Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

caro7777

Zapalenie Jelita, Grzybica układu pokarmowego , Crohn - Zaparcia, Biegunka

Polecane posty

Witam, chciałabym się podzielić swoimi doświadczeniami a także poznać Wasze opinie i rady na temat walki z tymi uciążliwymi chorobami. Od ponad roku czasu leczę się, jak dotąd bezskutecznie. Lekarze stawiają mi rózne diagnozy - Choroba leśniowskiego Crohna, IBS, Zapalenie Jelita Gróbego. Wszyscy mają różne teorie i mam ciągle zmieniane leki, poprawa w samopoczuciu minimalna. Opiszę może teraz jak to wszsytko doskwierało mi przez te ostatnie lata. Od zawsze miałam problemy z niestrawnością. Od czasu do czasu miałam ataki biegunki po zjedzeniu surówki czy po objedzeniu się po przegłodzeniu. Dwa lata temu zaczeło się zaostrzać, pamiętam święa Bożego Narodzenia, zastawiony stół pysznościami a ja nic nie mogłam przełknąć bo to co zjadlam od razu ze mnie wylatywało. Narzekałam sobie wtedy na dziwny ból brzucha w lewym boku, czułam że mam tam żywą ranę... po kilku tygodniach uspokoiło się i zaniedbałam sprawę. Z czasem jednak dolegliwośi powracały, do tego wszystkiego zaczęłam tracić na wadze, było mi słabo, czułam że brakuje mi powietrza, szybko się męczyłam. Biegunki dokuczały mi prawie każdego dnia, przy czym na początku zawsze było zaparcie, gdy już się rozkorkowało czułam ulgę i biegunka mogła ze mnie wyjść już prawie bezboleśnie. Z dnia na dzień opadałam z sił, włosy zaczęły mi wypadać, paznokcie u nóg przybrały żółtawego koloru i zaczęły pękać na całej długości, poszłam do lekarza i o wszyskim powiedziałam dokładnie. Zrobiłam badania, okazało się że mam w kale krew i podwyższone OB. Wysłano mnie na kolonoskopie, gastroskopie i tomografie, przy okazji badania immunologiczne krwi. KOLONOSKOPIA - W całej esicy pośród prawidłowej siatki naczyń liczne miejcami w skupiskach aftopodobne nadżerki. Zastępnica, poprzecznica, wstępnica, katnica i zastawka k-k nie zmienione. Wniosek COLITS raczej infekcyjne. Pobrano wycinek do badania histopatologicznego - W wycinkach śluzówka jelita grubego o zachowanej architektonice gruczołowej z miernego stopnia niecharakterystycznym naciekiem zapalnym z komórek jednojądrowych z tworzeniem pojedyńczych gródek chłonnych. Obraz nietypowy dla CU. W badaniach immunologicznych - antygen białkowy wyszedł wątpliwy (wynik 11.4 a od 12 jest dodatni) Reszta badań bez zarzutu, nie wykryto żadnych pasożytów. Do listopada zeszłego roku przyjmowałam zalecone leki jednak stan się pogarszał. Było mi nadal słabo, miałam biegunki na zamian z zaparciem, prakrycznie nic nie mogłam zjeść, schudlam 10kg, pojawiala się krew w kale i wydzielina ropna, czasem wydzielina podobna do sórowego białka. Zmieniłam lekarza, przepisał mi Assamaks, Controloc, Duspatalin Retard i Encorton. Biegunki troszkę ustąpiły ale nadal miałam wzdęty brzuch i przy każdym przemieszczaniu się kału w jelitach czułam potworny ból jakbym miała pokruszone szkło w brzuchu. po 2 miesiącach przyjmowania Encortonu zaczął szfankować żołądek i kazano odstawić go. Każdego dnia przechodziłam paskudne cierpienia. Leki nie pomagały. Wiosną tego roku Wybrałam się do specjalisty - prof dr hab med. Adama DZ :-) obejrzał moje badania i powiedział że mam Chorobę Leśniowskiego Crohna, przepisał mi Metrionidazol, Encorton, Solofalk (to samo co Assamaks) Duspatalin Retard. Po wizycie u niego kompletnie się załamałam i do tego wszystkiego przyplątała się depresja. Na początku maja poczułam niezniaczną ulgę w brzuchu, jednak biegunki i zaparcia powtarzały się naprzemiennie tyle że ze zmienjszoną częstotliwością. Do tego mój język zaatakowała grzybica. Odstawiłam encorton z powodu grzybicy oraz salofalk ponieważ miałam częste zaparcia i brzuch jak banię. Do dnia dzisiejszego przyjmuję jedynie Duspatalin Retard. Oraz walczę już 5 miesiąc z grzybicą - biorę na nią fluconazol 200 Do tej pory nie wiem co mi dolega i jak mam walczyć, jestem zapisana do kliniki profesora CHojnackiego, będę przyjęta w listopadzie. zrobią mi tam jeszcze raz kolonoskopię i dodatkowe badania. Co raz częściej zaczynam myśleć że sprawcą mojego problemu jest grzybica która rozwijała się latami. Odstawiłam cukier, unikam węglowodanów i biorę Fluconazol 200 - czuję lekką poprawę. Kiedy zaczęłam zwalczać grzyba, na początku bardzo osłabłam, pociłam się, zbierało mnie na wymioty. Ponoć tak jest jak się trują grzyby. Mam nadzieję że chospitalizacja u prof Chojnackiego da mi możliwość wyleczenia się. Że w końcu ktoś określi co mi dolega i będę mogła zwalczyć tą paskudną chorobę Czekam na Wasze wiadomości

