Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magdallenka

router - jak to działa?

Polecane posty

Gość magdallenka

witam! Chciałabym sie podłączyć przez routera do innego kompa, tylko nie wiem jak to działa? Jeśli moja sąsiadka mieszka ok 100 metrów ode mnie, ma normalną neostradę, to czy przez podłączenie routerem ja normalnie bedę mogła korzystac z neta? i czy potrzebuję do tego aktywnej linii telefonicznej? Proszę napiszcie

Musisz mieć antenkę przy kompie i przy routerze wtedy będziesz mogła odebrać sygnał

Gość magdallenka
dzięki czyli rozumiem, że jak zmontuję u koleżanki router, zamontuję u niej i u siebie jakas tam antenkę- którą mam nadzieje kupię tam gdzie router, to bez lini telefonicznej normalnie ściągnę od niej sygnał. A czy jak ona będzie siedzieć na necie to czy ja w tej chwili też bez problemu będę mogła korzystać?

Raczej tak. Anenkę trzeba dokupić oddzielnie. Ja mam router (korzystam z kabli), jedną antenkę miałam w zestawie a drugą musiałabym dokupić. Będziesz mogła sobie ustawić na hasło żeby się połączyć będzie trzeba je wpisać, nikt nie powołany nie będzie kradł ci internetu. Niewiem jak to się robi nie bawiłam się w to

Internet jest świetnym źródłem informacji, więc lepiej sprawdź u tego źródła. LENIU. Wujek Google zaprasza...

Gość magdallenka
persymona! a coś Ty taka przemądrzała, chyba wiem od czego są google, ale akurat mam ochotę sobie tu popisać na ten temat, wiec mogę to zrobić, bo na szczęście nie Ty o tym decydujesz!

Gość onuca
jak koleżanka ma liveboxa i twoja karta wi-fi czy to w kompie stacjonarnym czy to lapsie widzi tą sieć to za router robi livebox. wystarczy wtedy w programi konfiguracyjnym czy to prosto z windowsa czy też programie,sterowniku od karty wi-fi wpisac dane jej sieci. wybrac rodzaj zabezpieczenia (najpewniej)WPA i wpisać hasło (jeśli livebox to prawdopodobnie kod z pudełka) znając życie livebox da dupy jak masz kupić router i kartę wi-fi to polecam cerberusa z firmy PENTAGRAM i do tego kartę HORNET...obsługuje najszybsze łącza i ma dobry zasięg(cześć)

Gość Ciekawski indywidualista
U mnie livebox bardzo dobrze działa a mam grube mury :)

Gość oceurfmsu
a ja nie wiem

Router montujesz przy nadajniku - komputerze koleżanki, w swoim komputerze montujesz kartę WiFi. Sygnał zostanie podzielony, ale nie po równo- jeden komputer może zasysać sygnał bardziej, drugi zaś może działać tylko "tyle o ile". Ceny takiego sprzętu mozesz sobie sprawdzić na sklep.delta.poznan.pl - tam masz różne routery i różne karty, możesz porównać i dobrać na swoją kieszeń

Gość bartsons
Podłączasz router do modemu, tworzysz sieć wifi i masz internet w całej nieruchomości, a nawet na podwórku, chociaż tutaj zależy już wszystko od jakości sprzętu jaki kupisz. Jesli chodzi o konkretne marki to na pewno Netgear - dobrej jakości router kupisz poniżej 100 zł.