie to czy po 30 dniach na l4 beda juz placic normalnie?bo slyszlam ze trzeba pracowac 30dni zeby placili.a jesli za pierwsze30 dni nie zaplaca to potem beda>???jak to wyglada prosze o pomoc.

podobno jest tak ze przez pierwszy miesiac pracy chorobowe nie jest platne ale nie wiem jak to sie ma w przypadku ciazy

Gość Donata80
na jaki czas została podpisana umowa o pracę pierwsze zasadnicze pytanie?????????????????????

Gość w 3 tc jesteś
tydzień od owulacji a ty już masz L4 z powodu zagrożenia ciąży - dla mnie to jakieś naciąganie :o

okazalo sie,ze jestem w ciazy od 3-4 tygodni spoznil mi sie okres wiec zrobilam test.nikogo nie naciagam.prosze was o rade a nie o osadzanie.umowe mam na pelen etat na pol roku.

co wy gadacie ze nie jest platne, w zyciu o czyms takim nie slyszalam??? przez pierwszy miesiac placi pracodawca a potem ZUS po miesiacu

Andzia masz pewnosc ze jest platne? bo wiesz jesli nie jest to jestem gotowa wrocic do pracy bo pieniazki sa dla mnie wazne mam ciezka sytuacje i nie chce wykorzystywac ciazy aby kogos naciagac.

Gość Donata80
sprawa wygląda tak dziewczyna zaczęła pracę ma umowę na czas określony 6 miesięcy: więc tak owszem przez pierwsze 33 dni płaci pracodawca a później ZUS ale nie w tym przypadku, ponieważ nie przepracowała 30 dni u pracodawcy więc zwolnienie NIE BĘDZIE PŁATNE:(((, o dalsze zwolnienie po 33dniach to nie dam sobie reki uciąć ale powinien płacić ZuS - w każdym razie prawa jakie Ci przysługują to na pewno przedłużenie umowy o pracę do dnia porodu, później otrzymasz zasiłek macierzyński płacony przez ZUS jeśli pierwsze dziecko to w 2010 - wymiar macierzyńskiego wyniesie 22 tygodnie:))) ale będziesz bez prawa do urlopu wychowawczego

wlasnie nikt nie jest pewien jak to jest.a mi chodzi o konkrety.albo placa albo nie ale dziekuje wam wszystkim.jesli byscie cos wiedzieli to piszcie.

Gość Donata80
to wróć do pracy przepracuj 30 dni i wtedy będą płacić na 100%

Gość to wyjasnia temat
Okres wyczekiwania to czas, w którym jesteś nieprzerwanie zgłoszony do ubezpieczenia chorobowego i odpowiednio długi podlegania temu ubezpieczeniu. Masz prawo wówczas do korzystania z usług medycznych - jesteś zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego, ale np. w przypadku korzystania ze zwolnienia lekarskiego - nie będziesz miał prawa do wynagrodzenia chorobowego ani zasiłku chorobowego. Będzie to czas usprawiedliwionej nieobecności w pracy, ale niepłatny. Jak liczymy okres wyczekiwania: > Jeśli skończyłeś studia, to od daty na dyplomie, jeszcze przez 90 dni jesteś objęty ubezpieczeniem chorobowym dobrowolnym. Jeśli w ciągu 90 dni podejmiesz pracę, nie będzie cię obowiązywał okres wyczekiwania. > Jeżeli ukończyłeś inną szkołę niż studia, to również przez 90 dni jesteś objęty ubezpieczeniem, liczonym od daty na świadectwie ukończenia szkoły. > Jeśli minęło już 90 dni od ukończenia nauki i podjąłeś swoją pierwszą pracę - twój okres wyczekiwania będzie trwał przez 30 dni. Jeżeli choroba będzie trwała - kilka dni podczas okresu wyczekiwania - to będą to dni bez prawa do wynagrodzenia, a dni po tym okresie - już z prawem do wynagrodzenia. Osoby zarejestrowane jako bezrobotne (z prawem do zasiłku lub bez) nie podlegają ubezpieczeniom chorobowym, również będą objęte okresem wyczekiwania podejmując pracę. Będąc na "bezrobotnym" możesz korzystać z usług medycznych, ale bez prawa do zasiłku chorobowego. > Jeżeli podejmujesz kolejną pracę, a pomiędzy nimi jest przerwa dłuższa niż 30 dni (ale nie była spowodowana urlopem wychowawczym lub czynną służbą wojskową), to w kolejnej pracy również będzie obowiązywał cię okres wyczekiwania 30 dni. > W przypadku, gdy masz już 10 lat ubezpieczenia chorobowego obowiązkowego, okres wyczekiwania w przypadku zmiany pracy i przerwy trwającej ponad 30 dni nie obowiązuje cię. >Jeśli uległeś wypadkowi w pracy, w drodze do lub z pracy to bez względu na to od kiedy podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu masz prawo do zasiłku chorobowego. fragment artykułu ze strony http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081128/PRACA/530156597

no tak ale boli mnie podbrzusze a jest to wczesna ciaza.prace mam wysilkowa.stoje 8h na nogach albo rozkladam towar.lekarz boi sie bo stwierdzil ze w takiej sytuacji istnieje ryzyko poronienia i zalecil L4 a co jesli pojde z papierkiem ze nie moge miec pracy zwiazanej z wysilkiem ?innego zajecia dla mnie nie maja.

Gość adsbhdfsvhbv
jak jestes gotowa wrocic do pracy to ta ciąża w koncu zagrożona czy nie??????

ale moment jak t wiesz ze ciaza jest zagrozona w 3 cim tygodniu?kto to zobaczyl i jak bo w głowie się nie mieści...

Gość coś tu śmierdzi...a potem
kobiet nie chcą zatrudniać bo po 5 dniach na l4

Gość egeszegee
masz platne !!! nie moga cie zwolnic jak jestes naL4 a dopoki nie skonczysz 12 tyg ciazy umowa o prace sie przedluza do dnia porodu ci placa 100% potem koniec wiedza od prawnika

jak sprawdzili?przez usg dopochwowe i badania krwi.jesli nie jest platne jestem gotowa wrocic do pracy mimo zagrozenia bo zycie jest ciezkie.prosilam nie osadzajcie nikogo skoro nie wiecie jak jest naprawde ja prosilam tylko o porade.a nie rozpatrywanie mojego postepowania.zyczliwym i tym mniej zyczliwym szczerze dziekuje za pomoc,