Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie mam pytanie...

gdzie znaleść temat o cewnikowaniu męzczyzny

Polecane posty

Był kilka dni temat o cewnikowaniu męzczyzny tzn. kto to robi w jaki sposób i czy to bolesne. Mam mieć urografię i kontrast podany przez cewkę moczową, bo ma uczulenie i żylnie nie można podać , a nie wiem jak to się robi urografię jedno zdjęcie i czego nerek czy całego układu moczowego.

Gość mialem takie cos
nie boli, tylko nie do konca przyjemne to jest;/ jak ktos inny niz twoja ukochana twojego malego trzyma ;/

Gość ulakula
Mężczyzn cewnikuje lekarz, końcówka cewnika smarowana jest środkiem znieczulającym ale może być trochę nieprzyjemnie.

Gość położna22
z reguły mężczyznę cewnikuje lekarz, ale pielęgniarki/polożne też czasem to robią. Nie należy to do czynnosci przyjemnych, jednak mężczyźni to znoszą dość dobrze. Używa się przy tym środka znieczulającego, który za razem ulatwia wprowadzenie cewnika.

Dziękuję położnej za odp. i mam dodatkowe co to jest urografia mikcyjna i jak się to odbywa ?

Gość położna22
podaje się kontrast i wykonuje zdjęcia rtg. jest to prosta metoda obrazowa ew. problemów dotyczących dróg moczowych -wad wrodzonych,urazów czy problemów z nietrzymaniem moczu.