Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 4rfds

polski - Szymborska

Polecane posty

Gość 4rfds

Przeczytaj zamieszczony w podręczniku fragmenty fausta i wersz Wisławy Szymborskiej "prospekt", a następnie porównaj marzenia i aspiracje fausta z potrzebami i motywacjami człowieka współczesnego ukazanego wierszu Szymborskiej umiałby ktos zrobić, pomóc, doradzić :/ Dostałam dziś 1 za to:/

Gość 4rfds
proszę o pomoc.

zeby cokolwiek z tym zrobic, trzeba najpierw znac te fragmenty, ktore masz podane w podreczniku...

Gość 4rfds
no w sumie masz rację tylko nie wiem jak Go tu wkleić:/

Gość 4rfds
oto fragmęt: grób w którym leży ten nowego człowieczeństwa Adam wieńczony będzie kwiatami z nieznanych dzis jeszcze planet 'Lenin' Szymborska W. fr.

Gość die biene maja
Ja bym rzuciła coś w stylu, że człowiek żeby zapomnieć o problemach ucieka się do najprostszych rozwiązań - próbuje uśmierzyć cierpienie tabletkami. Tak samo postąpił Faust - tyle, że on zaprzedał swoją duszę diabłu, aby osiągnąć pożądane cele, aby żyło mu się lepiej i łatwiej. Tabletki też ułatwiają życie, Szymborska porównuje je do diabła, któremu zaprzedaje się duszę. Wystarczy połknąć pigułki, a już one same sprawią, że zapomni się o dręczących nas sprawach. Tak samo szatan wykonywał wszystko za Fausta. Jednak i diabeł i tabletki potrafią doprowadzić do zguby i tak naprawdę nie sprawiają, że te problemy znikną, a jedynie, że zapomnimy o nich, co z kolei może doprowadzić także do nowych nieporozumień. Ja bym to tak zinterpretowała. A tak w ogóle to jaki to był fragment Fausta?