Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Słodka kucharka

Upiekłam dwie szarlotki

Polecane posty

Gość Słodka kucharka

musiałam sie pochwalić, bo pięknie pachnie w całym domu a nawet przed, bo sąsiadka zwabiona zapachem już sie wkręciła na kawę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ***puchatek***
Jeśli dobre i nie skomplikowane to dawaj przepis:) muszę dzisiaj też coś upiec, a mam jabłka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
zaraz ci podam przepis, muszę go ręcznie wklepać bo to stary przepis z książki, a ciast jest przepyszne, takie delikatne i kruche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
Szarlotka tutti-frutti 5 jaj 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru kostka masłą półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pokrojone jabłka, albo jakiekolwiek owoce świeże lub z kompotu z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i masła zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i 2 z nich schłodzić albo zamrozić Ubić sztywną pianę z białek, ubijając dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Nie schłodzonym częścią ciasta wylepić blaszkę (posmarowaną masłem), na to wyłożyć owoce, na to pokruszyć lub zetrzeć na tarce drugą część ciasta, na to wyłożyć gęstą dobrze ubitą pianę z białek i na koniec pokruszyć lub zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w nagrzanym do ok.180 stopni piekarniku i uważać jak z góry ciasto się przyrumieni, to przykryć folią aluminiową, żeby sie nie spaliło i piec dalej ok.40 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
ja teraz wychodzę na zakupy, jak będziecie miały jakieś pytania, to odpowiem po powrocie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
po degustacji napisz jak ci smakowało, bo jak dla mnie to najlepsza szarlotka jaka jadłam, nie jest przesłodzona i dzięki ubitym białkom jaj jest bardzo krucha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
OK juz robie cos mnie korci zeby dodac troche wiorek kokosowych do kruszonki, bo mam paczke i niedlugo best before im sie skonczy. mam nadzieje ze sie nie zjaraja napisze wieczorkiem wspomnienia z jedzenia :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ***puchatek***
Dzięki za przepis. Właśnie wyciągnęłam ciasto z piekarnika. Pachnie cudnie. Przepis troszkè zmodyfikowałam, dodając do jabłek cynamon, a do ciasta start skórkę cytryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej juz upieklam i zjadlam kawalek na cieplo z lodami, mniam w koncu do srodkowej czesci ciasta dodalam troche tych nieszczesnych wiorek i smak ma bardzo dobry. podczas pieczenia ciacho tak pachnialo ze sasiad zagladal przez plot pytajac co robie :D pozdrawiam i dziekuje za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
cieszę się, że ciasto smakowało :) no i dzięki niemu zacieśnia się stosunki sąsiedzkie :D:D:D co do zdjęcia to następnym razem, po tej szarlotce zostały juz tylko wspomnienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
the best man for a job , skoro tak lubisz wiórki kokosowe to podpowiem ci wypróbowaney przeze mnie wielokrotnie fajny i łatwy przepis: tu go znalazłam i dokładnie tak robię http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2007/10/limaczki-kokosowe.html naprawdę polecam, pychota dla wielbicieli kokosu i dla tych co im białka z innego pieczenia zostały :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy na kruche ciasto mogę
położyć świeże śliwki? Nie rozdyźda mi się to wszystko?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Słodka kucharka
jak najbardziej śliwki mogą być użyte do tego ciasta :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcysiankaaa
O, dzięki za ten przepis :). ja też piekłam z ubitym białkiem, ale kładłam je bezpośredni na jabłka i białko się zbiło, wypóbuję tę wersję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziekuje za przepis z kokosem, z pewnoscia wyprobuje jak tylko znajde drozdze w UK :P z tym kokosem to nie jestem uzalezniona, ale chcialam wykorzystac ten co byl zeby sie nie zmarnowal. z kokosem sa super wafle, ktore robi tesciowa mojej cioci. normalnie mniam a rozglos ma na cala rodzine blizsza i dalsza. jak znajde przepis to wkleje, mowie wam palce lizac szarlotki pol blaszki juz zniknelo a jest nas tylko dwoje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Grażyna fajna dziewczyna
ja dzisiaj upiekę tę szarlotkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matylla
mnie też marzy się teraz szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi :) Zna ktoś może przepis na taka amerykańską z kruszonką. :) Kiedyś jadłam taką w jednym z lokali z dodatkiem gorącej czekolady mmm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taniochhfxxxxdxxxxxxa

×