justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 Witam i proszę o radę. Pół roku temu moja ciąża obumarła i skończyło się zabiegiem łyżeczkowania. Teraz starałąm się znowu o dzidzisia, a w dzień spodziewanej miesiączki miałam delikatne plamienia i tak od 4 dni raz są raz nie. Zrobilam test wyszedł pozytywny, ale na usg nic nie widać, poza torbielą na jajniku, której 3 tyg temu nie było. Lekarz nie potrafił powiedzieć czy to ciąża i kazał zrobić bete, wyszło 812 czyli ok 5 tyg. Przepisał mi luteine i kazał czekać... Czy myślicie że to może być ciążą pozamaciczna albo biochemicza? Jakie macie doświadczenia, proszę o wpisy bo strasznie się boje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość na usg może jeszcze nie Napisano Wrzesień 17, 2009 widać ciąży. poczekaj z tydzień-2. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 taka mam nadzieje choc ostatnio w piatym tyg było widać pęcherzyk w macicy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość DFGHJ Napisano Wrzesień 17, 2009 przede wszystkim uspokój się i nie panikuj ! Nie ma co z góry zakłądać że to ciąża biochemiczna czy też pozamaciczna bo poprostu na usg nic nie było widać. To jeszcze bardzoooo wczesna ciąża. Warto za kilka dni powtórzyć bete a na kolejne usg wybrać się najwcześniej za półtora - 2 tyg. póki tylko sporadycznie plamisz a nic więcej się nie dzieje to czekaj cierpliwie ! POWODZENIA !!!!!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 Dzieki za slowa nadziei, a co myślicie o tej torbieli? Czy to może być pecherzyk, który nie peknął? Ale ską wtedy ta beta? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jej eje Napisano Wrzesień 17, 2009 kochana, nie panikuj, stres teraz Ci jest najmniej potrzebny. powtorz bete za tydzien, powinna znacznie skoczyc do kilku tysiecy spokojnie jesli ciaza sie rozwija. za dwa tyg usg i bedziesz wiedziala. 5tc to bardzo wczesnie, ciaza ma kolo 1mm, nie musi byc widac absolutnie!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 staram sie byc spokojna tylko boje sie ze dostane krwawienia i sie skonczy jak za 1 razem, ale masz racje jakos sie uspokoje i bede czekac dzieki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nie chcę straszyć Napisano Wrzesień 17, 2009 Ja tak miałam i to była pozamaciczna niestety. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość i jeszcze Napisano Wrzesień 17, 2009 prawidłowy wzrost bety nie wyklucza pozamacicznej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 a jak to wyglada z ta pozamaciczna? jak sie dowiedziałaś?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedziałam się Napisano Wrzesień 17, 2009 za późno- usunęli mi jajowód a lekarz wpadł na to, że to pozamaciczna bo ujrzał krew na usg w brzuchu i okazało się, że jajowód pękał czy coś tam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale krew to dojrzał Napisano Wrzesień 17, 2009 dopiero ze 2 czy 3 tygodnie po terminie @. A usg miałam co kilka dni Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 czyli mialas tak jak ja tak na poczatku? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położna_poznań Napisano Wrzesień 17, 2009 rozpoznanie ciąży ektopowej(pozamacicznej) następuje na drodze wywiadu, oznaczenia poziomu betaHCG, USG oraz objawów. Rozpoznanie żywej ciąży poza jamą macicy sugeruje ciążę ektopową, jednak brak widocznej żywej ciąży z towarzyszącymi objawami tylko jest podejrzeniem takiej ciąży. Objawy sa mało charakterystyczne, gdyż jest to bolesność podbrzusza, przydatków,powiększenie macicy. leczenie jest farmakologiczne lub operacyjne. Taka ciaża jest zagrożeniem dla życia kobiety, może dojść do pęknięcia jajowodu. w takim przypadku pojawia się nagły, ostry ból, a dolegliwości dość szybko narastają. Dodać należy iż w przypadku ciaży ektopowej, próby ciążowe wychodzą dodatnie, tak samo jak w przypadku ciąży prawidlowo umiejscowionej w jamie macicy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 dziękuje połozna_poznań, a po przeczytaniu moich objawów myslisz ze jest duze prawdopodobienstwo ze to jest taka ciaza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położna_poznań Napisano Wrzesień 17, 2009 po pierwsze, radzę się nie stresować. Jeśli jesteś w ciąży, to właśnie w tym wczesnym okresie potrzebujesz duzo spokoju, relaksu i pozytywnego myślenia. Wczesna ciąża bywa trudna do stwierdzenia. Zażywaj luteine, jak zalecił lekarz i czekaj spokojnie. Odczekaj ok.2 tygodni i zgłoś się ponownie na USG, wtedy lekarz powinien stwierdzić obecność ciąży. I czy jest umiejscowiona prawidłowo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 a co z drobnym plamieniem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położna_poznań Napisano Wrzesień 17, 2009 ciąży ektopowej towarzyszy zwykle niezbyt obfite krwawienie oraz bóle w podbrzuszu. Drobne plamienie może być efektem zaburzeń hormonalnych, dlatego lekarz zlecił luteinę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 bardzo dziekuje, ja mam plamienia i ból podbrzusza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 a jak rozpoznac ciaze pozamaciczna od biochemicznej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Latttina Napisano Wrzesień 17, 2009 Powtórz usg po tygodniu od ostatniego badania (lekarz stwierdzi, gdzie jest umiejscowiony pęcherzyk), powtórz też badanie z krwi beta-hcg + progesteron. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 a tym plamieniem sie nie martwic? Biore luteine... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położna_poznań Napisano Wrzesień 17, 2009 lekarz wie o plamieniach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 tak mowilam mu wczoraj jeszcze nie byl pewny ze to ciaza ale na wszelki wypadek zapisałluteine dzis do niego dzwonilam po wynikach z bety znow mu powiedzialam kazal brac luteine Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość położna_poznań Napisano Wrzesień 17, 2009 no więc własnie. Luteina z powodu tych plamień. naprawdę nie stresuj się póki nie ma powodu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justynka28 0 Napisano Wrzesień 17, 2009 bardzo dziekuje za rady!!pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach