Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milczaca

mam chlopaka ktory jest synem alkoholika

Polecane posty

Gość milczaca

jestem juz z chlopakiem 2 lata.. kocham go i on mnie tez.. lecz boje sie zaangazowac do koncaa a przyczyna tego jest fakt ze jest synem alkoholika( jego dziadek tez nim byl) i nie wiem jak prawdopodobne jest to ze on tez bedzie pil. zalezy mi na nim ale nie jestem gotowa w przyszlosci do takich poswiecen aby zyc z alkoholikiem... co mam zrobic? porozmawiac z nim o tym ?? czy po prostu dac sobie spokoj?

Dokładnie, możliwe, że on czuje wstręt do alkoholu, związany z sytuacją jego ojca i dziadka.

Gość obecnaChwilowoTu
trudna sprawaa

Gość Taka prawda.
Mój mąż jest synem alkoholika. Nie pije. Zbyt wiele przeżył i zbyt dużo się naoglądał. Ja jestem córka alkoholika i nienawidzę alkoholu.

Gość wlasnie mi moja była
tez podobne rzeczy zarzucala, w koncu poszedlem po rozum i rzucilem ją , teraz mam nową, lepsza :). Ludzie często nie maja o czym pojecia i piep..a bez sensu ;/

Gość milczaca
rozmawialam kiedys z nim na ten temat i powiedzial ze nierozumie dlaczgo jego tata pije skoro sam mial taki koszmar z ojcem.. powiedzial ze nigdy by nie zrobil takiego czegos swojemu dziecku ale mam pewne watpliwosci chodze z nim na imprezy i tak jak inni znajomi on tez sie napije narazie to nic powaznego pije kiedy sa jakies okazje a gdy ja nie pije nic on pije mniej ale obwaiam sie ze z czasem moze nad tym nie panowac i przeraza mnie to ze u niego w rodzinie kilka osob mialo z tym problem

kiedys nawte pamietam byl artykul, ze wlasnie calkowicie odwrotnie jest i dzieci alkoholików nie wpadaja w alkoholizm, oczywisice jesli nie chca. ale niektórym latwiej kogoś szufladkować i mówić co mu sie wydaje

Gość hiihiheihihs
No własnie.... ludzie nie wiedza i sie wymadrzaja ... niestety ale takich co sie wymadrzaja to sie traktuje z politowaniem. To ze ojciec był alkoholikiem wcale nie oznacza ze on tez nim zostanie.

Gość milczaca
nie chce go skreslic bo mi a nim bardzo zalezy.. jest on bardzoo wrazliwa osoba wiele przezyl ale potrafi sie cieszyc z zycia.. ma "lekka" nerwice jak sam mi powiedzial wkoncu troche przeszedl. obawiam sie tylko ze gdy pojawia sie problemy powazne i nie bd sobie mogl z czyms poradzic to siegnie po alkohol a wiele osob mowilo mi ze dzieciom alkoholikow jest latwiej wpasc w nalog..

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbl
No to go zostaw...

nie sluchaj tych osób, zycie jest za krotkie żeby tracić czas dla idiotow, ja też spadam, nie bede marnował czasu - wlasnego, lub waszego, wybierzcie sami:)

Gość milczaca
jak juz wczesniej napisalam zalezy mi na nim i decyzja ze mam go zostawic nie bedzie chwilowym impulsem.. wiem ze stwierdzenie niedaleko pada jablko od jabloni jest troche stereotypem.. ale chyba mam prawo miec watpliwosci.. mysle z nim porozmawiac o moich watpliwosciach ale wiem ze taka rozmowa sprawilabym mu wielka przykrosc a tego nie chce..

Gość doradze ci cos fajnego
wszystko zalezy od faceta.... obserwuj go na imprezach czy np. potrafi powiedziec NIE gdy ktos go namawia...jesli tak to nie szukaj dziury...

Gość milczaca
superlaska w adidaskach-- dziekuje za odpowiedzi napewno mi troche pomogly, przynajmniej wiem ze nie zrezyguje tak latwo... wiem jedno sama tego doswiadczylam ze nie warto oceniac ludzii do puki sie ich nie pozna to co robi rodzina i najblizsi znajomi nie daje pewnosci ze ta osoba tez taka bd.. czasem z wzorowej rodziny mlody czlowiek moze zostac narkomanem lub morderca

Gość milczaca
obserwowalam go na imprezach i jesli chodzi o alkohol to pije zazwyczaj jak inni znajomi na takich spotkaniach

