Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przerażona - pliisssssss odp

piwo a ciąża - do kobiet ktore już urodziły!!

Polecane posty

Dziewczyny oczytałam się już że alkohol szkodzi dziecku. To wiem. I jak już wiem że jestem w ciąży za nic w świecie pić nie będę, nawet łyka. Ale niech mi któraś z mam odpowie czy wypijając 1 piwo w początkowej ciąży, mam na myśli tak z tydzień po zapłodnieniu (tak wyliczam sobie sama), nie wiedząc że jestem w ciąży mogłam dziecku zaszkodzić?????? jak to jest? czy na początku dziecko jednak nie pochłania tego co matka bo nie ma pępowiny????? i nie wklejajcie mi linków, bo generalnie wiem że nie wolno, chodzi mi tylko o pierwsze np. dwa tygodnie ciąży.

Gość alexis34
totalna bzdura..moja kolezanka byla w ciazy ,nie wiedziala i chodzila na solarium,druga kolezanka brała jakies leki bo była chora,sama wypiłam piwo bedac w ciazy

Gość stedentka wsz
nie szkodzi podobno jak matka nie wie do 6 ms to dziecko jest osloniete... ze nie dochodzi do niego ten alkohol sama wypilam 3 drinki jak nie wiedzialam synek zdrowy

Gość stedentka wsz
do 6 tyg

oj dzięki dziewczyny, a studentko może wiesz jak jest z tym przenikaniem pokarmu? dziecko wchłania to co matka na początku w pierwszych tygodniach????

Gość ja sie dowiedzialam o
ciazy w 3-4 tygodniu, pierwsze 3 tygodnie ostro imprezowałam;/....tez bylam przerazona ale teraz mam sliczna zdrowa córcie;) nic sie nie stanie...nie panikuj....przeciez wiekszosc kobiet nie wie o ciazy odrazu....lepiej nie pij juz alkoholu;)..

Ja będąc w ciąży wypiłam w 1 m-cu dwa duże grzańce, bo nie wiedziałam jeszcze o dziecku :) Wszystko jest w porządku:)

Gość stedentka wsz
tak nie wchlania do 6 tyg wiec spokojnie

ufff dziekuję za odp :)

Gość No wiec tak
Na poczatku dziecko nie ma zadnego polaczenia z matka a odzywia sie cialkiem zóltym. Tak jest dopóki w pelni nie wyksztalci sie lozysko. Lozysko zaczyna w pelni funkcojonowac okolo 8 tygodnia. Substancje chemiczne moga przenikac do dziecka do 8 tygodnia ale jedyna prawdziwa obawa sa szkodliwe leki/ wirusy/ pasozyty i rzadziej bakterie. Jedzeniem nie ma co sie przejmowac. Nieswiadome piscie alkoholu w pierwszych kilku tygoniach ciazy nie ma wplywu na dziecko. Sytuacje zmienia sie w momencie gdy lozysko jest w pelni wyksztalcone. Wtedy picie alkoholu jest szkodliwe dla plodu. Ja znam kogos kto w 5 tygodniu ciazy - nie wiedzac o niej - wypil 2 pelne butelki wina. Ciaza przebiegala ksiazkowo a dziecko urodzilo sie w 100% zdrowe.

ogladalam taki program wlasnie o wplywie alkoholu na dziecko i powiedzieli, ze niestety nie udalo sie do konca zbadac tego uzaleznienia i kazda kobieta, a wlasciewie jej dziecko inaczej reaguje. w niektorych przypadkach na dziecku odbije sie jednorazowe picie, a w innych, nawet jak matka bedzie czesto pila nie wplynie to na dziecko

Gość Joanna30--
Ja w ciązy, jeszcze o niej nie wiedząc, wypiłam ok. 6 butelek 0,5l piwa. jak już o ciąży wiedziałam, to zdarzało mi się średnio wypić 1 szklankę piwa na tydzien.na swięta lampka wina czerwonego. A karmiąc piersią kilkakrotnie wypiłam po jednym piwie. syn ma 3 lata, dużo wyzszy i lepiej zbudowany (nie gruby) od róweiśników i nawet nieco starszych chłopców. , zdrowy i radosny, mądry.

naprawde dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Gość mama malego Danielka
Ja, gdy nie wiedzialam jeszcze, ze jestem w ciazy (3-4 tydzien) , poszlam na wesele, gdzie nie stronilam od wina i wrocilam do domu w stanie mocno wskazujacym ;), a synek moj ma teraz 7 tygodni, urodzil sie z waga 4275 gr i do tej pory jest zdrowiutki, wiec sie nie przejmuj :)