Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

caro7777

Zapalenie Jelita, Grzybica uk艂adu pokarmowego , Crohn - Zaparcia, Biegunka

Polecane posty

Witam, chcia艂abym si臋 podzieli膰 swoimi do艣wiadczeniami a tak偶e pozna膰 Wasze opinie i rady na temat walki z tymi uci膮偶liwymi chorobami. Od ponad roku czasu lecz臋 si臋, jak dot膮d bezskutecznie. Lekarze stawiaj膮 mi r贸zne diagnozy - Choroba le艣niowskiego Crohna, IBS, Zapalenie Jelita Gr贸bego. Wszyscy maj膮 r贸偶ne teorie i mam ci膮gle zmieniane leki, poprawa w samopoczuciu minimalna. Opisz臋 mo偶e teraz jak to wszsytko doskwiera艂o mi przez te ostatnie lata. Od zawsze mia艂am problemy z niestrawno艣ci膮. Od czasu do czasu mia艂am ataki biegunki po zjedzeniu sur贸wki czy po objedzeniu si臋 po przeg艂odzeniu. Dwa lata temu zacze艂o si臋 zaostrza膰, pami臋tam 艣wi臋a Bo偶ego Narodzenia, zastawiony st贸艂 pyszno艣ciami a ja nic nie mog艂am prze艂kn膮膰 bo to co zjadlam od razu ze mnie wylatywa艂o. Narzeka艂am sobie wtedy na dziwny b贸l brzucha w lewym boku, czu艂am 偶e mam tam 偶yw膮 ran臋... po kilku tygodniach uspokoi艂o si臋 i zaniedba艂am spraw臋. Z czasem jednak dolegliwo艣i powraca艂y, do tego wszystkiego zacz臋艂am traci膰 na wadze, by艂o mi s艂abo, czu艂am 偶e brakuje mi powietrza, szybko si臋 m臋czy艂am. Biegunki dokucza艂y mi prawie ka偶dego dnia, przy czym na pocz膮tku zawsze by艂o zaparcie, gdy ju偶 si臋 rozkorkowa艂o czu艂am ulg臋 i biegunka mog艂a ze mnie wyj艣膰 ju偶 prawie bezbole艣nie. Z dnia na dzie艅 opada艂am z si艂, w艂osy zacz臋艂y mi wypada膰, paznokcie u n贸g przybra艂y 偶贸艂tawego koloru i zacz臋艂y p臋ka膰 na ca艂ej d艂ugo艣ci, posz艂am do lekarza i o wszyskim powiedzia艂am dok艂adnie. Zrobi艂am badania, okaza艂o si臋 偶e mam w kale krew i podwy偶szone OB. Wys艂ano mnie na kolonoskopie, gastroskopie i tomografie, przy okazji badania immunologiczne krwi. KOLONOSKOPIA - W ca艂ej esicy po艣r贸d prawid艂owej siatki naczy艅 liczne miejcami w skupiskach aftopodobne nad偶erki. Zast臋pnica, poprzecznica, wst臋pnica, katnica i zastawka k-k nie zmienione. Wniosek COLITS raczej infekcyjne. Pobrano wycinek do badania histopatologicznego - W wycinkach 艣luz贸wka jelita grubego o zachowanej architektonice gruczo艂owej z miernego stopnia niecharakterystycznym naciekiem zapalnym z kom贸rek jednoj膮drowych z tworzeniem pojedy艅czych gr贸dek ch艂onnych. Obraz nietypowy dla CU. W badaniach immunologicznych - antygen bia艂kowy wyszed艂 w膮tpliwy (wynik 11.4 a od 12 jest dodatni) Reszta bada艅 bez zarzutu, nie wykryto 偶adnych paso偶yt贸w. Do listopada zesz艂ego roku przyjmowa艂am zalecone leki jednak stan si臋 pogarsza艂. By艂o mi nadal s艂abo, mia艂am biegunki na zamian z zaparciem, prakrycznie nic nie mog艂am zje艣膰, schudlam 10kg, pojawiala si臋 krew w kale i wydzielina ropna, czasem wydzielina podobna do s贸rowego bia艂ka. Zmieni艂am lekarza, przepisa艂 mi Assamaks, Controloc, Duspatalin Retard i Encorton. Biegunki troszk臋 ust膮pi艂y ale nadal mia艂am wzd臋ty brzuch i przy ka偶dym przemieszczaniu si臋 ka艂u w jelitach czu艂am potworny b贸l jakbym mia艂a pokruszone szk艂o w brzuchu. po 2 miesi膮cach przyjmowania Encortonu zacz膮艂 szfankowa膰 偶o艂膮dek i kazano odstawi膰 go. Ka偶dego dnia przechodzi艂am paskudne cierpienia. Leki nie pomaga艂y. Wiosn膮 tego roku Wybra艂am si臋 do specjalisty - prof dr hab med. Adama DZ :-) obejrza艂 moje badania i powiedzia艂 偶e mam Chorob臋 Le艣niowskiego Crohna, przepisa艂 mi Metrionidazol, Encorton, Solofalk (to samo co Assamaks) Duspatalin Retard. Po wizycie u niego kompletnie si臋 za艂ama艂am i do tego wszystkiego przypl膮ta艂a si臋 depresja. Na pocz膮tku maja poczu艂am niezniaczn膮 ulg臋 w brzuchu, jednak biegunki i zaparcia powtarza艂y si臋 naprzemiennie tyle 偶e ze zmienjszon膮 cz臋stotliwo艣ci膮. Do tego m贸j j臋zyk zaatakowa艂a grzybica. Odstawi艂am encorton z powodu grzybicy oraz salofalk poniewa偶 mia艂am cz臋ste zaparcia i brzuch jak bani臋. Do dnia dzisiejszego przyjmuj臋 jedynie Duspatalin Retard. Oraz walcz臋 ju偶 5 miesi膮c z grzybic膮 - bior臋 na ni膮 fluconazol 200 Do tej pory nie wiem co mi dolega i jak mam walczy膰, jestem zapisana do kliniki profesora CHojnackiego, b臋d臋 przyj臋ta w listopadzie. zrobi膮 mi tam jeszcze raz kolonoskopi臋 i dodatkowe badania. Co raz cz臋艣ciej zaczynam my艣le膰 偶e sprawc膮 mojego problemu jest grzybica kt贸ra rozwija艂a si臋 latami. Odstawi艂am cukier, unikam w臋glowodan贸w i bior臋 Fluconazol 200 - czuj臋 lekk膮 popraw臋. Kiedy zacz臋艂am zwalcza膰 grzyba, na pocz膮tku bardzo os艂ab艂am, poci艂am si臋, zbiera艂o mnie na wymioty. Pono膰 tak jest jak si臋 truj膮 grzyby. Mam nadziej臋 偶e chospitalizacja u prof Chojnackiego da mi mo偶liwo艣膰 wyleczenia si臋. 呕e w ko艅cu kto艣 okre艣li co mi dolega i b臋d臋 mog艂a zwalczy膰 t膮 paskudn膮 chorob臋 Czekam na Wasze wiadomo艣ci

