Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasjopejagmail.com

Niepełnosprawny w domu

Polecane posty

Witajcie! Szukam pomocy. Pół roku temu moja mama uległa poważnemu wypadkowi samochodowemu. Po długiej rehabilitacji udało się jej odzyskać pewną sprawność ruchową, jednak nie jest w stanie poradzić sobie sama w codziennych czynnościach. Z tego też powodu w najbliższym czasie zamierzam wziąć ją do siebie, co ułatwi życie i jej i nam. Jak przygotować dom na przybycie osoby niepełnosprawnej? Znacie jakieś rozwiązania, które mogłyby poprawić komfort jej przebywania w naszym domu? Mama porusza się przy balkoniku, oczywiście niezbędna jest dalsza rehabilitacja i poprawa sprawności. Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.

Gość nie każdego stać na opiekunkę
:(

Gość musisz dostosować
do jej potrzeb toaletę, prysznic, łóżko, może materac przeciwodleżynowy by się przydał, pousuwać meble, które utrudniać będą przemieszczanie się mamy po mieszkaniu itp.

Gość no na pewno musisz zadbać
o to, żeby po domu mogła poruszać się swobodnie - usuń wszystkie niepotrzebne rzeczy z przejść, korytarzy itp. Mieszkasz w domu czy w mieszkaniu w bloku? Jeśli w domu to oczywiście zrób tak, żeby mama nie musiała latać za dużo po schodach (chyba że lekarze zalecają...). Zaaranżuj wszystko tak, żeby mogła być jak najbardziej samowystarczalna - jakieś kubki, talerze, garnki, produkty żywnościowe niech będą w jej zasięgu. Przypatrz się łązience - czy mama sama sobie w niej poradzi? Nie wiem, czy moje rady są pomocne, raczej kieruję się intuicją, bo sama jeszcze nie byłam w takiej sytuacji...

Gość ania z zielonego wzgórza1985
Znajomy, który ma niedowład nóg, zainstalował sobie w domu system szyn z szelkami/siedzeniami (nie wiem jak to określić) i podnośnikiem sufitowym nad łóżkiem, jest bardzo zadowolony, mimo swojej niepełnosprawności zyskał komfort fuknkcjonoiwania w życiu codzinnym. Mieszka w Szczecinie, korzystał z usług firmy rehamil zajmującej się tego typu rzeczami. Jak chcesz to mogę Ci dać jakiś kontakt do niego, to sama się dowiesz z dobrego źródła, jak to naprawdę wygląda.

Gość Pomysłowy Dobromir 1975
O, Rehamil. Również miałem do czynienia z tą firmą. Nabyłem od nich podnośnik basenowy. Byłem zawodowym pływakiem, osiągałem liczne sukcesy, kochałem ten sport! Jednak chwila nieuwagi przekreśliła wszystkie moje plany... :/. Doznałem ciężkiego urazu kręgosłupa, cudem jest, że nie skończyłem jako warzywo. Przez 4 miesiące byłem sparaliżowany, dopiero wyjazd do Szwajcarii na rehabilitację pomógł mi odzyskać zdrowie. Teraz jeżdżę na wózku, powoli uczę się chodzić. Podnośnik basenowy pozwolił mi nadal mieć styczność z wodą, która swoją drogą świetnie nadaje się do ćwiczenia mięśni (które podczas tych 4 miesięcy, kiedy cały czas leżałem zaczęły zanikać). Może kiedyś znowu będę pływał...?

Gość trzydziestopieciolatka
DOŁĄCZ DO NAS !!!!!! Pojawil sie pomysl zalozenia biura matrymonialnego dla osob niepelnosprawnych. Biuro to mialoby na celu pomagac osobom niepelnosprawnym w znalezieniu sobie nowych kontaktow, znajomosci, przyjazni a moze nawet w znalezieniu zyciowego partnera. Prosze rozslij ta wiadomosc w srod swoich znajomych a zainteresowani sa proszeni o kontakt z numerem gg: 18788144