Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agadu

inne nazwisko matki inne dziecka

Polecane posty

Witam, jestem po rozwodzie, mam małego synka. Chce wrócić do swojego nazwiska, a dzidziuś zostałby przy ojca. Jak to wygląda z punktu widzenia dziecka? Czy ktoras z was ma taką sytuację? Jak dziecko, które juz rozumie reaguje na takie coś?

Gość Matka zawsze jest matka
Nie ważne jak się nazywa. Przecież jest wiele par które nie decydują się na ślub tym samym dzieci mają nazwiska ojca matka panienskie. Tylko dlaczego chcesz wrócić do swojego nazwiska?

Mogą mu potem w szkole dokuczać że ma inne nazwisko, zwłaszcza jakbyś kogoś poznała i miała z nim jeszcze dziecko to każdy łącznie z toba inne nazwisko. Aczkolwiek zrób co uważasz.

Moi rodzice rozwiedli sie ale mama zostala przy nazwisku ojca zeby mi juz nie zmieniac:) Do dzis ojciec jej wypomina,ze tylko nazwiska jej nie zabral wiec niech uwaza:P

Oj, z tym dokuczaniem w szkole dziecku to przesada. Równie dobrze mogą dokuczać z powodu długiego nosa, rudych włosów czy zielonych spodenek. Bez przesady!

ja bym już zawsze została przy swoim, nawet jeśli kiedyś tam miałabym może męża i drugiego dzidziusia, ale nawzwisko moje zawsze. dokuczaniem w szkole się nie przejmuję, ale podejściem dziecka do calej sprawy. Myślę tylko czy mojemu synkowi będzie z tym dobrze.

Gość trala lala bum...
Myślę że Twoje dziecko nie będzie miało z tym problemu jeśli sama z tego problemu nie stworzysz i po prostu przejdziesz z tym do porządku dziennego. Przecież dziecko nie ma świadomości że powinniście mieć takie samo nazwisko, tak samo jak macie inne imiona. Ewentualne problemy możesz napotkać w sprawach urzędowych albo za granicą. Moja koleżanka ma nieślubne dziecko, które ma nazwisko ojca i nowego partnera. Jak byli na wczasach, już nie pamiętam gdzie, ale coś egzotycznego, to na granicy długo ich maglowali, bo każda z osób miała inne nazwisko i nie rozumieli dlaczego :)

Gość madżenta
jesteśmy małżeństwem. dziecko ma nazwisko ojca a ja zostałam przy panieńskim.

Gość madżenta
nie miałam takich problemów, że dziecko inne nazwisko a ja inne,poprostu tak chciałam.wręcz walczyłam o to bo mąż nie chciał się zgodzić

Gość monia7865
ja mam 7 latka , który chce się nazywać jak ja zauważył że u siostry mojej wszyscy mają takie samo nazwisko i się zaczeło a jak terza poszedł do szkoły to wydaje mi się że zaczął sie tego wstydzić na szczęście mam zgodę ojca i zmieniamy mu , żałuję ze nie zrobiłam tego przed szkoła