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ja mam crohna
zmiany w jelicie cienkim, a ale nigdy nie slyszalam o takich dolegliwosciach(wszystkich na raz)jakie wystepuja u Ciebie. dziwne to jest... a jak u Ciebie z jelitem cienkim??mialas enteroklyze klasyczna moze?a ile masz lat i skad jestes?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ghfvuyfg
wiem co prze偶ywasz, bo podobn膮 histori臋 mia艂am zim膮 tego roku, zacze艂o si臋 od dziwnych b贸l贸w brzucha z lewej strony , potem dosz艂a dziwna wydzielina przy wypr贸偶nianiu i zparacia, biegunek nie mia艂am. Zrobili mi kolonoskopie, okaza艂o si臋 ze niekoresleone zpalanie jelita czyli niewiadmo co tak na dobra sparwe, dostalam asamax i znikne艂a wydzielina ale b贸le zosta艂y. Lekarze stwierdzili 偶e wymyslam wiec zaczelam sie leczyc prywatnie, kolejna kolonoskopia i wynik bardzoo mocno spastyczne jelito czyli IBS i zadnych stanow zapalnych, po tygodniu od badania pojawi艂y si臋 krwawienia i b贸l przy wyproznianiu, wkurzona postanowilam zdiagnozowa膰 sie sama, wzie艂am lusterko w d艂o艅 i obejrza艂am sie "tam" dok艂adnie samodiagnoza : szczelina dobytu, kt贸ra nastepnia potwierdzi艂 chirurg w zwyklej osiedlowej przychodni dzieki badaniu pre rectum, a czego wczesniej nie zauwazali uczeni doktorzy z dobrych klinik Prawda jest taka ze prawdopodobnie od poczatku byla to zwykla szczelina odbytu, przez ktora tworzyly sie stany zaplane, gdyby ktos mi ja zdiagnozowa艂 wczesniej a nie po p贸艂 roku to byc moze dawno bym ja wyleczyla, a tak parwdopodobnie czeka mnie zabieg, przez ta glupia szczeline nabawilam sie cholernego IBS, bo przez te pol roku zylam w ogromnym stresie, nie wiedzac co mi jest. I TY zapewne zyjesz w takim samym, automatycznie nakrecajac sobie bole brzuch i biegunki, takie bledne kolo, ktore mi udalo sie przerwac tylko i wylacznie dzieki sobie a nie lekarzom. Dodatkowo zaczelam pic siemie lniane , cudowna sprawa na wsyztkie problemy z jelitami i okresowo w sytuacjach stresowych zazywam duspatalin . Mysle ze leiki lekami, ale dopoki nie uspokoi sie glowa, to nie uspokoja sie jelita i zadne leki nie pomoga.Polecam Ci tez forum dla chorym na CU i CD wpisz w google od razu Ci wyskoczy. Moja wypowiedz nie ejst moze zbyt skladna i poprawna literow ale mam nadzieje 偶e CI pomog艂am. Pamietaj ze nie jestes sama z takimi problemami i w przypadku jelitowych chorob grunt to pozytywne myslenie. Zdrowi zycze :)

