Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewffffede

zadanie dla polonistów - o Cyganach

Polecane posty

Gość ewffffede

Cyganie są bohaterami wielu przysłów, wyjaśnij, jak rozumiesz: Bez Cygana wesele się nie obejdzie. Cieszy się jak Cygan dziećmi. Dla kompanii dał się Cygan powiesić. Kowal zawinił, Cygana powiesili. Niedźwiedź tańcuje, a Cygan pieniądze bierze. Wie ktoś jak zrobić to zadanie. Jestem w 3 klasie Gimnazjum. Dziękuje

Gość ewffffede
hehe dobre:p

Gość ewffffede
podbijam

Gość ja znma jeszcze
bierze tle kasy ile cygan za matke :D

Gość ewffffede
tylko ze ja musze zrobic tego interpretacje

Gość zszokowanaaaa
ależ to proste jest :P

Gość fergthyjuk
powiedz ze uwazasz, iz te 'cytaty' obrazaja mniejszosc Romow w PL, swiadcza o ksenofobii i rasizmie, popieraja obrazliwe stereotypy i nie bedziesz brala w tym udzialu.

Gość ewffffede
proste to daj interpretacje.

Gość ewffffede
podbijam, prosze o pomoc :(

Gość Bez Cygana wesele się nie obej
dzie- cyganie to tacy rozrywkowi ludzie?? Cieszy się jak Cygan dziećmi.- cyganie zwykle maja duzo dzieci?? Kowal zawinił, Cygana powiesili.- ludzie czesto trakuja cygan jako ludzi gorszych, drugiej kategorii dlatego to cygana osadzili za jakies tam przestepstwo a nie kowala Niedźwiedź tańcuje, a Cygan pieniądze bierze - hmm moze chodzi o to ze cyganie uwazni sa za ludzi interesownych , chciwych i cwanych , takich ktorzy oszukuja i zbieraja laury za cudza prace?? wogole to ktos powyzej mial racje, smierdzi to rasizmem blee

Gość ewffffede
dzieki :) Mysle że cieszy sie jak Cygan dziecmi - chodzi o to że traktują Rodzine za wartość najwyższa.

Gość Bez Cygana wesele się nie obej
no bardzo mozliwe ze o to chodzi, ale ja mialam cos pdoobnego na mysli tylko moze zle to napisalam bo chodzilo mi o to ze mjaa duzo dzieci( bo chca), wlasnie dlatego ze bardzo cenia sobie rodzine i u nich wileodzietne rodizny to tradycja a tak mi sie jeszcze nasunelo : Dla kompanii dał się Cygan powiesić.- Cyganie ogolne jako grupa etniczna sa bardzo zzyci i traktuja sie jako jedna wielka rodzine, wiec sa gotowi do poswiecen w imie inncyh czlonkow tej grupy, zawsze moga na siebie liczyc itd

Gość ewffffedee
dzieki slicznie