Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamuśka-

Rodzić po 40stce!

Polecane posty

Gość Mamuśka-

Kochane czy duzo Was jest i czy to dobry pomysł w tym wieku?,znam wiele przypadków i to pozytywnych a Wy kochane co o tym sadzicie?

ja mam dopiero 26 lat wiec wlasnym doswiadczeniem nie posluze. ale mieszkam we wloszech i gdy pol roku temu lezalam na porodowce to wiekszosc kobiet tutaj dawno juz miala 40 na karku. wiekszosc kobiet tutaj decyduje na na dziecko w tym wieku, z niedowierzaniem natomiast patrzy sie na ciezarne dwudziestolatki. ja zdecydowalam sie wczesnie ale mysle, ze im pozniej, tym wieksza dojzalosc, zdrowsze podejscie i bardziej swiadome macierzynswto. wiec jesli pragniesz dziecka to nie zastanaiaj sie nad tym! powodenia!

Gość 41 lat ona
to zależy czy chcesz się decydować na pierwsze dziecko czy ma to być kolejne ja powiem Ci tak mam 41 lat dwójkę prawie że dorosłych dzieci za chwilę studia wejście w całkiem dorosłe życie ....a ja dopiero od jakiegoś czasu mogę się cieszyć na nowo życiem ....mogę wyjść z domu nie martwiąc się że nie mam z kim zostawić dzieci itd.....czuje się jeszcze młoda ale i spełniona pod względem zawodowym jak i macierzyńskim kolejna ciąża była by dla mnie dużym szokiem i nie ukrywam że i ciosem ....ja chcę cieszyć się życiem puki jeszcze mogę są opinie że ciąże w takim wieku są dojrzałe przemyślane itd.....ale ja właśnie biorę pod uwagę wszelkie aspekty tak późnego macierzyństwa rodząc teraz to za nim moje dzieci osiągnęłyby 18 lat ja bym miała już 59 lat czyli byłabym starszą kobietą która oczekuje od życia spokoju a nie nastolatka w domu z którym być może nie miałabym takiego kontaktu jak mam teraz ze swoimi dziećmi w tym wieku co jestem ...a już nie wspomnę że być może ominęły by mnie śluby moich dzieci a o wnukach nie wspomnę ale wybór należy do każdej kobiety indywidualnie ja w każdym razie nie podjęłabym się na nowo zostać matką ....być może ktoś nazwie to wygodą i ma rację bo tylko tego teraz oczekuje od życia wygody i spokoju