Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do staraczek

pyt. do staraczek o endometrium

Polecane posty

Gość do staraczek

Mam pytanie takie z zczystej ciekawosci... Od 2 lat mam endometrium na poziomie 3,2-3,5 mm ( w dniach plodnych) w zeszlym miesiacu bylam u gina - endo 3,2 mm i torbiele (wiele jeden 3,8*2,4 cm) Kazal mi przyjsc po @ i zazywac jedynie kwas foliowy (staramy sie o dzidzie od roku tak powazniej) Nadmienie iz zmieniam go na kobiete, wczoraj bylam u niego odebrac cytologie i przy okazji mnie zbadal. cos tam pomruczal pomruczal i powiedzial ze on tu juz nie widzi zadnych torbieli... po czym dal mi opis usg patrze a tam endometriuum 6,4 mm.. no i ze ma nadzieje ze juz nastepnym razem przyjde z dzidziusiem jutro wybieram sie do tej babeczki (bylam u niego po najnowsza cytologie zeby ona nie musiala mi juz robic) wiec bede spokojniejsza ale powiedzcie czy to woogole jest mozliwe? ze przez 2 lata mam endo 3,2 a tu nagle po miesiacu brania kwasu foliowego (nie wiem nawet czy ma on wplyw) mam 6,4 mm ? Jak wogole sie to mierzy?

endo mierzy sie aparatem USG -ilosc milimetrow powinna odpowaiadac mniej wiecej dniom cyklu .Czyli odpowoednio 3mm to mniej wiecej 3DC i tak dalej .Endometrium do zagniezdzenia powinno byc nie mniejsze niz 9 mlm -no ale pewno przy cienszym ciaze sie implantuja w mysl,ze cuda sie zadazja . Chyba dobrze zrobilas zmieniajac gina -o ile ta nowa ginka to madry doświadczony ginekolog . Na grubośc endometrium wplywaja procesy hormonale ale takie obiegowe "pomoce" to : orzechy brazylijskie i wino czerwone -oczyswiście nie w zbyt duzych ilosciach :)