Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Behemotka6

Spalanie etanu

Polecane posty

sama sobie napisz.. to pewnie chodzi o spalanie zupełne i niezupełne etan + tlen i ma ci wyjść CO2 I H2O; C I H2O; CO I H2O i dobierz współczynniki

są 3 spalania całkowite niecałkowite i półspalania ... no to w każdym tak samo ma wyjść ? bo tak tez zrobiłam i to dziwne jakieś xD

Gość borovik
nie ma wyjsc tak samo bo w kazdym spalaniu sa inne produkty, ktos wyzej je nawet napisał🖐️

przeciez napisałam ci produkty... a ty masz dobrac współczynniki spalę tak propan C3H8+5O2----->3CO2+4H2O C3H8+2O2----->3C+4H2O C3H8+7/2 O2------>3CO+4H2O

Gość ham ster
napisz co zrobilas to sprawdze:P

a słyszałaś kiedyś o współczynnikach stechiometrycznych???????? po lewej i prawej stronie równania reakcji chemicznej ma byc po równo wszystkiego napisałam ci reakcje spalania propanu juz ze współczynnikami

Przepraszam czy jest ktoś kto mi pomoże nie douczając mnie ale pisząc mi te cholerne 3 wzory bo mam już tak dość szkoły i wszystkiego że nie daję rady... nie pojmę tego bo nie lubię... !! Proszę o pomoc :(

wygodnisia z ciebie:) powodzonka na egzaminie:) bo ostatnio to najwięcej jest w nim chemii:)

Bez sensu... A mam to gdzieś ... i tak przyszłość nie wiążę ze szkołą... nie chce żyć jak ta banda idiotycznych ludzi zagubionych w pracy i pieniądzach... akurat o egzamin się nie martwię całkiem nieźle sobie radze ...ale teraz chora jestem i muszę nadrabiać zaległości i nie wiem o co chodzi bo na lekcji nie byłam... trudno...

1. spalanie całkowite C2H6 + 7/2 O2 ---> 2 CO2 + 3 H20 / *2 2 C2H6 + 7 O2 ---> 4 CO2 + 6 H20 2. półspalanie C2H6 + 3 O2 ---> 2 CO + 3 H2O 3. spalanie niecałkowite C2H6 + 3/2 O2 ---> 2 C + 3 H20 / *2 2 C2H6 + 3 O2 ---> 4 C + 6 H20 To dobrze jest ????

Gość ham ster
półspalanie jest zle:P powinno byc 2C2H6 + 5 O2 ---> 4 CO + 6 H2O