Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuśka21łódź

od którego miesiąca ciąży przychodzi położna?

Polecane posty

Gość mamuśka21łódź

mam numer do położnej z mojej przychodni, polecanej przez koleżankę i zastanawiam się kiedy do niej dzwonić? od którego miesiąca położna standardowy przychodzi do ciężarnej? To jest jakoś płatne cz z NFZtu?

Gość pomocna dłoń26
położna przychodzi dopiero po porodzie, ta do której jesteś zadeklarowana w Twojej przychodni lekarza rodzinnego. W trakcie ciąży nie przychodzi. Chyba że spróbujesz się z nią skontaktować i bardzo będziesz się upierała aby przyszła na wizytę. Ale zazwyczaj takich praktyk się nie uskutecznia.

Gość 245
Jestem mamą dwójki dzieci, mieszkam w mieście i nie słyszałam o tym, aby do kobiety ciężarnej jeśli ciąża przebiega standardowo przychodziła położna. U mnie położna pojawiła się po porodzie, w przypadku pierwszego dziecka po 4 tygodniach w przypadku drugiego po 10 dniach. A ogólnie opieką położnej objęta jest matka i dziecko do 42 dnia życia, od 43 dnia życia dziecko powinno być zapisane do pielęgniarki środowiskowej.

Gość Brzuchatek puchatek
Nie bardzo rozumiem po co położna ma przyjść do Ciebie do domu? Jesteś chora, leżysz plackiem w ciązy zagrożonej czy jak? Normalnie chodzi się co 4 tygodnie na wizytę do ginekologa, wykonuje się badanie krwi i moczu, a położna przychodzi po porodzie zobaczyć jak się ma dziecko i czy matka sobie radzi z karmieniem i opieką nad maluchem.

Gość mamuśka21łódź
do mojej sąsiadki która należy do tej samej przychodni przychodziła położna już w ciąży więc myślałam ze to jest tak w standardzie.... a czy mogę zadzwonić do położnej bezpośrednio czy zgłosić się do przychodni i oni mi ja przydzielą?

Gość sama wybierasz polozna
nie ma rejonizacji

Gość gość
Polo zna przychodzi stantardowo od 21 tygodnia ciąży aż do urodzenia dziecka

Gość gość
A po co?

Gość gośćzmiasta
Od 21 tyg położna może przychodzić. Jest na to 30 godz sfinansowanych przez nfz, najpierw raz w tygodniu a potem dwa razy w tygodniu. Położna (na wniosek ciężarnej każda ma taki obowiązek) prowadzi w tym czasie przygotowanie do porodu i pielęgnacji noworodka (tak jak bezpłatne szkoły rodzenia, które de facto szkołami nie są tylko właśnie przygotowaniem do porodu prowadzonym przez położną środowiskową), a także bada ciężarnej ciśnienie oraz serduszko i tętno płodu. Potem przychodzi po porodzie, za pierwszym razem nie później niż w ciągu 48 godz od wyjścia ze szpitala z wyjątkiem soboty i niedzieli. Po porodzie przychodzi od 4 do 6 razy, żeby pomóc w pielęgnacji dziecka a także ocenić czy z nim i matką wszystko ok (ważenie dziecka przy każdej wizycie, ściągnięcie szwów). Sama się dopiero niedawno o tym dowiedziałam - poszłam do siebie do przychodni, żeby mi jakąś położną polecili i taką dostałam informację. Jestem w 29 tc położna była już 4 razy (dzwoniłam po nią pierwszy raz w 24 tc) i np na ostatniej wizycie pokazywała mi pozycje wertykalne na piłce.