Gość Milcząca ty nie patrz na
to ,że On pije tak jak reszta znajomych..Patrz na to jak się zachowuje po alkoholu,czy jak prosisz by już przestał to stosuje się do tego co mówisz. Też kiedyś myślałam,że dzieci alkoholików to w przyszłości abstynenci.Niestety ale nie zawsze to się sprawdza.Pochodzę z takiej rodziny,ja sama rzadko pijam alkohol ale moi dwaj bracia:-( szkoda słów.Zgotowali swoim dzieciom taki sam los jaki był ich udziałem.I najgorsze jest to,że ich żony już przed ślubem widziały sygnały,że będzie ciężko. Tak więc obserwuj i wyciągaj wnioski.Nie porównuj go do innych,patrz na to czy dotrzymuje standartów jakie Ty mu wyznaczasz a nie towarzystwo.

Gość sdfss
mojej mamy ojciec byl alkoholikiem i nikt z jej story z alko nie przesadza,ojca rowniez byl :moj ojciec to alkoholik i jego bracia tez lubi pic

kiedys nawte pamietam byl artykul, ze wlasnie calkowicie odwrotnie jest i dzieci alkoholików nie wpadaja w alkoholizm, oczywisice jesli nie chca.... A Ty myslisz ze Ci popadajacy w alkoholizm chca w niego popadac... :/ ? Roznie to bywa. Majac w rodzinie alkoholika czasem powielamy jego bledy bo po prostu nie mamy innych wzorcow. Ale czesto jest tez tak ze skutek jest odwrotny - taki mamy wstret ze nie pijemy. Ale nie mozna nikogo szufladkowac jak to kolega juz tu powiedzial...

Gość SoKinia
Na tej stronie można zakupić kilka poradników na temat DDA www.przemiana.otwarte24.pl Księgarnia Przemiana - DDA, Literatura Uzależnień

Gość Zuzanna Ameliiia
Nie skreslalabym tego chlopaka tylko dlatego , ze pochodzi z rodziny z alkoholowym obciazeniem. Jestes z nim wystarczajaco dlugo aby go znac: Popatrz jak reaguje na stres, w jaki sposob radzi sobie ze swoimi ciezkimi chwilami i co go najbardziej dopinguje. Tam znajdziesz odpowiedz na Twoje pytania.

Gość moj chlopak ma matke alkoholic
i sama nie wiem co myslec,niby on mowi,ze on nigdy by tego nie zrobil swojej rodzinie,ale jak wiadomo to tylko slowa,a niewiadomo jak bedzie. on nie pije,tylko na imprezie i raczej nigdy sie nie upija mysle,ze problem alkoholizmu w rodzinie jest b.powszechny ale tsak naprawde malo sie o tym mowi i slyszy

Gość hjghdggdfgd
a powiedz jak w tygodniu-czy pije jakies piwa? albo w weekend? a na tyhc imprezach jak sie zachowuj po alkoholu?-jaki jest w stosunku do ciebie?

Gość sławetka
popatrz jak spędza wolny czas? co robi kiedy ma problem?? czy lubi przeznaczac pieniądze na coś pozytecznego? alkoholizm to choroba emocji dziedzi alkoholików nie potrafią w inny niz alkoholowy sposób bawic sie i wypoczywać. Jesli jedynym jego sposobem naspedzanie wolnego czasu w którym sie nie nudzi są imprezy zakrapiane alkoholem to kolezanko masz problem :)

wiesz, jak ktos wyzej zauwazyl- problem moze sie pojawic w momencie, gdy Twoj chlopak stanie twarza w twarz z rzeczami, ktore beda go przerastac. Wyniesione z domu nawyki, sposoby rozwiazywania problemow narzuca mu pewnie schemat postepowania i moze sie ugiac, siegnac po najlatwiejsze rozwiazanie- alkohol... Oczywiscie, moze znalezc inna droge, ale... poczytaj w necie... Jesli nie stroni od alkoholu, to zycie niewiele go dotad nauczylo...

Gość gość
I tak córki alkusa wiążą się z synami alkusami co mają ojca alkusa.To jakoś tak podświadomie ciągnie do tego co się miało w domu.Przed tym nie da się uciec. Zauważcie nie raz patole na osiedlu.Maż taki jak żona.Oboje walą nie raz.Ten taki węzeł alkoholizmu łączy pokolenia z matki na córkę z ojca na syna.Sam mam alkusa starego.Moja matka ma dwóch braci alkusów.Stary ma ojca alkusa.To się wszystko pięknie łączy.Tylko rodziny alkoholowe się ze sobą łączą. Więc panny z dobrych normalnych rodzin nie martwcie się bo znajdziecie sobie normalnego ziomka.Bo tak już musi być.