Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

Mam pytanie czy któraś z was się z czymś takim spotkała?

Polecane posty

że puchnie jedna noga ( w kostce) i to tak naprawde bardzo, a wszystkie badania, prześwietlenia itd wychodzą dobre? Czy to moze być objaw jakiejś choroby? jest juz wykluczona bolerioza i reumatoidalne zapalenie stawów, wykluczono tez kamice nerkową i inne problemy z nerkami, nie ma martwicy ani zakrzepów... Moze ktoś coś podpowie bo nie bardzo wiadomo co teraz robić a lekarze mówią ze im przykro ale nie mają pomysłów...

i tak to jest, moja mama ma bardzo podwyzszone OB a wszystei inne badanai wychodza prawidlowo, nie widza nigdzie zadnych zmian nowotworowych i lekarze równiez rozkladaja rece :/ Podejrzewam ze bedziesz musiala szukac dobrych specjalistów, bo jednak taie dolegliwosci nei dosc ze uciazliwe to moga oznaczac cos niezbyt fajnego. Powodzenia

dobrzy specjalisci robia usg i mówią "tak mi przykro prosze nawet nie plącic za wizyte bo zglupialem i nie wiem co sie dzieje" a dziewczyna lezy od 2 tyg w łóżku z noga do góry i łyka przeciwbólowe. byla w 4 szpitalach zrobili wszystkie badania i nic nie wyszlo. Nikt nic nie wie a z noga coraz gorzej, coraz bardziej puchnie.

kurcze... nieciekawie. A moze to ma jais zwiaze z zatruciem we krwi, ta ja obiety w ciazy maja i wtedy objawia sie to puchnieciem nog, tylko dlaczego 1 noga... No nic... zycze zdrowia kolezance

ona ma 13 lat miala badania krwi, badania serca :( moze znacie jakiś specjalistów gdzie zadzwonic? zapytać kogo sie poradzić?

Gość mam kolezanke z takim probleme
mam kolezanke której od lat puchnie jedna noga, ma nawet z tego powodu wiekszy jeden posladek od drugiego i czesc brzucha i to jest bardzo widoczne wiele lat nie wiedziala jak to leczyc, tez lekarze jej mowili ze to taka uroda i ze ma cos nie tak z zyłami i układem limfatycznym teraz chodzi w jakiejs specjalnej nogawce, 2 razy w tyg na masaze i mniej ja boli ale opuchlizna nadal jest szczegolnie puchnie w upały

A moze to krazeniowe? Niewydolnosc jakiejs zastawki w zyle nogi? Moze byc gdzies wysoko, np. w pachwinie. Moze chirurg naczyniowy by cos doradzil?

A moze to krazeniowe? Niewydolnosc jakiejs zastawki w zyle nogi? Moze byc gdzies wysoko, np. w pachwinie. Moze chirurg naczyniowy by cos doradzil?

Gość Tak to są zwykłe objawy
niewydolności żylnej. Czy poza siedzeniem z dziećmi i przed kompem robisz coś jeszcze w życiu? Tzn. chodzisz na aerobik, biegasz albo uprawiasz w ogóle jakiś sport? Po prostu wychodzi u ciebie siedzący tryb życia i tyle. Zaglądam na to forum sporadycznie, a ciebie widzę dosłownie za każdym razem (kojarzę nick), więc wychodzi na to że połowę życia spędzasz w fotelu przed komputerem. Do tego dochodzą jeszcze wysokie temperatury wody podczas kąpieli, jeśli na przykład należysz do osób które lubią się wygrzać w wannie albo pod prysznicem, oraz żeńskie hormony, bo to najczęściej kobiety borykają się z tą przypadłością (dolegliwości mogą się nasilać przed okresem, w pierwszym tc, albo u kobiet stosujących antykoncepcję hormonalną lub hormonalną terapię zastępczą). Jeśli nie chcesz się na starsze lata wpędzić w zaawansowaną niewydolność żylną, powinnaś zweryfikować swój obecny styl życia i plan dnia, wstać z fotela i zaangażować się w jakąkolwiek aktywność ruchową. Niewyd. żylna może mieć też podłoże dziedziczne, więc popytaj w rodzinie czy oby któryś z bliskich krewnych się już z tym borykał w przeszłości.

Gość nie bądź z złośliwa tylko
czytaj uważnie, przecież ona pisała, że chodzi o 13-latkę a nie o nią

dziewczyna na 13 lat gra w tenisa, plywa, jezdzi na rowerze i to nie sporadycznie tylko naprawde jest aktywna. Nie ma zadnych zburzen hormonalnych, nie lyka zadnych leków, procz tej nogi jest zdrowa jak ryba. To nie jest problem z żylami bo byli już u naczyniowca więc i to się wykluczyło.

