Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ///taka jedna///

Co to znaczy, że zabrali kogoś na dołek?

Polecane posty

Gość ///taka jedna///

Jak w temacie: co to znaczy, że zabrali kogoś na dołek?

Gość ddsdwwd
na dołku jest izba wytrzeżwień

Gość dołek
Dołek to zatrzymanie w areszcie najczęściej na komendzie policji na krótki czas. Najczęściej na 48 godzin.

Gość ///taka jedna///
I po co takie zatrzymanie? A jak wypuszczą po 48h to co? Już nic takiemu delikwentowi nie mogą zrobić?

Gość owipirfjoi
no mojemu kumplowi sprawę zrobili :)

Gość zbieram złom puszki miedź
dołek to 24h siedzisz w areszcie potem cie wypuszczają jak nic na ciebie nie mają a wytrzeźwiałka to wytrzeźwiałka

Gość ///taka jedna///
Czyli nawet jeśli nawet go wypuszczają po 48h to nie znaczy, że już mu daja spokój? Mogą go wypuścić i zrobić mu sprawę i wtedy więzienie? A jest jeszcze jakieś takie zatrzymanie na 3miesiące. O co z tym chodzi?

Gość dołek
Jasne że mogą. Najczęściej na dołek bierze się osobę, na którą było zgłoszenie np. "przemoc domowa" albo rozboje, kradzieże itp itd. CEL: izolacja i obserwacja. Albo jeżeli trwa śledztwo trzeba kogoś zatrzymać, żeby jeszcze czegoś nie zmalował. Później zapłaci za swoje przebywanie "w apartamencie" i go wypuszczą.Później w zależności co zrobił delikwent: sprawa w sądzie, kurator albo nic.

Gość dołek
sąd może wydać nakaz zatrzymania ale nie więcej niż 3 miesiące jeżeli sprawa jest w przygotowaniu czyli zbieranie dowodów, przesłuchiwanie świadków itd

Gość ///taka jedna///
A za co to jest opłata? Jak tam sie siedzi 48h to daja tam jedzenie? Jak to wyglada? Co sie tam robi?

Gość ///taka jedna///
Up, up;) Pomóżcie;)

Gość na 3miesiace
to jest sankcja , wlasnie zatrzymanie do wyjasnienia sprawy , moze byc 3 miesiace a moze przeciagnac sie na 3 lata :O

Gość Bonusrpk
dają, pewnie że dają, kanapki ze smalcem ;]

Gość Bonusrpk
a co sie robi? liczy sie kafelki dla zabicia czasu...

Gość przypał
na śniadanie dostaniesz 3 kanapki z jakims pasztetem albo innym gównem i gożką herbate

A jeżeli podejrzewam, że mój chłopak jest na dołku, to jak mam sprawdzić, czy on rzeczywiście tam jest? ;(

Gość MajkMajk
Dołek to nie Areszt ! Areszt jest za poważne przestępstwa gdy są dowody lub poważne podejzenia i może trwać nawet kilka miesięcy

Gość MajkMajk
Dołek to Policyjna Izba Zatrzymań

Gość almann
hehe wiem dla czego dołek - bo jest najcześciej w piwnicy komisariatu, dołek to zatrzymanie właśnie na 24 lub 48 h jeśli jest się podjerzanym o przestepstwo lub wykroczenie, czasem na dołek można trafić za nic po pijaku, gdy nie ma izby wytrzeźwień w pobliżu, a areszt to co innego, do aresztu idzie się na czas postępowania i najcześciej jest na dole więzienia

Gość bylam na dolku i wiem
bylam na dolku i wiem- NIC SIE ZA IEGO NIE PLACI to raz a dwa na dolek zabieraja osobe,ktora podejrzewaja o cos w celu izolacji aby nie mogl zatrzec sladow itd. po dolku osoba idzie na przesluchanie, mnie na dolek zgarneli jako niewinna wiec po dolku zlozlam tylko zeznania i puscili mnie do domu. na dolku daja chleb z dzemem lub pasztetem czarna kawe basdz herbate bez cukru. mi tez dali gazete avanti idziemy na zakupy,cobym sie nie nudzila.bylam tam jakos 14h

Gość janisz
pamietam na dołku dechy twarde chleb ze smalcem

Gość gość
Kolega siedzi na komisariacie ponad 24 h dali mu tylko wodę :) więc różnie to bywa

Gość Taka sytuacjaw
Dołek to potoczne określenie PDOZ ( Pomieszczenia Dla Osób Zatrzymanych), znajdującego się na komendzie, komisariacie lub posterunku Policji dawniej MO. Osoba może zostać zatrzymana prewencyjnie, do wyjaśnienia lub do dyspozycji prokuratury. Czas zatrzymania w PDOZ, zgodnie z Konstytucją RP, nie może przekroczyć 48 godzin. Jeżeli czynności mają potrwać dłużej lub celowe jest dalsze zatrzymanie osoby w tej sprawie musi wydać postanowienie sąd. Po zwolnieniu z PDOZ, obywatelowi przysługuje usprawiedliwienie nieobecności w pracy, w szkole lub na uczelni. Oczywiście wszystkie czynności wykonywane przez Policję są w Polsce bezpłatne i nikt nie może płacić za pobyt w PDOZ. Proszę nie mylić pobytu na dołku z pobytem w Izbie Wytrzeźwień, ponieważ są to dwie odrębne instytucje.