Udost臋pnij ten post

Witaj, wyspisa艂am wszystkie diagnozy jekie postawili mi lekarze, sama nie wiem co mi dolega, im wi臋cej pochalaniam informaji tym bardziej jestem przekonana, 偶e doskwiera mi Grzybica, kt贸ra doprowadzi艂a mnie do takiego wyniszczenia organizmu i zapalenia jelita grubego. W grudniu sko艅cz臋 27 lat, pochodz臋 z woj 艂贸dzkiego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
a jak膮 masz morfologi臋, w normie? pytam, bo mam zbli偶one objawy do Twoich, a dodatkowo spor膮 niedokrwisto艣膰. mam zdiagnoaowan膮 celiaki臋, ale wobec braku poprawy po p贸艂 roku na diecie bezglutenowej czekaj膮 mnie teraz kolejne badania, tj. powt贸rna gastroskopia z pobraniem wycink贸w z dwunastnicy oraz kolonoskopia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
a t膮 grzybic臋 to na jakiej podstawie podejrzewasz? mia艂a艣 robiony posiew z ka艂u w tym kierunku?

Udost臋pnij ten post

Zapomnia艂am odpowiedzie膰 na pytanie odno艣nie jelita cienkiego, przy kolonoskopi kt贸r膮 mia艂am robion膮 rok temu nie da艂o si臋 zajrze膰 do jelita cienkiego, endoskop wypada艂 do poprzecznicy i by艂y trudne warunki. Eneroklizy nie mia艂am.

Udost臋pnij ten post

dzi臋kuj臋 za post i za wsparcie. W艂a艣nie najgorsze jest to, 偶e lekarze cz臋sto nie wiedz膮 jak leczy膰, m贸wi膮 偶e wmawiamy sobie z艂e samopoczucie. Gastrolog z mojego miasta ostatnio powiedzia艂 mi 偶ebym czeka艂a jak przyjmi膮 mnie do kliniki w 艂odzi bo on nie potrafi mi pom贸c - uwa偶a 偶e jestem ci臋偶kim przypadkiem. Moj lekarz rodzinny za to nie potrafi mi udzieli膰 informacji w jakiej dawce powinnam przyjmowa膰 lek na grzybic臋 FLUCONAZOL bo jak do tej pory w swojej praktyce lekarskiej si臋 z tym nie zetkn膮艂 :/ Stres bardzo przeszkadza i staram si臋 wyluzowa膰, z depresji ju偶 wychodz臋 i samopoczucie si臋 poprawi艂o ;) dobrze jest wymieni膰 swoje do艣wiadczenia i dowiedzie膰 si臋 czego艣, tak wi臋c raz jeszcze dzi臋kuj臋 i pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
a odpowiesz na moje pytania?