Gość nie bądź złośliwa tylko
a jeśli uważasz, że z dwójką dzieci do 3 lat można posiedzieć to jesteś naprawdę głupia :O

Gość Aha to przepraszam
bo ten pierwszy post sugerował, że problem występuje u ciebie. Jak spuchła noga młodemu dzieciakowi, do tego boli, to pewnie zwichnięcie. Niech do ortopedy pójdzie jednego, drugiego (bo wiesz, co jeden nie widzi to drugi zobaczy...).

ona byla juz w 4 szpitalach- po 3 dni w kazdym nie ma w nodze zadnych urazów, nie byla zlamana peknieta itd nic. Poprostu nikt nic nie widzi- widac tylko noge spuchnieta jak balon tak ze nawet klapki ciężko wlożyć :(

Gość do nie bądź złośliwa
Jak wyżej, pierwszy post nie nadmieniał nic o żadnej 13-latce, więc skąd miałam niby wiedzieć (nie doczytałam dalszych wypowiedzi, mea culpa). Moja wypowiedź nie była złośliwa , tylko rzeczowa - przecież nie będę słodzić komuś, kto faktycznie może mieć z tym problem. Nieraz ludzie potrzebują mocnego słowa, które podziała jak kubeł zimnej wody na głowę, niż "uprzejmego" bagatelizowania i pocieszeń w stylu "jakoś to będzie". A ty swoją drogą mogłabyś być grzeczniejsza, bo ja zauważ nikomu nie ubliżyłam tylko udzieliłam fachowej porady, a nie jak większość z was, czyli że "ma COŚ z tym" , "ma COŚ z owym"...

Gość Zwichnięcia są bez-urazowe
jeśli można tak powiedzieć) i każdy dobry ortopeda o tym wie. Zwichnięcie to nie złamanie, nie nosi widocznych śladów uszkodzenia naskórka i jest procesem wewnętrznym. Wystarczy że dzieciak źle stanął i już. Idźcie z nią do dobrego ortopedy. Na tym forum wiele się nie dowiesz, tu nie zaglądają specjaliści tylko młodzi ludzie z wykształceniem średnim albo pomaturalnym. Specjalista to tutaj rzadkość.

Gość usycham z tesknoty.....
moze byc ze to zaburzenia krazenia krwi albo ucisk na zyle albo zerwanie torebki stawowej...

Caly probl;em leży w tym ze mala byla juz u kilku ortopedów. miala wykonane usg, rtg, rezonans. Jesteśmy w kropce bo każdy lekarz jak przegląda teczke z wynikami badań, po czym wykonuje swoje i stwierdza ze nie wie co to. To nic z oczywistych rzeczy czyli: bolerioza nerki serce zyly itd To musi być coś glęboko ukryte dlatego pytam czy ktos nie spotkał sie z podobną sytuacją albo czy znacie jakies choroby ktore objawiają sie opuchlizną kostki- podkreslam ze to tylko jedna kostka puchnie i nie po wysilku tylko sama od siebie.

Gość do nie bądź złośliwa
I jeszcze jedno: przesiedzieć życie to można nawet i z całą 5-tką dzieci poniżej 3 r.ż., myślisz że każdy lata za dziećmi jak przysłowiowy "kot z pęcherzem"? Chyba tylko nadwrażliwe dwudziesto-paro-latki, które są stosunkowo "nowe" w roli matki i nie potrafią wyluzować w towarzystwie dziecka...

Gość aka draka
tylka dr house moze tu pomóc........

Gość a może to jest cukrzyca
albo zakrzepica żył , wiem to jeszcze dziecko ale w dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe ............... nie wiem .... a miała robione usg tylko kostki czy całej nogi???

Gość do mamani
A wracając do tematu to powinnaś spróbować na jakimś forum medycznym, a nie na Kafeterii. Innymi słowy - gorszego miejsca w sieci od tego tu, to chyba nie mogłaś wybrać zadając to pytanie.

usg calej nogi i rtg calej nogi i pluc zakrzepice wykluczono, cukrzyce wykluczono. mówie wam ze jestesmy w kropce bo wiemy co jej nie ejst a nie wiemy co jej jest :(

a miała robione badania na pasożyty? Przebieg choroby u zarażonego pasożytami może być najróżniejszy – od bezobjawowego do najcięższych form z zejściem śmiertelnym w zależności od gatunku pasożytów, ich ilości, wrażliwości żywiciela na ich metabolity i inne czynniki. Wywołują one ataki serca, różne choroby nóg - od ciągłego uczucia zmęczenia do ogromnych opuchlizn. Helmintozy zazwyczaj przebiegają jako choroby przewlekłe.

czytalam fora medyczne od rana szukam jakis inf dzwonie po lekarzach. malą lezy w lozku do skzoly nie chodzi mama dzwoni i zalatwia na 19 ja jeszcze gdzies maja zawiesc. mam dola juz dzisiaj :( chwytam sie wszytskiego byleby coś sie ruszylo bo z dnia na dzien jest coraz gorzej :(:(

bidi nie nie miala zaraz zadzwonie do mamy zeby to tez zalatwila! dziekuje!

Gość słuchaj koleżanko
Nie lubię jak ktoś się wymądrza w taki sposób i autorytatywnym tonem stwierdza: "wychodzi u ciebie siedzący tryb życia" "albo "połowę życia spędzasz przed komputerem". Wielka doktor się znalazła pfff A z małymi dziećmi siedzieć się nie da. Przynajmniej normalni rodzice nie siedzą. Ewentualnie stare baby, którym lumbago przeszkadza w ruchu.

Gość Nie ma czegoś takiego jak USG
kostki. Jeśli już, to robi się je dla całej nogi, czyli tzw. USG żył kończyn dolnych, którego wyniki są trafne 50% na 50%, bo np. nie jest w stanie zweryfikować niewydolności żylnej u pacjenta, który ma np. "lepszy dzień" i automatycznie mniej płynów zalega w tkankach jego podudzia.