Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Co w tym złego

Co jest złego w fasolce?

Polecane posty

Gość Co w tym złego

Zauważyłam ze sporo kobiet ciężarne nazywają "ciumkającymi" jeśli nazywają swoje dzieciątka (często w pierwszych tygodniach ciaży) fasolkami sa atakowane...Co jest złego w fasolce???

Gość to ze to dziecko a nie roslina

Gość Co w tym złego
No tak ale nazywamy często zdrobniale ludzi. Np męż to miasiak-a zwierzeciem nie jest, a taki malutki pęcherzyk z nowym życiem jest podobny do fasolki i co w tym złego???

Gość następna niedorozwinieta

Gość kto nazywa zdrobniale człowiek
a fasolka?????????????

Gość Co w tym złego
No tak....można powiedzieć na córkę kwiatuszku, ale fasolka to już nie....Jak to kto? sporo osób na tym forum.

Gość a to mow na zaplodnione
dziecko kwiatuszek-bedziesz nowatorska

Gość Albo bulwo ty moja

jasne ze mozna. mozna mówic: misiu żabko rybko robaczu kwiatuszku sloneczko itd mozna i fasolka bo to forum a nie stronka z wypowiedziami naukowymi. wtedy mowilibysmy embrion, zygota, zarodek itd... w zaleznosci od fazy rozwoju :P

Gość mama malego Danielka
Mnie tam tez to nie razi i nie rozumiem dlaczego by mialo :) I nie rozumiem tez co strasznego jest w "ciumkaniu" :D Jak patrze na mojego niespelna 2-u miesiecznego synka to nie wyobrazam sobie mowic do niego takim samym tonem i slowami jak w pracy na zebraniu :) Zreszta do meza tez wolam zdrobniale i roznie go nazywam :) Ale w ogole bardzo uczuciowa osoba jestem, wiec moze dlatego :D

Gość mama malego Danielka
"...bo to forum a nie stronka z wypowiedziami naukowymi. wtedy mowilibysmy embrion, zygota, zarodek itd... w zaleznosci od fazy rozwoju ..." HAHAHA :D Wlasnie :D

Gość jak to co złego
fasolka jest ciężkostrawna :P:P:P

Gość MaMani z ust mi wyjęłas
Fakt,ze moze misie i fasolki sa ciut banalne ale naprawdę nieszkodliwe. Dodam jeszcze- teoria, ze dziecko to nie roslina jest prymitywna - trzeba by bylo potepic w czambuł wszystkich poetów, wykasowac wszelkie metafory i co za tym idzie dramatycznie zubozyc nasz język( a nasze nazewnictwo w tej materii i tak wyglada blado w porównaniu chocby z francuskim) . W kazdej rodzinie z polotem sa rózne prywatne imiona i nazwy dla dzecka, meza, innych członkow rodziny.

Gość grrrr -
...bo ktos kto wyraza sie infantylnie nie dorosl do macierzynstwa :-)

Gość fasolka to najmniejszy
problem.. gorzej gdy taka staraczka/mamusia na okragło uzywa zdrobnień, np. "Idę do sklepiku kupić ziemniaczki i mięsko bo musze zrobić obiadek" itp . Juz nie wspomne o starankach, owulkach, tempkach itd.

kompletnie nic złego z "fasolkach" mnie to co najwyżej śmieszy. Ale takie fasolkowe mamusie maja skłonnośc do zdrabniania wszystkiego, notorycznego ciumkana, ani czytać ani słuchać tego nie mam siły. A najgorzej jak mi taka jedna z drugą zaczną seplenic nad moim dzieckiem :o

Moja babka "ciumkała", moja mama też "ciumkała" i krzywdy tym nikomu nie wyrządziły. Dlatego ja też lubię "pociumkać" :-D Jest to miłe wspomnienie z dzieciństwa, więc niech moje dzieci też mają taką przyjemność :-D Pozdrawiam wszystkie "ciumkające" mamy :-D

Gość no bo jedne moga byc mamami
w ciazy z dzieckiem, a inne sa ciezarowkami z fasola, po ktorej sie pierdzi :P

Gość ja zauwazylam że dzieci
matek, ktore czesto im "ciumkały" tzn . nie mowiły do nich jak do czlowieka tylko jak do jakiejs maskotki-przytulanki non stop "zdrobnionkami" później zaczęly mówić poprawnie i pelnymi zdaniami.

ja nie wiem ale to jest kompletny nietakt kiedy sie atakuje matki,bo zdrabniaja.Przeciez to z milosci.Owszem jak matka mowi do dziecka nowonarodzonego Bartlomieju to jej broszka,a jak mowi bartuniu to tez nikogo nie powinno obchodzic.Moze byc i fasolka,a czemu by nie.ja swojego nazywam motylkiem chodz nie jest owadem:/ Bez sensu wogole.ja rozumiem,ze sie nie mowi dzo dziecka np.Zobac jak slonecko swieci...i to jest dla mnie "ciumkanie" i to jest juz nie jest ok,bo dziecko ma sluchac poprawnej mowy,a nie slonecko zamiast sloneczko.Takze jak dla mnie zdrobnienia i "ciumkanie" to zupelnie co innego.Tak samo fasolka jest ok,bo to tylko porownanie(metafora np).To jest poprawna mowa przeciez.

i nie chodzi mi tu o pieszczotliwe nazwy wobec dziecka tylko o gadanie w stylu: mamusia da ci papu...popać bum-bum jedzie...albo - a cio tooo??? hau-hau?:O

po prostu traktujcie dziecko jak człowieka a nie stworka z innej planety, do ktorego trzeba mówic jakimś dziwacznym językiem.

Gość ciumkanie nie wyklucza
przekazywania madrych tresci i uczenia poprawnego jezyka. Sa sytuacje, kedy ciumkanie jest jak najbardziej na miejscu (kiedy piescimy dzcieko, meza, psa czy kogo tam jeszcze). I wspolczuje dzieciom , ktore nigdy nie doznaly ciumkania. Oczywiscie nie nalezy wylacznie ciumkac, ale mysle,ze mamy na kafe ciumkaja akurat w swoich topikach ( nie np przy zalatwianiu spraw w urz edzie), wolno im w koncu. Cium.

Gość no niestety w urzedach
rowniez: poprosze blankiecik bo chcialabym wplacic pieniążki.:classic_cool:

Wiecie co...a mi się wydaje, że każda z nas ma zupełnie coś innego na myśli mówiąc "ciumkanie". Chyba nikt nie lubi jak się z niego robi idiotę mówiąc językiem infantylnym poniżej krytyki. Ale w czułym mówieniu do dziecka, nawet jeśli używamy zdrobnień ( nie jakichś zdziecinnień) nie widzę nic złego :-D Dla mnie "ciumkanie" jest to właśnie mówienie do dziecka w sposób taki jak napisałam w powyższym zdaniu. Czyli czule ale mądrze :-D