Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama na wychowawczym

czy naleza mi sie

Polecane posty

bony na swieta kiedy jestem na url.wych. prosze o odpowiedz.

W polsce to sie należy posłom... reszta cała ludu to żebracy... [cholera ich by wzięła!]

Gość nie pracujesz to nie masz

czyli mi nie dadza, zawsze ta 100 na pieluszki by sie przydala

A TO OD CZEGOS ZALEZY??

???????????????????????????????????????????????????????????

Nie wiem czy to jest regulowane, przez wewnętrzne przepisy zakładu pracy, czy przez przepisy o funduszu socjalnym, ale ja ze swojego zakładu dostaję paczki i bony na święta. Mam prawo również do dofinansowania wakacji czy obozu kondycyjnego mojej córki

Gość Lili _ anka
Podnoszę problem .... jestem na urlopie wychowawczym od lipca 2009. Od stycznia do konca marca byłam na urlopie macierzynskim + zaległy wypoczynkowy. A od kwietnai wróciłam do pracy - pracowałam tylko do połowy lipca a później poszłam na wychowawczy ... wiem ze bony powinnam dostać ale podejrzewam ze "kochana pani dyrektor" nie zechce mi ich dać. znacie jakieś przepisy w tym temacie? Byłabym wdzęczna za pomoc bo w tamtym roku musiałam walczyć o marne 200 zł jałmużny którą otrzymałam mino ze byłam prawie cały rok na L4 ( z przymusu dyrekcji) Pozdrawiam

Bony są tylko i wyłącznie dobra wolą pracodawcy, więc to on ustala zasady. U mnie w firmie trzeba być aktywnym pracownikiem, tzn. każda nieobecność powyżej trzech tygodni skreśla z listy uprawnionych( zwolnienie czy nawet urlop bezpłatny)

Gość ja pracowaam w markecie
i byłam przez 2 lata na wychowawczym i przez te 2 lata dostawała bony na święta.

Gość lili_anka
Sorry, ale żadna dobra wola pracodawcy tylko jego zasrany obowiązek. Przepraszam za dosadność - istnieją przepisy które mówią w jaki sposób te bony zotsyają kupowane z funduszu pracowniczego, więc jeśli ja przez pół roku płaciłam składki na ten fundusz to chyba mi się należą, prawda - sama sobie odpowiedziałam na pytanie - trochę poszperałam tu i tam - piszę to dla tych które też są zianteresowane. Chybaże bony nie pochodzą z funduszu - wtedy nie wiem jak toczy się sprawa, ale u mnie pochodzą więc jeśli nie dostane tych bonów to w sprawę zaingeruje inspektor lub sąd ...

Gość martuuulka
Należą sie jak najbardziej.

A co to jest fundusz pracowniczy? Płacicie comiesięczne składki i za to macie bony? Beznadzieja:( Z ciekawości zapytam: ile wynoszą takie składki i na czy na coś jeszcze te pieniądze idą? Tak na logiczny rozum, jeśli płaciłaś pół roku, to połowa Ci się należy. Chyba, że w inny sposób to jest uregulowane. Nie znam się, bo u mnie na szczęście pracodawca sam daje bony:)

Gość lili_anka
Jeżeli w danej firmie funkcjonuje taki twór o roboczej nazwie fundusz pracowniczy to składki na ten cel są pobierane z pensji. Nie powiem Ci ile dokładnie bo musiałabym spojrzec na swoje rozliczenie miesięczne a nie mam go pod ręką. Jakiś mały procent. Z tego funduszu kasa może zostać przekazana na zakup bonów, musi to być oczywiscie ustanowione w przepisach. W poprzednich latach cały ten kramik z bonami był w rękach dyrektora ktory swobodnie nimi dysponował mając w d... wszelkie przepisy w tym temacie ( chodzi głównie o dawanie bonów poza kryterium lub pod stołem ) Minia - to "coś" funkcjonuje w wielu przedsiebiorstwach , może nawet niez zdjaesz sobie sprawy ze coś takiego jest. .. a jeśli nie to ja na Twoim miejscu przyjżałabym się swojemu pracodawcy, skąd bierze kasę na bony - bo chyba nie z własnej kieszeni :)

Gość lili_anka
Jeżeli w danej firmie funkcjonuje taki twór o roboczej nazwie fundusz pracowniczy to składki na ten cel są pobierane z pensji. Nie powiem Ci ile dokładnie bo musiałabym spojrzec na swoje rozliczenie miesięczne a nie mam go pod ręką. Jakiś mały procent. Z tego funduszu kasa może zostać przekazana na zakup bonów, musi to być oczywiscie ustanowione w przepisach. W poprzednich latach cały ten kramik z bonami był w rękach dyrektora ktory swobodnie nimi dysponował mając w d... wszelkie przepisy w tym temacie ( chodzi głównie o dawanie bonów poza kryterium lub pod stołem ) Minia - to "coś" funkcjonuje w wielu przedsiebiorstwach , może nawet niez zdjaesz sobie sprawy ze coś takiego jest. .. a jeśli nie to ja na Twoim miejscu przyjżałabym się swojemu pracodawcy, skąd bierze kasę na bony - bo chyba nie z własnej kieszeni :)

Gość lili_anka