Gość ja mam crohna
zmiany w jelicie cienkim, a ale nigdy nie slyszalam o takich dolegliwosciach(wszystkich na raz)jakie wystepuja u Ciebie. dziwne to jest... a jak u Ciebie z jelitem cienkim??mialas enteroklyze klasyczna moze?a ile masz lat i skad jestes?

Gość ghfvuyfg
wiem co przeżywasz, bo podobną historię miałam zimą tego roku, zaczeło się od dziwnych bólów brzucha z lewej strony , potem doszła dziwna wydzielina przy wypróżnianiu i zparacia, biegunek nie miałam. Zrobili mi kolonoskopie, okazało się ze niekoresleone zpalanie jelita czyli niewiadmo co tak na dobra sparwe, dostalam asamax i znikneła wydzielina ale bóle zostały. Lekarze stwierdzili że wymyslam wiec zaczelam sie leczyc prywatnie, kolejna kolonoskopia i wynik bardzoo mocno spastyczne jelito czyli IBS i zadnych stanow zapalnych, po tygodniu od badania pojawiły się krwawienia i ból przy wyproznianiu, wkurzona postanowilam zdiagnozować sie sama, wziełam lusterko w dłoń i obejrzałam sie "tam" dokładnie samodiagnoza : szczelina dobytu, która nastepnia potwierdził chirurg w zwyklej osiedlowej przychodni dzieki badaniu pre rectum, a czego wczesniej nie zauwazali uczeni doktorzy z dobrych klinik Prawda jest taka ze prawdopodobnie od poczatku byla to zwykla szczelina odbytu, przez ktora tworzyly sie stany zaplane, gdyby ktos mi ja zdiagnozował wczesniej a nie po pół roku to byc moze dawno bym ja wyleczyla, a tak parwdopodobnie czeka mnie zabieg, przez ta glupia szczeline nabawilam sie cholernego IBS, bo przez te pol roku zylam w ogromnym stresie, nie wiedzac co mi jest. I TY zapewne zyjesz w takim samym, automatycznie nakrecajac sobie bole brzuch i biegunki, takie bledne kolo, ktore mi udalo sie przerwac tylko i wylacznie dzieki sobie a nie lekarzom. Dodatkowo zaczelam pic siemie lniane , cudowna sprawa na wsyztkie problemy z jelitami i okresowo w sytuacjach stresowych zazywam duspatalin . Mysle ze leiki lekami, ale dopoki nie uspokoi sie glowa, to nie uspokoja sie jelita i zadne leki nie pomoga.Polecam Ci tez forum dla chorym na CU i CD wpisz w google od razu Ci wyskoczy. Moja wypowiedz nie ejst moze zbyt skladna i poprawna literow ale mam nadzieje że CI pomogłam. Pamietaj ze nie jestes sama z takimi problemami i w przypadku jelitowych chorob grunt to pozytywne myslenie. Zdrowi zycze :)