Udost臋pnij ten post

yagna morfologie mam s艂ab膮, prakrycznie wszystko delikatnie poni偶ej normy. Je艣li chodzi o grzybic臋 to na pewno mialam ja w jamie ustnej, duzy bialy nalot ktory na prawde ci臋zko usun膮膰, pojawia sie od 5 miesiecy a to znak ze grzyb jest nadal w organizmie, poza tym mam rozne objawy wskazuj膮ce na to ze jest w jelitach, konkretne badania b臋d臋 miala wykonane w listopadzie. Kiedy艣 bardzo ba艂am si臋 kolonoskopii, gastroskopii etc. krepowalam si臋, a teraz wiem ze im wiecej tym lepiej dla nas samych, tylko jeszcze trzeba trafic na dobrego lekarza i miec mozliwosci przeprowadzenia takich badan. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
dzi臋ki, ja te偶 przez d艂uzszy czas mia艂am morfologi臋 na dolnej granicy normy, teraz ju偶 sporo poni偶ej. podobnie jak Ty schud艂am (b臋d膮c w ci膮偶y!!) a ju偶 wcze艣niej by艂am bardzo szczup艂a. zauwa偶y艂am te偶 zmiany wypr贸偶nie艅, tzn. 艣luz w kale i niestrawione resztki. no niby jest ta celiakia, ale mo偶e si臋 okaza膰, 偶e to nie jedyna moja choroba :O ja b贸li brzucha raczej nie mam tylko wzd臋cia i uczucie wiecznej niestrawno艣ci, przelewanie i bulgotanie w brzuchu. grzybicy raczej u siebie nie podejrzewam, bo posiew ka艂u nic nie wykaza艂. ech, mam cykora przed tymi badaniami, a raczej ich wynikami :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
i jeszcze zapomnia艂am napisa膰, 偶e jestem z 艁odzi, wi臋c jakby co to mo偶emy si臋 wymieni膰 do艣wiadczeniemi co do lekarzy. ja obecnie lecz臋 si臋 u gastrologa dr Beaty Wo藕niak.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 markami
Yagna czy wiesz gdzie teraz przyjmuje dr Beata Wo藕niak??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 yagna
dr Wo藕niak przyjmuje w ENDOTERAPII, ul. Kopernika 38, tel. 253-17-00. sorry, 偶e dopioero teraz, ale nie wchodzi艂am ostatnio na kafe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moje doswiadczenia
mia艂am podobne problemy,poczyta艂am troche na forum i wybra艂am taki przepis.Czosnek posieka膰 dodac sok z cytryny ,zalac zimna przegotowon膮 wod膮 i po 24godz nalewka nadaje sie do picia.Pije to ju偶 3tygodnie i juz od pierwszego dnia dolegliwosci ustapi艂y polecam i dziekuje osobie na forum kt贸ra to poleci艂a

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 tribux
Sprzedam tabletki tribux! 20 z艂 za opakowanie. Kontakt na emiala

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 penelopa38
caro7777 prosze o kontakt !!!bardzo wa偶na sprawa w zwi膮zku z dolegliwo艣ciami!!!pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ma艣lankowa3
Ja jeszcze spr贸bowa艂abym na Waszym miejscu innego rozwiaznia.A mianowicie,aby wspom贸c dzia艂anie i prawid艂owe funcjonowanie jelit dobrze jest pobrac przez jaki艣 czas dobry probiotyk-jak np.enterol.Zawiera on dro偶dze probiotyczne,kt贸re doskonale sprawdzaj膮 si臋 w przypadku biegunek poantybiotykowych, a tak偶e biegunek wywo艂anych zaka偶eniami czy biegunek podr贸偶nych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Istynka
Prosty naturalny i skuteczny 艣rodek na wylecznie jelit. Naczco pijcie sok z burak贸w( na litr soku z burak贸w z sokowir贸wki 3 艂y偶ki miodu i sok z jednej du偶ej cytryny). Moja kole偶anka wyleczy艂a nawet wrzodrzej膮ce zapalenia jelit, z kt贸rym nawet profesorowie nie dawali sobie rad臋. SMACZNEGO!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nefrytka
Po pierwsze zmie艅 swoje nastawienie psychiczne, uwierz w pot臋g臋 pozytywnego my艣lenia,Polecam "Pot臋g臋 pod艣wiadomo艣ci" Josepha Murphiego. Poza tym sprawd藕 stron臋 http://lewatywa.edu.pl/ , to bardzo prosty i skuteczny spos贸b na zdrowe jelita dla ka偶dego. Ju偶 Hipokrates go stosowa艂 , a teraz to lekarze tylko by faszerowali lekami, chyba tylko dlatego 偶e maj膮 sp贸艂k臋 z farmaceutami w aptekach.

Udost臋pnij ten post

problemy z jelitami miewam czasem, pomagaj膮 mi probiotyki np. lactoral, probiotyki w diecie, jogurty naturalne, og贸rki kiszone, je艣li chodzi o lewatyw臋... to sama nie wiem, chyba nie odwa偶y艂abym si臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bombasticc
czy kto艣 z was bierze asamax??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lekoczka
ja mam CU i bior臋 asamax jako chemoprewencj臋, nie podoba mi si臋 to, ale c贸z....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 komicak
asamax jest refundowany?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 teoretyk22
z tego co wiem jest, opakowanie asamaxu kosztuje oko艂o 8,2z艂

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 melbazlodem
ostatnio kupi艂am asamax po 8,10 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rewalin
m贸j kolega dosta艂 grzybicy jelita, koszamr, m贸wi臋 wam, nawet krwawi艂, ma skierowanie na kolonoskopi臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pismaknosem
o rany, na szcz臋艣cie nie mam tego w sobie, ale krwawienie to ju偶 mega zaawansowana rzecz, nie? jelita s膮 takie delikatne

Udost臋pnij ten post