Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyhhh......

Skurcze macicy???

Polecane posty

Jestem w 17 tygodniu ciazy i na ostatniej wizycie u ginekologa dowiedzialam sie,ze mam skurcze macicy, tzw "macica postawna". Powiedzial,ze jest to przyczyna poronien :/ Przepisal tabletki i powiedzial, ze jakby cos sie dzialo to zeby sie zglosic do niego. Z tym, ze ja za bardzo nie odczuwam tych skurczy i tak na prawde to juz sama nie wiem co mogloby byc niepokojace:/ Dziewczyny wiecie cos w tym temacie, miala ktoras podobna sytuacje??

Gość saleminka8
macica postawna,a lekarz nie powiedział przypadkiem,ze macica się stawia ? :) mnie się stawia od 13 tygodnia a teraz jestem w 8 meisiącu ;) i jakie poronienie,głupek...bierze się leki i jest ok,a nie straszy sie odrazu pacjentki.

Gość saleminka glupia to ty
jestes na to trzeba uwazac!!!!!!!!!!!

Gość he he postawna macica
:) mnie lekarz powiedział, że macica się stawia, w sensie, że twardnieje, czyli jest skurcz, choć może być niebolesny. dosatałam leki rozkurczowe i było dobrze, ale musiałam się oszczędzać.

No tak tak, tak tez powiedzial, ze sie stawia :) Czyli nie musze sie zbytnio przejmowac? Jeszcze powiezial, zeby seksu nie uprawiac :( A moglabys mi powiedziec czy Ty to zauwazasz/zauwazalas w jakis konkretny sposob??

i jeszcze pytanko, jak dlugo bralyscie te leki rozkurczowe?? Mi przepisal nospe i duphaston.

Gość ja mam taką macicę
mi stwierdził taką macicę w 10 tc, stawia się od początku ciąży, teraz jestem w 35 tc i wszystko ok. Leżę i żadnych leków nie biorę, tylko no-spę od czasu do czasu, gdy skurczy jest więcej niż 6 na dobę. i magnez biorę codziennie tych skurczy nie sposób przeoczyć,chociaż nie są bolesne, nasilają się gdy się przeforsujesz fizycznie, niepokojace jest gdy brzuch się stawia więcej niż 6 razy na dobę, zapisuj sobie, to latwo zauważyć, nagle brzuszek robi sie twardy jak kamień i ciągnie, nieprzyjemne uczucie. mi na początku stawiał się 1-3 razy dziennie

Gość saleminka8
odpowiem za wszystkie kobiety,które mają z tym problem,bo raczej w ten sam sposób się to ujawnia: np.przy czynnościach fizycznych(noszeniu cięższych rzeczy,pochylaniu się,zbyt długie chodzenie,stanie,wszelkie napięcie brzucha powoduje tą dolegliwość) wtedy nie należy masować brzucha ręką,podobno ciepłe dłonie mogą nasilić to.Seks jest zakazany ze względu na to,że podczas np.orgazmu macica się znowu napnie. Ja na początkowym etapie miałam na to sposób:połozenie się na lewym lub prawym boku i spokojne oddychanie,odrazu puszczało mi napięcie,po prostu trzeba sobie znaleźć na te stawianie się sposób ;) ale teraz jestem w 8 meisiacu i nic mi nie pomaga już,ale to już inna historia,bo od 28 tygodnia brałam leki na skurcze i już jestem po odstawieniu i macica mi twardnieje kilkanaście razy dziennie,nawet jak wstaje z łóżka I jeszcze nie słyszałam,że to moze być powód do poronienia,chyba że szyjka się nagle zacznie skracać i otwierać to tak,ale jeśli jest ok to nie ma się czym przejmować a odpoczywać więcej :)

Gość he he postawna macica
leki brałam do 36 tyg. ja czułam takie twardnienie, napinanie brzucha i ciągniecie do dołu, ale nie było to bolesne. na pewno trzeba bardziej na siebie uważać, nie przesadzać z wysiłkiem, dużo odpoczywać. no i lekarz powinien kontrolować stan szyjki macicy, czy się nie skraca. mnie sie skracała i miałam zalożony pessar. będzie dobrze, nie martw się :)

hmmm no i wlasnie tylko jak leze wyprostowana na plecach to potrafie stwierdzic, ze brzuch jest twardszy ale w zadnej innej pozycji tego nie odczuwm. Dziekuje wam bardzo dziewczyny za naswietlenie sprawy :) :*