Witaj, wyspisałam wszystkie diagnozy jekie postawili mi lekarze, sama nie wiem co mi dolega, im więcej pochalaniam informaji tym bardziej jestem przekonana, że doskwiera mi Grzybica, która doprowadziła mnie do takiego wyniszczenia organizmu i zapalenia jelita grubego. W grudniu skończę 27 lat, pochodzę z woj łódzkiego

Gość yagna
a jaką masz morfologię, w normie? pytam, bo mam zbliżone objawy do Twoich, a dodatkowo sporą niedokrwistość. mam zdiagnoaowaną celiakię, ale wobec braku poprawy po pół roku na diecie bezglutenowej czekają mnie teraz kolejne badania, tj. powtórna gastroskopia z pobraniem wycinków z dwunastnicy oraz kolonoskopia.

Gość yagna
a tą grzybicę to na jakiej podstawie podejrzewasz? miałaś robiony posiew z kału w tym kierunku?

Zapomniałam odpowiedzieć na pytanie odnośnie jelita cienkiego, przy kolonoskopi którą miałam robioną rok temu nie dało się zajrzeć do jelita cienkiego, endoskop wypadał do poprzecznicy i były trudne warunki. Eneroklizy nie miałam.

dziękuję za post i za wsparcie. Właśnie najgorsze jest to, że lekarze często nie wiedzą jak leczyć, mówią że wmawiamy sobie złe samopoczucie. Gastrolog z mojego miasta ostatnio powiedział mi żebym czekała jak przyjmią mnie do kliniki w łodzi bo on nie potrafi mi pomóc - uważa że jestem ciężkim przypadkiem. Moj lekarz rodzinny za to nie potrafi mi udzielić informacji w jakiej dawce powinnam przyjmować lek na grzybicę FLUCONAZOL bo jak do tej pory w swojej praktyce lekarskiej się z tym nie zetknął :/ Stres bardzo przeszkadza i staram się wyluzować, z depresji już wychodzę i samopoczucie się poprawiło ;) dobrze jest wymienić swoje doświadczenia i dowiedzieć się czegoś, tak więc raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam

Gość yagna
a odpowiesz na moje pytania?

yagna morfologie mam słabą, prakrycznie wszystko delikatnie poniżej normy. Jeśli chodzi o grzybicę to na pewno mialam ja w jamie ustnej, duzy bialy nalot ktory na prawde cięzko usunąć, pojawia sie od 5 miesiecy a to znak ze grzyb jest nadal w organizmie, poza tym mam rozne objawy wskazujące na to ze jest w jelitach, konkretne badania będę miala wykonane w listopadzie. Kiedyś bardzo bałam się kolonoskopii, gastroskopii etc. krepowalam się, a teraz wiem ze im wiecej tym lepiej dla nas samych, tylko jeszcze trzeba trafic na dobrego lekarza i miec mozliwosci przeprowadzenia takich badan. pozdrawiam

Gość yagna
dzięki, ja też przez dłuzszy czas miałam morfologię na dolnej granicy normy, teraz już sporo poniżej. podobnie jak Ty schudłam (będąc w ciąży!!) a już wcześniej byłam bardzo szczupła. zauważyłam też zmiany wypróżnień, tzn. śluz w kale i niestrawione resztki. no niby jest ta celiakia, ale może się okazać, że to nie jedyna moja choroba :O ja bóli brzucha raczej nie mam tylko wzdęcia i uczucie wiecznej niestrawności, przelewanie i bulgotanie w brzuchu. grzybicy raczej u siebie nie podejrzewam, bo posiew kału nic nie wykazał. ech, mam cykora przed tymi badaniami, a raczej ich wynikami :(

