Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAM RANE HEHE

Jak szybko wyleczyc RANE

Polecane posty

Gość MAM RANE HEHE

Ostatnio miałam lekki wypadke :classic_cool: i mam na palcu rane. Nie odkaziłam jej i teraz strasznie się "ślimaczy. Wokół jest opuchnięcie i czerwona obręcz. Uzywam wody utlenionej ale nie pomaga. Mam ją juz tydzien. Brzydko to wygląda. Co zrobić żeby przyśpieszyc jej gojenie?

Gość MAM RANE HEHE
ponawiam

Gość gupia babo
wal do lekarza i to biegusiem, bo być może wlazła już gangrena. Na 100% potrzebny będzie antybiotyk, jeśli nie jest już za późno.. Zanim pójdziesz do lekarza mocz dłoń w wywarze z rumianku lub roztworze z azulanu.

Gość MAM RANE HEHE
Az tak źle chyba nie bedzie :D

Gość do baby
na przyszłość by uniknąć komplikacji, ranie dać się lekko wykrwawić by usunąć zanieczyszczenia, obmyć pod bieżącą wodą, później zdezynfekować wodą utlenioną, lub spirytusem a nawet jodyną, założyć sterylny opatrunek i czekać na zgojenie. W razie komplikacji obowiązkowo do lekarza, bo, jeśli był kontakt z ziemią, to będzie potrzebna szczepionka przeciwtężcowa.

Gość bez ogródek...
Smaruj miejsce dookoła (!) rany spirytusem, a samą ranę pioktaniną. Zależnie od tempa gojenia się rany, musisz ją obserwować, czy nie wdaje się ropa. Jeśli tak smaruj maścią ichtiolową (musisz smarować dość grubą warstwę), nakładając opatrunek. Powinno pomóc.

Gość MAM RANE HEHE
Dzieki za porady. Posmarowałam sobie maścią ichtiolowa bo troche ropna jest.

Gość bez ogródek...
Ale najpierw powinnaś to ślimaczenie wysuszyć, najlepiej pioktaniną, to taki fioletowy płyn (dostępny w aptekach) i spirytusem dookoła. A dopiero potem suchą ranę samrować maścią, żeby się z niej nie jątrzyło.

Gość bez ogródek...
Dobrze jest też stosować rivanol (żółty proszek rozpuszczony w wodzie) przykładać na ranę z opatrunkiem, ale to z kolei ciągle musi być mokre.

Gość MAM RANE HEHE
dlaczego nie podziwiacie mojej rany na pośladku, hę?

Gość ojaoaja
wiesz, obsikaj tą rane, powaznie, zobaczysz ze szybko ci sie zagoi;)