Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość storczykowa panna

storczyk marnieje - pomocy

Polecane posty

Gość storczykowa panna

Mam dwa storczyki, biały z dużymi kwiatami i fioletowy, który do tej pory miał na 4 gałązkach dużo małych kwiatów. Ten biały rośnie pięknie, wypuszcza pąki, ale problem mam z tym fioletowym. Kwiaty usychają, choć po korzeniach widzę, że kwiatek nie ma sucho. Podlewam go co 7-10 dni kiedy korzenie są suche ("srebrne"), nawoże co drugie podlanie, jak radziła pani w kwiaciarni i teraz praktycznie zostały dwa kwiaty, a reszta pospadała :( Proszę o jakąś rade. Jakie warunki są najlepsze dla storczyków? Gdzie najlepiej go ustawić?

Gość storczykowa panna
ladaco jak zwykle pierwszy :D A jakaś bardziej konstruktywna rada? :P

Gość llkj
storczyki zwyjle przekwitaja po kilku miesiacach i wchodza w stane wegetatywny, jesli korzenie sa jasno zielone i storczyk wyglada zdrowo, prawdopodobnie "idzie teraz spac" to naturalne, nie martw sie za kilka miesiecy zakwitnie znowu:)

Gość może po prostu
przekwitł i puści ze starych pędów kwiatowych odnogi i zakwitnie powtórnie? Kwiaty będą trochę mniejsze

llkj no właśnie korzenie jakby się rozrastają, mają takie ok centymetrowe końcówki jasno zielone. Jeśli teraz "idzie spać" to jak go pielęgnować? Podlewać dalej? Nawozić?

Gość lkljg
podlewaj normalnie, dobrze jest obciac mu przekwitle pedy powyzej drugiego wezla, zakwitnie za kilka miesiecy, ustaw go w rozproszonym swietle, ladaco ma racje, storczyki dobrze sie czuja w lazience gdzie jest duza wilgotnosc

Gość lkljg
ladaco udalo ci sie ;P

Gość lkljg
jak masz lodyge kwiatu, to sa na niej takie zgrubienia z malutkim listeczkiem jakby (patrzac od podstawy), policz dwa od dolu i utnij nad drugim. zreszta jak utniesz bedzie dobrze :) czasem zdarza sie ze lodyga calkiem usycha, wtedy obetnij cala

Gość lkljg
to moze potrwac kilka miesiecy, Phanelopsis (bo zakladam ze o niej mowisz) zwykle kwitnie prze 6 miesiecy a potem 6 odpoczywa ale to wszystko zalezy

Gość lkljg
wiesz co ja je podlewam normalnie, jedyna rzecz ktora bardzo im szkodzi to gdy maja wode w podstawce, wtedy bardzo szybko gnija mu korzenie i kwiat marnieje w oczach

Zastanawiam się czy ja też trochę nie dobiłam tego storczyka. Tydzien temu przestawiłam go z kuchni do sypialni, na parapet. Mamy ciągle otwarte okno i może on zmarzł w nocy :(

Gość lkljg
wiesz co nie sadze, wlasciwie to wskazane jest porzymac storczyka w 15 stopniach przez tydzien gdy jest w okresie wegetacji, podobno wtedy lepiej kwitna, ale sama nigdy tego nie probowawal, moje daja rade i bez tego :)