Gość yagna
i jeszcze zapomniałam napisać, że jestem z Łodzi, więc jakby co to możemy się wymienić doświadczeniemi co do lekarzy. ja obecnie leczę się u gastrologa dr Beaty Woźniak.

Gość markami
Yagna czy wiesz gdzie teraz przyjmuje dr Beata Woźniak??

Gość yagna
dr Woźniak przyjmuje w ENDOTERAPII, ul. Kopernika 38, tel. 253-17-00. sorry, że dopioero teraz, ale nie wchodziłam ostatnio na kafe.

Gość moje doswiadczenia
miałam podobne problemy,poczytałam troche na forum i wybrałam taki przepis.Czosnek posiekać dodac sok z cytryny ,zalac zimna przegotowoną wodą i po 24godz nalewka nadaje sie do picia.Pije to już 3tygodnie i juz od pierwszego dnia dolegliwosci ustapiły polecam i dziekuje osobie na forum która to poleciła

Gość tribux
Sprzedam tabletki tribux! 20 zł za opakowanie. Kontakt na emiala

Gość penelopa38
caro7777 prosze o kontakt !!!bardzo ważna sprawa w związku z dolegliwościami!!!pozdrawiam

Gość maślankowa3
Ja jeszcze spróbowałabym na Waszym miejscu innego rozwiaznia.A mianowicie,aby wspomóc działanie i prawidłowe funcjonowanie jelit dobrze jest pobrac przez jakiś czas dobry probiotyk-jak np.enterol.Zawiera on drożdze probiotyczne,które doskonale sprawdzają się w przypadku biegunek poantybiotykowych, a także biegunek wywołanych zakażeniami czy biegunek podróżnych.

Gość Istynka
Prosty naturalny i skuteczny środek na wylecznie jelit. Naczco pijcie sok z buraków( na litr soku z buraków z sokowirówki 3 łyżki miodu i sok z jednej dużej cytryny). Moja koleżanka wyleczyła nawet wrzodrzejące zapalenia jelit, z którym nawet profesorowie nie dawali sobie radę. SMACZNEGO!

Gość nefrytka
Po pierwsze zmień swoje nastawienie psychiczne, uwierz w potęgę pozytywnego myślenia,Polecam "Potęgę podświadomości" Josepha Murphiego. Poza tym sprawdź stronę http://lewatywa.edu.pl/ , to bardzo prosty i skuteczny sposób na zdrowe jelita dla każdego. Już Hipokrates go stosował , a teraz to lekarze tylko by faszerowali lekami, chyba tylko dlatego że mają spółkę z farmaceutami w aptekach.

problemy z jelitami miewam czasem, pomagają mi probiotyki np. lactoral, probiotyki w diecie, jogurty naturalne, ogórki kiszone, jeśli chodzi o lewatywę... to sama nie wiem, chyba nie odważyłabym się...

Gość bombasticc
czy ktoś z was bierze asamax??

Gość lekoczka
ja mam CU i biorę asamax jako chemoprewencję, nie podoba mi się to, ale cóz....

Gość komicak
asamax jest refundowany?

Gość teoretyk22
z tego co wiem jest, opakowanie asamaxu kosztuje około 8,2zł

Gość melbazlodem
ostatnio kupiłam asamax po 8,10 :)

Gość rewalin
mój kolega dostał grzybicy jelita, koszamr, mówię wam, nawet krwawił, ma skierowanie na kolonoskopię

Gość pismaknosem
o rany, na szczęście nie mam tego w sobie, ale krwawienie to już mega zaawansowana rzecz, nie? jelita są takie delikatne